Palkansaajakeskusjärjestö SAK keskeyttää neljättä viikkoa kestäneet poliittiset lakot.
SAK ei ole tehnyt uusia päätöksiä lakoista, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedostustilaisuudessa. Jo alkaneet lakot kuitenkin jatkuvat suunnitellusti ja ilmoitetut lakot pidetään.
– Hallitus on todennut, että lakkojen alla ei neuvotella. Senpä takia SAK:n hallitus teki päätöksen, ettei tehdä uusia päätöksiä, Eloranta sanoi.
– Tarkoittaa sitä, että ilmoitetut lakot toteutuvat suunnitellusti, mutta uusia päätöksiä toimista ei ole tehty, Eloranta jatkoi.
Elorannan mukaan "hallituksella on näytön paikka". Elorannan mukaan keskusteluiden aloittamiseksi ei tarvitse odottaa maanantaihin.
– Nyt ei lakkoja ensi viikolla ole, jolloin hallituksella on mahdollisuus toimia ja olla sanojensa mittainen, Eloranta sanoo.
SAK:n tavoitteet eivät ole Elorannan mukaan muuttuneet.
– Paikallisen sopimisen ja työrauhalainsäädännön pahimmat epätasapainot ovat edelleen työlistalla. Ellei näihin saada korjausta, emme ole valmiita työmarkkinamallineuvotteluihin.
1:23
SAK:lta ei uusia lakkovaroituksia – ilmoitetut lakot kuitenkin pidetään.
Työministeri Satonen: "Mahdollista keskustella"
Työministeri Arto Satonen (kok.) kommentoi SAK:n päätöstä keskeyttää poliittiset lakot viestipalvelu X:ssä.
– Kuten aiemmin on todettu, että kun lakot eivät ole päällä, niin on mahdollista keskustella sidosryhmille tärkeistä yksityiskohdista ja etsiä ratkaisua.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lakot kestäneet neljättä viikkoa
Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoittelemia työmarkkinauudistuksia vastustavat laajat lakot ovat jatkuneet jo neljättä viikkoa putkeen.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi viime viikolla järjestön olevan valmis keskeyttämään lakot, jos hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille.
SAK:ta ovat hiertäneet hallituksen kaavailemissa uudistuksissa erityisesti paikallisen sopimisen laajentaminen sekä jotkin työrauhalainsäädännön yksityiskohdat.
SAK ei ole suostunut neuvottelemaan vientivetoisesta työmarkkinamallista, ellei hallitus huomioi työntekijäpuolen ehdotuksia myös muissa uudistuksissa.
Hallitus on taas toistuvasti viestinyt, että se käsittelee kyseisiä uudistuksia erillisinä lakihankkeina.
Yli 7 000 lakossa
Lakossa on nyt yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Sähköliiton työntekijää. Lakoilla on jumitettu etenkin Suomen vientiä.
Lakkojen kannatus kansalaisten keskuudessa on ollut laskusuunnassa. Pääsiäisenä julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekyselyssä 39 prosenttia vastaajista kertoi kannattavansa lakkoja, vaikka niistä onkin haittaa ihmisten arjelle ja yrityksille. Helmikuussa kannattajia oli 49 prosenttia.
Tutkimuksen mukaan edelleen 45 prosenttia kertoi kuitenkin olevansa ammattiyhdistysliikkeen puolella sen vastustaessa hallituksen suunnittelemia työelämän muutoksia ja työttömyysturvan leikkauksia.
Hallituksen lakihankkeet ovat edenneet laajoista lakoista huolimatta. Esimerkiksi poliittisia lakkoja koskeva lainsäädäntöpaketti on ollut muun muassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Perustuslakivaliokunnan lausunto lakkolaeista valmistunee perjantaina.