Lakkolait vapuksi? Ei olisi "tyylikkäin" ratkaisu, sanoo kokoomusedustaja

Lakkolakien voimaantulo vappuna ei olisi kaikkein tyylikkäin ratkaisu, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Kokoomuksen kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén sanoo, että lakkolakien voimaantulo vappupäiväksi ei olisi kaikkein paras ratkaisu. 

Hän ymmärtää, miksi ajankohta herättää närää työntekijäpuolella. 

– Ymmärrän symboliikan tämän ympärillä. Ja henkilökohtaisesti ymmärrän oikein hyvin työntekijäpuolen ajattelua tähän päivään liittyen. Tältä kantilta vappupäivä ei varmasti ihanteellisin tai tyylikkäin päivä olisi.

Vappu on työväen juhlapäivä, ja julkisuudessa on arveltu, että hallitus haluaisi saada lakkolait voimaan jo vappupäiväksi. Lakiesityksen mukaan niiden piti tulla voimaan heinäkuussa.

Muun muassa SAK:ssa on vastustettu paitsi lakkoilua rajoittavia lakeja, myös niiden voimaantuloa vapuksi.

Hallituksen riveistä ei ole vahvistettu aikataulutavoitetta, ja työministeri Arto Satonen (kok.) on sanonut aikataulujen olevan eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan käsissä. 

"Miksi ette jo voi myöntää?" 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta linjaa lakkolakien voimaantulopäivästä mietinnössään, jota se alkaa näillä näkymin työstää ensi viikolla. 

Valiokunta kokoustaa tiiviisti ensi viikolla, ja kokoontuu poikkeuksellisesti myös maanantaina.

Oppositiosta on syytetty hallitusta lakkolakien kiirehtimisestä. Osa oppositiopuolueiden kansanedustajista marssi perjantaina ulos työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kokouksesta, ja muun muassa vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra piti kokouksen ajoittamista maanantaille "röyhkeänä". 

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kirjoitti lauantaina viestipalvelu X:ssä, että valiokunnan kokoussuunnitelmasta näkee, että lakkolait on tarkoitus saada pakettiin ensi viikolla.

– Vieläkö hallitus väittää, ettei tarkoitus ole aikaistaa lain voimaantuloa? Eniten ärsyttää valehtelu. Miksi ette jo voi myöntää? Pekonen kirjoittaa.

Sirénin mukaan vappupäivä on ollut esillä lähinnä julkisessa keskustelussa, eikä ajankohdasta ole keskusteltu valiokunnassa.

– Korostan, että mitään päätöksiä ei ole tehty. On mahdollista, että voimaantulopäivämäärää tarkastellaan, jos tällainen tarve nousee esiin, mutta sen aika ei ole vielä, hän sanoi perjantain valiokuntakokouksen jälkeen.

Mistä tarve aikaistaa voimaantulopäivää voisi nousta?

– Prosessin aikana voi nousta esiin asioita kuulemisten tai valiokunta- tai asiantuntijalausuntojen kautta. Sen käytettävissä olevan tiedon pohjalta valiokunta lähtee mietintöä työstämään.

Sirén ei halunnut perjantaina arvioida tarkkaan mietinnön valmistumisen aikataulua. Hän sanoi, että lakiesitystä käsitellään valiokunnassa asianmukaisella tavalla ja rauhallisesti, mutta ilman viivytyksiä.

Oppositioedustajat syyttävät kiirehtimisestä

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee kokoussuunnitelman mukaan ensi viikolla perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja työ- ja elinkeinoministeriön vastinetta lakkolaiesta. Lisäksi listalla on asiantuntijalausuntojen käsittelyä.

Torstaille on merkitty lakkolakeja koskevan mietintöluonnoksen esittely, yleiskeskustelu ja asian yksityiskohtainen käsittely.

Lakkolait eli työrauhalainsäädännön uudistaminen on osa hallituksen työelämäuudistuksia. Lailla esimerkiksi rajoitettaisiin poliittisten lakkojen pituus enintään yhteen vuorokauteen.

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä valiokunnassa on otettu "poikkeukselliset keinot" käyttöön, jotta lait saataisiin läpi aiottua aikaisemmin.

– Palkansaajat keskeyttivät työtaistelutoimet vedoten neuvotteluihin. Mikä on hallituspuolueiden vastaus? 

– Kauniista puheista huolimatta ei neuvotteluja, vaan entistä poikkeuksellisemmat keinot käyttöön eduskunnassa, jotta heikennyksiä runnotaan läpi. Muun muassa tämä (maanantain kokous) on yksi niistä hyvin poikkeuksellista keinoista, joita harvoin eduskunnassa nähdään.

Kaiken kaikkiaan lakkolait eli työrauhalainsäädännön muutokset ovat myöhässä hallituksen alkuperäisestä aikataulusta. Hallitusohjelman mukaan lait piti viedä eduskuntaan jo syksyllä 2023. Lakiesitys annettiin kuitenkin eduskunnalle käsiteltäväksi tämän vuoden helmikuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat