Kolmenkymmenen vuoden kuluessa internet lakkaa toimimasta, pelottelee Guardianin uusin "tuomiopäivän uutinen".
Internetin tulevassa tuhossa sanotaan olevan kyseessä samantapaisen Unix-vian kuin oli Y2K, eli millenium-kohussa. Tällöin vuoden 2000 kahden nollan piti sekoittaa useita järjestelmiä. Epäiltiin, ettei kone käsittäisi kahden nollan vuosilukua, mutta ongelmilta kuitenkin vältyttiin. Nyt uhka näyttäisi kuitenkin uusiutuvan ohjelmistovirheen muodossa.
2038 Bug -nimeä kantava ohjelmistovirhe tarkoittaa sitä, että nykyään pitkälti käytössä olevassa Unix-pohjaisessa järjestelmässä aika ilmoitetaan sekunneissa. Kellonaika tallennetaan 32-bittiseen muuttujaan, jossa on tilaa 32 kappaleelle ykkösiä ja nollia.
Unix-ajanlasku tällä järjestelmällä alkoi vuoden 1970 alusta ja nyt vuonna 2038 se tulee täyteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että kello pyörähtäisi ympäri ja näyttäisi vuotta 1901 – ja samalla moni järjestelmä romahtaisi.
Toisaalta jo nyt ongelma näyttäisi pitkälti ratkaistulta, sillä jo nyt on kehitetty 64-bittinen järjestelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että uudessa laskurissa "loppu" tulisi vasta noin 300 miljardin vuoden kuluttua.
Asiantuntijat eivät ota liikaa paineita asiasta, sillä he uskovat, että vuoteen 2038 mennessä siirtymä 64-bittiseen järjestelmään on jo valmis.
Teksti: MTV3/Helmi
Kuva: Shutterstock
Lähde: Guardian, Wikipedia