Älypuhelinriippuvuutta tutkineet brittitutkijat havaitsivat yllättävän seikan – professori huolissaan: "Emme tällä hetkellä täysin ymmärrä..."

2:29img
Näkikö lapsesi raa'an videon netissä? Toimi näin.
Julkaistu 27.11.2020 12:56
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Jatkuvasti kännykän näyttöön ponnahtavat ilmoitukset eivät näyttäisi brittitutkimuksen perusteella olevan syynä älynpuhelinriippuvuuteen.

Älypuhelinriippuvuus ei luultavasti johdukaan sovelluksissa vilkkuvista ilmoituksista, kuten usein ajatellaan, epäilee brittiläinen London School of Economics and Political Science -yliopisto (LSE) hiljattain julkaistussa tutkimuksessaan. Computers in Human Behavior -lehdessä julkaistuista havainnoista uutisoi BBC.

LSE huomasi, että 89 prosenttia interaktioista puhelimen kanssa oli oma-aloitteisia. Vain 11 prosenttia kännykän näpräyksistä tapahtui, koska puhelimeen oli tullut ilmoitus. 

Pisimmät interaktiot johtuivat Facebookin ja Instagramin selausominaisuuksista. 

Tutkijoiden mukaan älypuhelinta näytetään vilkuilevan jatkuvasti ihan huomaamatta. Syynä olisi "pääosin käyttäjän tarve olla vuorovaikutuksessa puhelimensa kanssa, joka näyttää ilmenevän miltei automaattisena tapana." Tutkijat vertaavat tätä siihen, miten tupakoijalle voi tulla miltei automaatioksi sytyttää savuke.

Tutkimuksessa analysoitiin 37 ihmisen älypuhelimen käyttöä. Koehenkilöt olivat keskimäärin 25-vuotiaita. Heitä oli Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta.

LUE MYÖS: Salasanojen parhaimmistoa ovat kokonaiset lauseet tyyliin: VaarinNimiOnLiianLyhytSalasanaksi

Whatsapp vei eniten koehenkilöiden aikaa

Tämän tutkimuksen perusteella ihmiset käyttävät kännykkäänsä seuraaviin asioihin:

  • Whatsapp (22 prosenttia)
  • Lukitusnäytön tsekkaaminen: onko ilmoituksia? (17 prosenttia)
  • Instagram (16 prosenttia)
  • Facebook (13 prosenttia)
  • Sähköposti (6 prosenttia)
  • Soittaminen (1 prosentti)

Tutkimukseen osallistuneet kokivat ryhmächattikeskustelut stressin lähteeksi. Tästä huolimatta he kertoivat, että niissä olevat viestit olivat heistä suurelta osin turhia.

LUE MYÖS:  Hallitsetko viestittelyn etiketin? Älä sorru näihin virheisiin ryhmächatissa: "Voi olla muille ryhmän jäsenille hämmentävää"

Sähköposti-ilmoitukset olivat koehenkilöiden mielestä kaikkein tärkein ilmoitustyyppi.

Käyttäjät viettivät kännykkänsä parissa myös vähemmän aikaa, kun olivat toisten ihmisten seurassa. Interaktiot olivat pisimpiä, kun henkilö oli kotona tai julkisessa kulkuneuvossa.

Puhelimen vilkuilun määrä yllätti joitain

Jotkut osallistujat tuntuivat tutkijoiden mukaan olevan yllättyneitä siitä, miten automaattisilta heidän interaktionsa vaikuttivat. 

– En pidä itseäni sellaisena ihmisenä, joka olisi kovin kiintynyt puhelimeensa. Mutta tämän näkeminen sai minut tajuamaan, että en edes muista, milloin otin sen käteeni. Luulen, että käytän puhelinta paljon enemmän kuin olen antanut itseni uskoa,  vastasi eräs haastateltava.

Tutkija huolissaan

Tutkimuksen tekoon osallistunut professori Saadi Lahlou kertoo BBC:lle, että puhelimen tarkistamisesta ilmoitusten varalta on tullut monille käyttäjille tarve sen sijaan, että puhelinta käytettäisiin kommunikointiin.

– Tämä on vakava asia, etenkin lapsille. Emme tällä hetkellä täysin ymmärrä, miten nämä laitteet muuttavat tapaamme olla, hän sanoo.

– Meidän täytyy oppia keinot välttää houkutus vilkuilla kännykkää, kun haluamme keskittyä johonkin tai omata hyvät sosiaaliset suhteet.

Lahlou muistuttaa, että harvat asiat ovat todella tärkeitä ja kiireisiä. Valtaosa asioista voi odottaa muutaman tunnin eikä sitä loppupeleissä jäisi kovin paljosta paitsi. 

LUE MYÖS: Oletko joutunut tietovuodon uhriksi? Tietoa rikosprosessista sekä keskusteluapua löydät täältä: "Minkäänlaisiin kiristyksiin ei pidä suostua!"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähde: BBC

Tuoreimmat aiheesta

Digi