Tiedätkö sinä ja naapurisi taloyhtiön piha-alueen pelisäännöt? Neuvontalakimies Tapio Haltia muistuttaa, mitä rivi- ja kerrostaloissa on otettava huomioon.
Kesä nostaa taas esiin kysymyksiä siitä, mitä taloyhtiöiden pihoilla oikeastaan saa touhuta ja mitä ei. Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertaa rivi- ja kerrostalojen yleisen sekä oman piha-alueen säännöstön.
Taloyhtiön yleisellä pihalla ei lähtökohtaisesti saa tehdä ihan mitä huvittaa, Haltia kertoo.
– Lähtökohtana on se, että yleisesti hyväksyttyjä asioita saa tehdä, ellei niitä ole erikseen kielletty. Toki kun puhutaan taloyhtiön yhteisestä alueesta, siellä taloyhtiö ja järjestyssäännöt tietysti määrittävät, mitä voidaan tehdä.
Osakkaan ja asukkaan valta päättää kesäviettonsa luonteesta lisääntyy, kun mennään itsehallitulle piha-alueelle.
– Siellä saa tehdä enemmän asioita, mutta sielläkään ei saa tehdä mitä tahansa. Esimerkiksi kiinteiden muutosten osalta pitää muistaa tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle, johon sitten voidaan antaa ehtoja.
Mitä piha-alueilla ei ehdottomasti saa tehdä?
– Avotulta ei saa sytyttää. Jonkinlainen tulipaikka voi mahdollisesti olla.
– Kiinteämpi rakentaminen vaatii aina luvan. Ilmoitus siitä vähintäänkin täytyy tehdä, Haltia jatkaa.
Juhannusta ja kesää juhlistetaan. Missä määrin omalla pihalla tai asunnossa saa bilettää?
– Periaatteessa elää saa vuorokauden ympäri ja jonkinasteinen juhlienkin viettäminen siihen kuuluu. Mutta tietysti samalla täytyy olla huomaavainen naapurien yörauhan suhteen.
Tarkkoja ja yleispäteviä kellonaikoja Haltia ei voi juhlimiselle antaa.
– Voihan niitä juhlia viettää. Meteliä ei saa aiheutua kohtuuttomasti yöaikaan kuitenkaan.
Onko yleisellä pihalla juhliminen rajoitetumpaa?
–Yleisesti ottaen yörauha lienee iltakymmenestä tai yhdestätoista aina aamukuuteen tai seitsemään. Silloin jonkinlainen rauhallisempi jakso pitäisi antaa naapureille.
– Taloyhtiö voi juhlimisen lähtökohtaisesti jopa kieltää. Mutta vaikea tietää, että miten se sitten käytännössä onnistuisi.
– Viime kädessä poliisit voidaan pyytää paikalle, mutta kehotuksin ja kielloin kannattaa rauhallisuutta pyrkiä toteuttamaan.
Saako omalla pihalla tai parvekkeella grillata? Entä yleisellä piha-alueella?
–Parvekkeella tai omalla pihalla saa grillata. Käytännössä hiiligrilliä ei tulisi käyttää, vaan grilli voi olla kaasu- tai sähkögrilli.
– Käytännössä grillaamista parvekkeella ei voida kieltää järjestyssäännöissäkään. Vaikka se olisi kielletty, niin siihen ei käytännössä voida puuttua.
– Pihalla hiiligrilliäkin voi käyttää, kunhan se ei aiheuta palovaaraa. Yleiselle pihalle taloyhtiö voi taas ohjeistaa ennakkoon ja taloyhtiö voi grillaamisen myös kieltää jos niin haluaa.
Entä tupakointi?
– Huoneistoparvekkeella tupakoinnin kieltäminen ei onnistu taloyhtiön päätöksellä ilman osakkaiden suostumuksia.
– Nykyinen tupakkalaki kyllä mahdollistaa sen, että taloyhtiö voi lähteä hakemaan tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeelle kunnan viranomaiselta. Siinä täytyy myös sitten kuulla kaikkia taloyhtiön asukkaita. Se on monimutkaisempi prosessi.
–Taloyhtiö voi viime kädessä yhtiökokouksen päätöksellä kieltää tupakoinnin ulkoalueilla sisäänkäyntien tai ilmanottoaukkojen läheisyydessä sekä lasten leikkipaikoilla.
Voiko aurinkoa ottaa alasti omalla pihalla tai parvekkeella?
– Käytännössä sitä rajoittaa sukupuolisiveellisyyssääntely. Ei sitä lähtökohtaisesti ole kielletty, mutta sen tulisi tapahtua niin, ettei se ehdoin tahdoin näy ulkopuolisille.
– Se mikä rajaa on se, että ulkopuolisten ei tulisi tavallaan vahingossa joutua näkemään alastomuutta. Sitten jos se on tarkoituksellista itsensä esiintuomista, kyseeseen voi tulla sukupuolisiveellisyyden loukkaaminen kuten rikoslaissakin määritellään.
Voiko trampoliinin viedä yleiselle pihalle kerros- tai rivitalossa?
– Lähtökohta on se, että trampoliinia ei saa viedä taloyhtiön pihalle ilman taloyhtiön lupaa.
–Erityisesti taloyhtiön yhteisellä pihalla mutta periaatteessa myös asukaspihalla täytyy muistaa se, että kiinteistön koko turvallisuudesta vastaa viime kädessä taloyhtiö ja tietysti sen edustajana taloyhtiön hallitus.