EU:n Michel tuomitsi YK:n rauhanturvaajiin kohdistuneet hyökkäykset – MTV seuraa

MTV seuraa Lähi-idän tapahtumia tässä artikkelissa.

Tiivistelmä

Perjantai 11.10.

8.33: EU:n Michel tuomitsi YK:n rauhanturvaajiin kohdistuneet Israelin hyökkäykset

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsi YK:n rauhanturvaajiin kohdistuneet Israelin asevoimien hyökkäykset Etelä-Libanonissa. Aiheesta voit lukea lisää tästä ja tästä.

Michel vaati Israelia ja kaikkia konfliktin osapuolia kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Ainakin kaksi Unifil-operaation rauhanturvaajaa haavoittui lievästi torstaina, kun Israelin asevoimien hyökkäysvaunun tulitus aiheutti tähystystornin kaatumisen Unifilin johtoesikunnassa Naqourassa Etelä-Libanonissa.

(STT)

7.54: Lisää tietoa Israelin iskusta Beirutiin

Israel iski myöhään torstai-illalla Beirutiin Bastan kaupunginosaan. Iskussa kerrotaan kuolleen ainakin 22 ihmistä ja haavoittuneen yli sadan. Määrä on suurin sen jälkeen kun Israel kiihdytti hyökkäystään Libanoniin viime kuussa.

Libanonin kansallisen uutistoimiston mukaan ensimmäinen isku osui kahdeksankerroksisen rakennukseen Nweirin alueella ja toinen nelikerroksiseen rakennukseen Bastan kaupunginosassa. Tämän päivityksen kaikki kuvat ovat Bastasta.

Bastan iskun tapahtumapaikalla ollut AFP:n valokuvaaja kertoi, että kaksi vanhaa rakennusta oli romahtanut ja ympäröivien talojen ikkunat olivat menneet rikki räjähdyksen voimasta.

Pelastustyöntekijät sammuttivat tulipaloa Nweirin alueella sijaitsevassa asuinrakennuksessa, jonka asukkaita evakuoitiin ylemmistä kerroksista tikkaiden avulla.

7.25: Israel: Surmasimme Islamilainen jihad -äärijärjestön komentajan Länsirannalla

Israelin armeija väittää surmanneensa Islamilainen jihad -äärijärjestön korkea-arvoisen komentajan Mohammad Abdullahin Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Armeijan mukaan komentaja surmattiin Tulkarmin kaupungissa sijaitsevalla Nur Shamsin pakolaisleirillä, minne israelilaiskoneet tekivät ilmahyökkäyksen torstaina.

Abdullah oli elokuussa Israelin iskussa kuolleen Muhammad Jaberin seuraaja.

Islamilainen jihad on äärijärjestö Hamasin liittolainen. Molemmat ryhmät taistelevat Israelin joukkoja vastaan Länsirannalla ja Gazan kaistalla.

(STT)

5.04: Libanonin terveysministeriö: Israelin tappavat iskut osuivat kahteen paikkaan Beirutin keskusta-alueella

Parikymmentä ihmistä Libanonin Beirutissa surmanneet israelilaisiskut osuivat kahteen paikkaan kaupungin keskustassa, kertoi Libanonin terveysministeriö torstai-iltana.

Libanonilaisministeriön mukaan Israelin iskuissa kuoli 22 ihmistä ja haavoittui yli sata.

Nimettömänä puhunut libanonilainen turvallisuuslähde sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Israel oli yrittänyt tappaa äärijärjestö Hizbollahin jäsenen, joka kävi usein kohteissa.

Israel on tehnyt toistuvia iskuja Beirutin eteläisiin lähiöihin viimeisen kahden viikon aikana. Torstain isku oli kolmas kerta, kun kaupungin keskusta joutui hyökkäyksen kohteeksi.

(STT – AFP)

Torstai 10.10.

23.08: Amnesty: Israelin evakuointimääräykset Libanonissa ovat olleet riittämättömiä ja harhaanjohtavia

Israelin armeijan evakuointimääräykset Beirutin ja Etelä-Libanonin asukkaille ovat olleet huonoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. 

Järjestön tiedotteen mukaan määräykset ovat olleet riittämättömiä ja usein myös harhaanjohtavia.

Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamardin mukaan muun muassa Beirutin eteläisen esikaupungin Dahiehin asukkaille annetuissa varoituksissa oli harhaanjohtavia karttoja ja ne annettiin aivan liian lyhyellä varoitusajalla, yhdessä tapauksessa vain vajaat puoli tuntia ennen kuin iskut alkoivat. 

Varoituksia annettiin myös keskellä yötä sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset olivat nukkumassa.

Amnestyn mukaan varoitukset eivät vapauta Israelia velvollisuudesta olla kohdistamatta iskuja siviileihin sekä ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimiin, jotta vahinkoja syntyisi mahdollisimman vähän. 

(STT)

22.17: Israel: YK:n rauhaturvaajien tulittamisen syynä olivat Hizbollahin taistelijat

Israelin armeijan mukaan YK:n rauhanturvaajien tulittamisen syynä oli se, että äärijärjestö Hizbollahin taistelijoita oli rauhanturvaajien päämajan lähistöllä Etelä-Libanonissa. Armeija kertoo kehottaneensa rauhanturvaajia ennen tulen avaamista siirtymään suojapaikkoihin.

Armeija tulitti YK:n rauhanturvaoperaation asemia kolmessa tukikohdassa Etelä-Libanonissa eilen ja tänään.

Israelin armeijan mukaan Hizbollahin taistelijat toimivat siviilialueilla ja myös YK:n tukikohtien lähellä Etelä-Libanonissa.

Kaksi rauhanturvaajaa haavoittui lievästi tulituksessa tänään. 

(STT)

Aiempaan seurantaan pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat