Laitatko kirjoittaessasi pisteen jälkeen vain yhden välilyönnin? Kaksi olisi parempi

fontti
MTV, COLOURBOX
Julkaistu 08.05.2018 07:50

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkijat päättivät selvittää, mikä on paras tapa käyttää välilyöntiä.

MTV Digi tutustui väriään vaihtavaan näppäimistöön – katso video ylhäältä!

Kun kirjoitat koneella, montako välilyöntiä panet pisteen jälkeen? Jos suosit yhtä välilyöntiä, kirjoitat väärin, kertoo Washington Post.

Oikeasti pisteen jälkeen kannattaisi laittaa kaksi välilyöntiä.  Demonstroimme tapaa tässä kappaleessa.  Se saattaa vaikuttaa suotuisasti lukunopeuteesi!

Kaksi välilyöntiä takasi, ettei teksti vaikuta liian tiiviiltä

Washington Postin mukaan aluksi kaikki oli yksinkertaista: kirjoituskoneiden aikakautena kaksi välilyöntiä takasi, ettei teksti vaikuta liian tiiviiltä. Sitten tulivat tietokoneet ja sadat erilaiset fontit. Yhtäkkiä välilyönnin olemus muuttui.

Kaiken kukkuraksi maailmasta löytyy kieliä, joiden sanojen välissä ei ole lainkaan välilyöntejä; burman kielessä välilyönneillä erotetaan jopa tavuja toisistaan.

Lue myös:

Tunnistatko, mikä näistä on oikea G-kirjain? Älä ole niin varma – moni erehtyy

Eräs tutkijaryhmä sai kaaoksesta tarpeekseen. Skidmore Collegen tutkijat päättivät selvittää, mikä on paras tapa käyttää välilyöntiä.

Opiskelijoiden silmiä tutkittiin, kun he lukivat eri tyyleillä kirjoitettuja tekstejä

Aihetta on tutkittu ennenkin. Vuoden 2005 selvitys piti tuplavälilyöntiä hyödyllisenä lukemisen helppouden kannalta; vuoden 2015 selvitys oli aivan eri mieltä, ja vuoden 1998 selvityksessä tultiin siihen tulokseen, ettei asialla ollut väliä.

Nyt tukijat keräsivät yhteen 60 oppilasta, joille he sanelivat lyhyen kappaleen tekstiä. 21 oppilasta käytti luonnostaan "kahden välilyönnin taktiikkaa".

Seuraavaksi opiskelijoiden silmien liikkeitä tutkittiin, kun he lukivat eri tyyleillä kirjoitettuja tekstejä: osassa pisteen jälkeen oli kaksi väliä, osassa yksi.

Lopputulos? Kaksi välilyöntiä oli parempi.

Kahden välilyönnin edut olivat hyvin pieniä

Tuloksessa on kuitenkin omat ongelmansa. Opiskelijat lukivat tekstejä Courier New -fontilla, joka muistuttaa paljon vanhan kirjoituskoneen fonttia.

Courier New

Kahden välilyönnin edut olivat myös hyvin pieniä: lukunopeus nousi ”marginaalisesti” niillä, jotka muutenkin käyttivät kahta välilyöntiä teksteissään. Kahden välilyönnin laittaminen pilkun perään kuitenkin hidasti lukemistahtia!

Washington Postille kahdesta välilyönnistä oli lievää haittaa: se julkaisi juttunsa otsikolla, jossa pistettä seurasi kaksi välilyöntiä, ja rikkoi vahingossa nettisivunsa koodin.

Lähde: Washingtonpost.com, Ncbi.nlm.nih.gov

Tuoreimmat aiheesta

Aivopähkinät