Lakialoite: Koulukiusaajan olisi vaihdettava koulua, ei kiusatun – "Tilanne kohtuuton kiusatulle"

koulukiusaaminen
Lehtikuva
Julkaistu 19.03.2016 11:55

MTV UUTISET

Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara on tehnyt lakialoitteen uuden koulukiusaamispykälän lisäämisestä perusopetuslakiin. Aloitteen mukaan koulukiusaamistapauksissa kiusaajan pitäisi vaihtaa koulua – ei kiusatun.

Kansanedustaja Tiina Elovaara kirjoittaa blogissaan asian olevan paljon vakavampi kuin usein ymmärretään.

– Kiusaaminen aiheuttaa tuskaa, jota on vaikea kuvailla sanoin. Se vie ihmiseltä arvon ja itseluottamuksen, (eli) asiat joita jokainen tarvitsee elämänsä peruspilareiksi, Elovaara kirjoittaa.

Elovaara uskoo, että hänen ehdottamansa lisäys perusopetuslakiin antaisi kunnille mahdollisuuden puuttua paremmin ja oikeudenmukaisemmin vakaviin kiusaamistapauksiin kouluissa.

– Lakialoite pyrkii helpottamaan kiusaamisellaan erityisen vakavaa henkistä tai fyysistä haittaa toiselle oppilaalle aiheuttavan oppilaan siirtämistä toiseen opetuksen järjestämispaikkaan. Nykyään lähes poikkeuksetta niissä äärimmäisissä kiusaamistilanteissa, joissa ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi on nähty siirtää oppilas toiseen kouluun, lähtijä on ollut uhri.

"Kiusattu kohtuuttomassa tilanteessa koulua vaihtaessaan"

Elovaaran mukaan kiusaamisen uhrin joutuminen uuteen kouluun asettaa jo ennestään vaikeassa asemassa olevan nuoren kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Hän joutuu pakenemaan täysin uuteen sosiaaliseen ympäristöön. Tällaiset toimet ovat kiusatuille usein hyvin raskaita.

Elovaaran mukaan lain tarkoitus on sekä helpottaa kiusattujen asemaa että lähettää selvä viesti siitä, että myös kiusaaja voi myös olla se osapuoli, joka joutuu tarvittaessa vaihtamaan koulua.

– Tällaisella viestillä on kiusaamista ennaltaehkäisevä vaikutus, ja se ilmaisee entistä selkeämmin valtiovallan kantaa kiusaamiseen. Mahdollisuus kiusaajan siirtämisestä toiseen kouluun antaa niin uhrille, kuin koko yhteisölle oikeanlaisen signaalin ihmisarvon kunnioittamisesta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Se on myös merkki siitä, että uhrin kokemukset otetaan vakavasti ja ongelma aidosti korjataan.

Lainmuutoksesta hyötyy Elovaaran mukaan myös kiusaaja, kun kiusaamiskierre saadaan kunnolla katkaistuksi.

"Kiusaaminen voi johtaa joukkosurmaan"

Elovaara muistuttaa, että kriisitilanteessa uhrin kokemus kiusaamisesta on syvä ja traumatisoiva.

– Pahimmillaan trauma voi kehittyä asteelle, jossa kiusatun kokemusmaailmassa välinpitämättömäksi koettu yhteisö ja sivulliset menettävät arvonsa ja ansaitsevat kokea joukkosurman. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin kiusaamisten ja joukkosurmien välinen yhteys on ollut yksi tärkeimmistä selittävistä tekijöistä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa