Puolan ja Valko-Venäjän välinen raja on ylitetty tänä vuonna laittomasti kymmeniä tuhansia kertoja. Puolan rajavartiostosta kerrotaan MTV Uutisille viitteistä, joiden mukaan siirtolaisten mielenkiinto kohdistuu enenevässä määrin Suomen rajan ylittämiseen.
Diktaattori Aljaksandr Lukashenkan hallitsema Valko-Venäjä alkoi syksyllä 2021 ohjata massoittain turvapaikanhakijoita ja muita kolmansista maista kotoisin olevia siirtolaisia Puolan rajalle. Puola reagoi nopeasti sulkemalla rajanylityspaikkoja ja alkamalla rakentaa korkeaa metalliaitaa rajalle.
Nyt rajalla seisoo noin 200 kilometriä aitaa, joka on päällystetty piikkilangalla. Osa rajasta on vaikeakulkuista maastoa, kuten suota, jokea ja tiheää metsää. Siellä rajaa valvotaan elektronisesti.
– Järjestelmää on kehitetty 15 vuotta. Siihen kuuluu yö-, päivä- sekä lämpökameroita, kaapeleita ja muita sensoreita. Hiirenkin rajanylitys huomataan, kertoo Puolan rajavartioston tiedotuspäällikkö Anna Michalska.
Myös raja-aita on varustettu sensoreilla.
Puolalaisia rajavartijoita ja sotilaita on rajalla tuhansittain. Tästä huolimatta raja vuotaa.
Mediaan vuotaneen rajavartiolaitoksen sisäisen raportin mukaan rajanylityksiä oli tänä vuonna tammi-syyskuussa noin 30 000 kappaletta. Noin 13 000 onnistui välttämään kiinnijäämisen ja jatkamaan matkaansa muualle EU-alueella.
Puolan rajavartiolaitoksen MTV Uutisille antama arvio rajanylitysyrityksien määrästä on hieman matalampi mutta samansuuntainen.
Lue myös: Toteutuuko tämä uhkakuva itärajalla? Puolasta karu esimerkki
Valko-Venäjä antaa välineet aidan rikkomiseen
Valko-Venäjän aloittaessa siirtolaisten ohjaamisen rajalle, heitä lensi tai lennätettiin maan pääkaupunkiin Minskiin, josta matka jatkui rajalle. Anna Michalskan mukaan tammikuussa 2022 tapahtui muutos, jonka jälkeen lähes kaikilla rajanylittäjillä on ollut Venäjän viisumi.
Nykyään heidän reittinsä kulkee Puolan viranomaisten mukaan ensin lentäen Moskovaan, sieltä Minskiin ja lopulta rajalle.
– Valko-Venäjän viranomaiset ja salakuljettajat vievät heitä rajalle ja näyttävät paikan, josta pitäisi mennä yli. Heille annetaan välineitä aitamme rikkomiseen tai ponttooneja, joilla ylittää joki, Michalska sanoo.
Rajavartiolaitoksen raportin mukaan aidasta on tultu läpi ainakin rautasahoilla ja autotunkeilla, joilla pylväitä on taivutettu erilleen. Aidasta kiivetään myös yli ja sen ali kaivetaan tunneleita.
– Valkovenäläisille tämä on hyvä bisnes, josta he saavat voittoa. Päätavoite on kuitenkin epävakautta EU:n rajoja.
Michalskan mukaan tämän vuoden aikana rajalla kiinnijääneet ovat edustaneet yli viittäkymmentä kansalaisuutta.
– Moni heistä sanoo meille suoraan, ettei halua hakea turvapaikkaa Puolasta, vaan pyrkii muualle Eurooppaan. He ovat maksaneet salakuljettajille matkasta Saksaan, johon he haluavat sosiaaliturvan takia, Michalska sanoo.
Lue myös: Tältä näytti, kun 55 hengen joukko saapui kevein vaattein Venäjältä Raja-Joosepille
"Suomen rajaa pidetään nyt mahdollisuutena"
Rajanylityksessä onnistuvien tiedetään useimmiten piiloutuvan viranomaisilta rajan läheisyyteen, josta he ilmoittavat sijaintinsa salakuljettajille, jotka kyyditsevät heidät Saksaan.
Viime maanantaina Puolan rajavartiolaitos kertoi ottaneensa 32 epäiltyä salakuljettajaa kiinni yhdessä Europolin sekä Saksan ja Liettuan viranomaisten kanssa. Heidän uskotaan salakuljettaneen EU-alueelle noin 2 600 ihmistä.
Kiinniotetut ovat Puolan, Ukrainan, Syyrian, Irakin, Turkin ja Georgian kansalaisia.
Michalskan mukaan laittomasti rajan ylittäneet palautetaan rajavyöhykkeelle, jos he eivät ilmoita anovansa Puolasta turvapaikkaa.
Moni yrittää rajanylitystä myöhemmin uudestaan tai siirtyy yrittämään Baltian maiden rajoille.
Viime viikkoina rajanylittäjien määrä on ollut laskusuunnassa.
– Siirtolaiset ovat itse kertoneet ja olemme havainneet heidän some-kanaviaan seuraamalla, että mielenkiinto on siirtynyt muualle. Suomen rajaa pidetään nyt mahdollisuutena päästä EU:n alueelle, Michalska sanoo.
Myös MTV Uutisten haastattelemat humanitaarista apua rajalla tarjoavat vapaaehtoiset vahvistavat tulijamäärän vähentyneen viime viikkoina. Näin on tosin käynyt aiempinakin vuosina talven saapuessa.