Uuden lain myötä Turkissa kulkukoiria on alettu kerätä pois kaduilta. Oppositio vaatii lain kumoamista.
Turkin tunnetuin kulkukoira on epäilemättä Boji, joka taannoin oli vapaamatkustajana Istanbulin julkisissa kulkuvälineissä kymmeniä kilometrejä päivässä. Kaupungin yhteisen lemmikin seikkailuista raportoitiin jopa uutiskanava CNN:llä sekä BBC:llä.
Bojin kohtalotovereiden elämä Turkissa on nyt kuitenkin vaakalaudalla, varoittavat eläintensuojelijat.
Kuun alussa voimaan astuneen lain mukaan kaikki ilman rekisteröityä omistajaa olevat koirat kerätään kaduilta suojiin, kunnes koirille löydetään kodit.
Lue myös: Korppikotkien katoamisella yllättävä seuraus: Puoli miljoonaa ihmistä kuoli
Eläintensuojelijoiden sekä kulkukoirien asian omakseen ottaneiden kansalaisten mukaan laki on vain silmänlumetta. Heidän mukaansa lain astuttua voimaan Turkissa on käynnistynyt koirien joukkosurma, sillä suojia ei ole läheskään tarpeeksi.
Useita joukkohautoja
Turkissa on hallituksen arvion mukaan neljä miljoonaa kulkukoiraa. Tällä hetkellä suojat riittävät virallisten tietojen mukaan vain murto-osalle eli noin 105 000 koiralle.
Lakiesityksen aiemman version mukaan kaduilta kerättyjä kulkukoiria olisi voitu nukuttaa. Kiivaan vastustuksen ja mielenosoitusten jälkeen maininta pakkonukutuksesta päädyttiin poistamaan. Todellisuudessa koirien surmat ovat eläintensuojelijoiden mukaan käynnistyneet.
Ainakin kolmessa eri maakunnassa, Keski-Turkin Nigdessä, pääkaupungin Ankaran liepeillä, Kreikan rajalla sijaitsevassa Edirnessä sekä Istanbuliin kuuluvassa Silivrissä on jo löytynyt koirien joukkohautoja.
Kuvia joukkohaudoista on jaettu sosiaalisessa mediassa, ja ne ovat saaneet eläinten ystävät suunniltaan.
Lue myös: Venäjältä tuotuja rescue-koiria kuoli kuorma-autossa kuumuuteen, kuljetusyrityksen omistajalle tuomio
Viranomaiset ovat sanoneet haudattujen eläinten kuolleen sairauksiin tai liikenneonnettomuuksissa.
– Kollegamme menivät paikalle ja ottivat siellä valokuvia. Niistä ilmenee, etteivät eläimet ole kuolleet luonnollisista syistä, kuten paikallishallinnot väittävät, sanoi Hayvanlara Adalet (Oikeutta Eläimille) -yhdistyksen johtaja, asianajaja Hülya Yalcin STT:lle.
Asukkaat hoitaneet koiria
Perinteisesti monella kaupalla, leipomolla tai lihakauppiaalla on oma kulkukoiransa tai -kissansa, josta kauppias pitää huolta. Vapaaehtoiset tuovat kaduilla asuville eläimille omilla rahoillaan ostamaansa ruokaa joka päivä.
Eläinsuojeluyhdistyksiin on tullut paljon yhteydenottoja turkkilaisilta, jotka kertovat eläimen viedyn kadulta pois väkisin tai kadonneen.
– Jotkut ovat nähneet omin silmin, kuinka heidän hoitamansa koira viedään pois kaupungin autolla, kertoi eläinsuojeluyhdistys Haytapin perustaja Ahmet Senpolat STT:lle.
Kaikki eivät koirista pidä, ja jotkut pelkäävät niitä. Onkin ollut tapauksia, joissa koira on syystä tai toisesta purrut tai jopa tappanut ihmisen.
Presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi kansanedustajille keväällä, että Turkissa riski saada rabiesviruksen aiheuttama vesikauhu on sama kuin Afrikan ja Aasian maissa.
– Meillä on kulkukoiraongelma, jollaista ei ole missään toisessa kehittyneessä maassa, hän sanoi valtiollisen TRT-kanavan mukaan.
Oppositio vaatii lain kumoamista
Entisen lain mukaan paikallishallinnot olivat vastuussa kulkukoirien ja kissojen rokotuksista ja leikkaamisesta, minkä jälkeen eläimet päästettiin takaisin kaduille korvamerkittyinä.
Uuden lain vastustajat toivovatkin paluuta vanhaan lakiin ja sen tehokkaampaan noudattamiseen.
Turkin pääoppositiopuolue CHP toimitti torstaina perustuslakituomioistuimeen virallisen valituksen, jossa se vaatii uuden lain kumoamista perustuslain vastaisena ja epäinhimillisenä.
– Tämä laki tullaan vielä kumoamaan, mutta valitettavasti ennen sitä moni koira kuolee, Yalcin uskoi.