Italiassa aiotaan selvittää dna-testeillä, kuka kakkaa kadulle

MTV ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä - arvaatko, missä eniten? 2:36
Katso myös: Videolla selvitetään, kuinka monta koirankakkaa MTV:n pökälepartio bongasi sulavan keväthangen alta!

Etelä-Tirolissa Italiassa on päätetty ratkaista alueella rehottava koirankakkaongelma lemmikeistä otettavien DNA-näytteiden avulla. Hanke on herättänyt runsaasti myös vastustusta.

Kaikilta nelijalkaisilta ystäviltä on periaatteessa otettava DNA-näyte Etelä-Tirolin alueella Italiassa vuoden loppuun mennessä, kertoo italialaislehti Alto Adige.

Etelä-Tiroli on Italian pohjoisin maakunta. Sillä on laaja itsehallinto.

Tavoitteena on profiloida geneettisesti kaikki alueen koirat, jotta poliisi voi sakottaa niitä koiranomistajia, jotka eivät kerää lemmikkiensä jätöksiä.

DNA-näytteiden avulla voidaan vastaisuudessa selvittää myös koirien kaltoinkohtelu- ja hylkäämistapauksia.

Osa koiran omistajista viivytellyt taktisesti

Etelä-Tirolissa asuu noin 515 000 ihmistä. Koirien DNA-testaukseen liittyvä koskeva laki koskee noin 35 000–40 000 koiraa ja 100 000:ta ihmistä.

Tähän mennessä testejä on tehty eri lähteiden mukaan 2 000–5 000.

Alto Adigen mukaan jotkut omistajat ovat odottaneet viimeiseen asti nähdäkseen, mitä tapahtuu. Osa koiranomistajista on kieltäytynyt tyystin testaamasta koiriaan.

Ongelma on monille paitsi periaatteellinen myös taloudellinen. Kaikilla ei ole varaa pulittaa noin 120 euron summaa, jonka testin tekeminen eläinlääkärissä maksaa.

Koirien profilointia vastaan on alettu kerätä jopa adressia.

Kuka kerää kakat, ja kuka ne analysoi?

Monien kansalaisten ja poliitikkojen lisäksi myös eläinlääkärit ovat vastustaneet lakia. Heitä on mietityttänyt muun muassa se, kuka keräisi koirien ulosteet ja kuka ne analysoisi.

– Emme ole saaneet asiasta mitään tietoa. Tiedämme vain sen, mitä olemme lukeneet tiedotusvälineistä, eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Franz Hintner kertoo lehden mukaan.

– Vastustamme tätä lakia, koska se ei ratkaise ongelmaa ja koska hinnat ovat erittäin korkeat.

Osa testeistä olisi hyödyttömiä

Lain vastustajat muistuttavat lisäksi siitä, että aina ei voi olla varma näytteen ”puhtaudesta”, koska muut eläimet ovat saattaneet saastuttaa kakkakasan, ennen kuin se on ehditty kerätä talteen.

– Entä rekisteröimättömät koirat? Entä alueen ulkopuolelta tulevat koirat? Kuka maksaa kaikki nämä kulut? Kuka lähettää 30 000 varoituskirjettä omistajille, jotka ovat saattaneet jopa vaihtaa osoitetta? Kuka varmistaa, että testit ovat tarkkoja? Kuka maksaa mahdolliset valitukset? eläinlääkäriliiton puheenjohtaja kysyy.

Valtuutettu Ulli Mair korostaa sitä, että yhteiskunnalle koituvat kustannukset ovat joka tapauksessa kohtuuttoman suuret saatuun hyötyyn nähden.

– Kustannukset tulevat olemaan valtavat ja esimerkiksi rekisteröimättömien koirien ja turistien koirien testit hyödyttämiä. (…) Nykyisellään laki ei toimi, Mair toteaa lehdelle.
 

Lue myös:

    Uusimmat