YK:n turvallisuusneuvosto vaatii ensi kertaa välitöntä aselepoa Gazaan. Yhdysvallat ei käyttänyt veto-oikeuttaan vaan jätti äänestämättä päätöslauselmasta.
YK:n turvallisuusneuvostoa pitkään kahlinnut pattitilanne murtui maanantaina, kun neuvosto hyväksyi päätöslauselmaehdotuksen, jossa se vaatii ensi kertaa Israelin ja Hamasin lokakuussa alkaneen sodan aikana välitöntä aselepoa Gazaan.
Äänestyksen ratkaissut tekijä oli tällä kertaa se, ettei neuvoston pysyvä jäsen ja Israelin liittolainen Yhdysvallat käyttänyt veto-oikeuttaan. Yhdysvallat jätti sen sijaan äänestämättä esityksestä. Muut neljä pysyvää jäsenmaata ja kymmenen vaihtuvaa jäsentä äänestivät päätöslauselman puolesta.
YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat voidaan hyväksyä vain, jos yksikään viidestä pysyvästä jäsenmaasta ei käytä veto-oikeuttaan.
Yleensä kuivan virkamiesmäinen turvallisuusneuvosto puhkesi epätavallisesti aplodeihin, kun päätöslauselma sai hyväksyvän leimansa, kertoo uutistoimisto AFP.
Uuden ehdotuksen olivat tehneet turvaneuvoston vaihtuvat jäsenmaat, joihin Algeria kuuluu. Maat työstivät ehdotusta yhdessä Yhdysvaltojen kanssa viikonloppuna välttääkseen sen, että maa kaataisi sen heti veto-oikeudellaan.
Kiina ja Venäjä kaatoivat edellisen, Yhdysvaltojen tekemän ehdotuksen veto-oikeudellaan viime viikolla.
Ranska peräänkuuluttaa pysyvää aselepoa
Päätöslauselmassa ei menty niin pitkälle, että Gazaan olisi vaadittu pysyvää aselepoa, vaan aselepoa vaadittiin muslimien 9. huhtikuuta loppuvan pyhän paastokuukauden ramadanin ajaksi. Pysyvä jäsenmaa Ranska kommentoi äänestyksen jälkeen, että Gazan kaistalle olisi saatava pysyvä aselepo.
– Kriisi ei ole ohitse. Neuvostomme täytyy pysyä liikekannalla ja käydä heti töihin. Kahden viikon päästä päättyvän ramadanin jälkeen täytyy saada aikaiseksi pysyvä aselepo, Ranskan YK-lähettiläs Nicolas de Rivière sanoi.
Yhdysvaltojen mukaan sen päätös jättää äänestämättä ei tarkoita sitä, että maa olisi vaihtamassa uusille ulkopoliittisille raiteille Lähi-idässä. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvoston tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille, että maa kannattaa aselepoa, mutta jätti äänestämättä, koska päätöslauselma ei tuominnut äärijärjestö Hamasia.
Liittolaismaa Israel kuitenkin närkästyi ja totesi, että Yhdysvaltain päätös haittaa sotaa sekä työtä panttivankien vapauttamiseksi Gazassa.
– Se antaa Hamasille toivoa siitä, että kansainvälinen paine sallii heidän hyväksyä aselevon ilman panttivankien vapauttamista, pääministeri Benjamin Netanjahun kanslia kommentoi.
Äänestyksen jälkeen Israel perui delegaationsa lähdön Washingtoniin. Yhdysvallat korosti äänestyksen jälkeen sitä, että aselepo voi toteutua vain, jos Hamas suostuu panttivankien vapauttamiseen.
– Aselepo voi alkaa heti ensimmäisen panttivangin vapautuksen jälkeen. Tämä on ainoa polku aselepoon, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield.
Kiina kertoi etukäteen kannattavansa
Kiina oli kertonut jo etukäteen kannattavansa uutta YK:n päätöslauselmaehdotusta Gazan välittömästä aselevosta.
– Kiina kannattaa tätä päätöslauselmaehdotusta ja kiittää Algeriaa ja muita arabimaita heidän kovasta työstään tässä asiassa. Toivomme, että turvallisuusneuvosto hyväksyy ehdotuksen niin pian kuin mahdollista ja lähettää vahvan signaalin vihollisuuksien lopettamisesta, sanoi ulkoministeriön edustaja Lin Jian.
Uudessa esityksessä vaaditaan uutistoimisto AFP:n näkemän luonnoksen mukaan välitöntä tulitaukoa ramadanin aikana. Samoin vaaditaan kaikkien palestiinalaisten äärijärjestöjen sieppaamien panttivankien välitöntä vapauttamista ja kaikkien humanitaarisen avun esteiden poistamista.
Esityksiä ei ole saatu läpi
Venäjä syytti viime viikolla Yhdysvaltoja tekopyhyydestä ja siitä, ettei Yhdysvallat painosta tarpeeksi Israelia.
Yhdysvaltojen mukaan taas Venäjä ja Kiina eivät vain halua kannattaa mitään Yhdysvaltojen tekemää ehdotusta, vaikka eivät itse ole tehneet mitään Lähi-idän rauhan eteen.
Yhdysvallat oli sitä ennen itse kaatanut kolme Gazaa koskevaa päätöslauselmaesitystä omalla veto-oikeudellaan.
Yhteensä turvallisuusneuvoston käsittelyyn on tuotu kahdeksan Gazaa koskevaa päätöslauselmaesitystä, joista vain kaksi on mennyt läpi. Molemmat läpi menneet esitykset koskivat humanitaarista apua.
Turvallisuusneuvoston päätökset ovat jäsenmaita sitovia, vaikka niitäkään ei silti aina noudateta. YK:n turvallisuusneuvosto on ollut monasti halvaantunut, koska sen pysyvät jäsenmaat ovat usein vastakkaisilla puolilla maailman kriisipesäkkeissä. Ristiriitoja esiintyy läntisten pysyvien jäsenten Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan sekä itäisten jäsenten Venäjän ja Kiinan välillä.
Neuvosto on ollut kyvytön tekemään päätöslauselmia erityisesti Ukrainan sodasta, jossa omalla veto-oikeudellaan varustettu pysyvä jäsen Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa.
25.3.2024 kello 18.06: Juttua päivitetty kauttaaltaan.