Kolme YK:n sotilastarkkailijaa haavoittunut Libanonissa, mukana norjalainen – Israel kiistää tehneensä iskun

Libanonissa kolme YK:n sotilastarkkailijaa ja yksi tulkki ovat haavoittuneet tänään kranaatin räjähdettyä heidän lähellään. Tarkkailijat ja tulkki olivat niin kutsutulla sinisellä linjalla Israelin ja Libanonin raja-alueella.

YK ei ole yksilöinyt, kummalta puolelta ammus tuli. Libanonin kansallisen uutistoimiston mukaan "vihollisen (Israelin) drone" iski alueella. Israelin armeija sanoi uutistoimisto AFP:lle lausunnossaan, ettei tehnyt iskua alueella.

YK:n mukaan sotilastarkkailijat olivat partioimassa sinistä linjaa jalkaisin. Heidät vietiin sairaalahoitoon, ja YK:n mukaan ammuksen alkuperää selvitetään.

– Iskujen kohdistamista rauhanturvaajiin ei voi hyväksyä, sanoo YK asiasta antamassaan tiedotteessa.

– Kaikilla osapuolilla on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden asettama velvollisuus varoa osumasta taisteluihin osallistumattomiin osapuoliin, joita ovat myös rauhanturvaajat, toimittajat, lääkintähenkilökunta sekä siviilit.

YK vetoaa osapuoliin

Yksi haavoittuneista sotilastarkkailijoista oli norjalainen, vahvistaa Norjan puolustusvoimien edustaja Hanne OlafsenDagbladetille. Olafsenin mukaan norjalainen sotilastarkkailija haavoittui lievästi ja on sairaalahoidossa.

Libanonilaista äärijärjestö Hizbollahia tukevan al-Manar-kanavan mukaan iskussa haavoittui norjalainen, chileläinen ja australialainen sotilas sekä libanonilainen tulkki, kertoo uutistoimisto AP.

Myös YK:n johtaman Unifil-rauhanturvaoperaation edustaja Andrea Tenenti kertoo AP:n mukaan, että haavoittuneet sotilastarkkailijat ovat Norjasta, Chilestä ja Australiasta ja että he olivat aseettomia. Tenentin mukaan kaikkien neljän haavoittuneen tila oli vakaa.

Myös Suomi osallistuu YK:n UNTSO-sotilastarkkailuoperaatioon Lähi-idässä. Sotilastarkkailuoperaatio tukee Unifil-rauhanturvaoperaatiota.

YK vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta tällä hetkellä käynnissä oleva raskas tulitus saataisiin rauhoittumaan, että muita sivullisia ei enää loukkaannu.

Israel ja Hizbollah ovat tulittaneet toisiaan rajalla lähes päivittäin lokakuusta alkaen. Hizbollah on ilmoittanut tukevansa iskuillaan äärijärjestö Hamasia.

Israelin Libanoniin tekemissä iskuissa on lokakuun alun jälkeen kuollut uutistoimisto AFP:n laskennan mukaan yli 340 ihmistä. Ainakin 68 heistä on ollut siviilejä. Israelin mukaan Hizbollahin Israeliin tekemissä iskuissa on kuollut kahdeksan siviiliä ja 10 sotilasta.

Israelin Syyria-iskun uhriluku kasvoi

Israelin eilen Syyriaan tekemän ilmaiskun kuolonuhrien määrä on noussut 52 ihmiseen. Kuolleista 38 oli sotilaita, heidän joukossaan seitsemän libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin jäsentä, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Israel iski Aleppon seudulle perjantaiyönä. Israel ei ole kommentoinut iskua mitenkään.

Israelin iskut myös Syyriaan ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun sota Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä alkoi Gazan kaistalla lokakuussa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan Aleppon alueelle nyt tehty isku on tuhoisin Syyriassa Gazan sodan alun jälkeen.

Israelin Libanoniin tekemissä iskuissa on lokakuun alun jälkeen kuollut uutistoimisto AFP:n laskennan mukaan yli 340 ihmistä. Ainakin 68 heistä on ollut siviilejä. Israelin mukaan Hizbollahin Israeliin tekemissä iskuissa on kuollut kahdeksan siviiliä ja 10 sotilasta.

Juttua korjattu 30.3.2024 kello 14.04: YK:n mukaan tarkkailijoita haavoittui kolme, minkä lisäksi haavoittui yksi kääntäjä. Reuters uutisoi aiemmin, että kaikki haavoittuneet olivat tarkkailijoita.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 21.22.

Lue myös:

    Uusimmat