Suomalaisista kesämökeistä valtaosa on rantamökkejä, joiden varustukseen ilman muuta kuuluu myös laituri. Se voi tapauksesta riippuen olla tarpeellinen mökille kulkemisen kannalta, jolloin sitä käytetään usein veneen kiinnityspaikkana, mutta aina se on myös uimista, onkimista ja yleensä oleskelemista varten.
Laituriakin valittaessa kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti, sillä valinta pitäisi tehdä paitsi omien tarpeiden perusteella, myös rannan ja vesistön olosuhteiden mukaan. Pohjaolosuhteet, veden syvyys, virtaukset, rannan tuulisuus ja maaston muoto yleensä asettavat selvät rajat sille, minkä tyyppinen ja pituinen laituri rantaan voidaan rakentaa.
Vuosittain Suomessa rakennetaan peräti viitisenkymmentä tuhatta laituria, joista vain noin kymmenesosa on tehdasvalmisteisia laitureita. Itse tehdyt laiturit ovat varmasti edullisempia, mutta tehdasvalmisteiset todennäköisesti ovat kestävämpiä, toimivampia, turvallisempia ja näyttävämpiäkin.
Laiturin koko ja muoto määräytyy paitsi olosuhteiden, myös käyttötarkoituksen mukaan. Jos laituria käytetään vain saunasta uimaan menoon, ei tietenkään tarvita yhtä suurta laituria kuin silloin kun sitä käytetään veneen kiinnitykseen tai auringonotto- ja oleskelupaikkana. Näihin tarkoituksiin tarvitaan usein penkkejä, kaiteita ja muita lisävarusteita, joita teollisilla laiturivalmistajilla on valmiiksi mietittyinä kokonaisuuksina.
Laiturit voidaan jakaa kiinteisiin ja kelluviin. Valinnan ratkaisee usein tieto veden korkeusvaihteluista: jos se on suurta, on luonnollista valita kelluva laituri, joka on aina oikealla korkeudella vedenpintaan nähden. Kiinteä laituri on kelluvaa tukevampi, eivätkä tuuli ja aallokko liikuttele sitä samalla tavalla kuin kelluvaa, joka lisäksi käyttäytyy kuormituksesta riippuen eri tavoin.
Kelluvat laiturit on aina ankkuroitava pohjaan laiturin päästä ristiin painoilla ja köysin tai vaijerein. Kiinteät laiturit tuetaan pylväillä pohjaan, ja käyntisillat sekä päädyt kiinnitetään pylväisiin sopivalle korkeudelle. Nykyisin on markkinoilla myös sellaisia kiinteitä pylväslaitureita, joiden korkeutta voidaan säätää.
Kevyt laituri kannattaa aina nostaa talveksi rannalle. Useimpien tehdasvalmisteisten laiturien rakenteet kestävät kyllä jäätymisen ja jään painon, mutta jään liikkuminen saattaa rikkoa laiturin. Jos laiturin paikka on suojaisessa poukamassa, missä jäät joka kevät sulavat paikoilleen, ei laituria tarvitse nostaa talveksi rannalle.
Ponttonit ovat yleisimmin muovia, mutta myös teräs- ja betoniponttonilaitureita kannattaa harkita. Betoniponttonit ja teräsponttonit ovat suuremman painonsa ansiosta muoviponttoneita vakaampia ja kestävämpiä. Niillä varustetut laiturit voidaankin huoletta jättää talveksi veteen.
Laiturin kansimateriaaliksi on parasta kestopuu. Kaikki tehdasvalmisteiset laiturit ovatkin kestopuusta, sillä se kestää vähintään 4-5 kertaa kauemmin kuin käsittelemätön puu. Laitureissa käytetään A-luokan painekyllästettyä puutavaraa. Kaikkien teräsosien - ruuveja ja nauloja myöten - pitää olla kuumasinkittyjä, jolloin ruosteongelmia ei tule yhtä nopeasti.