Lämminvesivaraaja voi räjähtää, jos et huomioi näitä riskejä

3:02img
Räjähtänyt lämminvesivaraaja aiheutti suurta vahinkoa omakotitalolle Helsingin Pukinmäessä. Naapuri kuvailee MTV Uutisille yöllisiä tapahtumia.
Julkaistu 16.02.2024 12:08

MTV UUTISET – VILLE JÄRVELÄINEN – SATU KOISTINEN

Lämminvesivaraajat ovat aiheuttaneet viime vuosina muutamia vakavia onnettomuuksia ja vaaratilanteita. 

Viimeisin onnettomuus sattui perjantain vastaisena Helsingissä Pukinmäen kaupunginosassa. Omakotitalon lämminvesivaraaja räjähti keskellä yötä. 

Räjähdys oli niin voimakas, että se aiheutti vaurioita talon rakenteisiin ja naapurin omaisuuteen.

Lue lisää: Omakotitalossa räjähti keskellä yötä, osa tiiliseinästä katosi – sama vaara piilee useissa kodeissa 

Lue myös: Pukinmäen räjähdystalon naapuri heräsi yöllä valtavaan tömähdykseen – pihalla odotti hävitys: "Tavaraa lensi kuin Kiovassa"

Tukes: Virheellinen käyttö, viat ja korroosia aiheuttavat vaaratilanteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti laitteiden virheellisen käytön ja turvallisuusseikkojen laiminlyönnin riskeistä jo vuonna 2022.

Lämminvesivaraajia käytetään omakotitaloissa, asunto-osakeyhtiöissä, liike- ja teollisuuskiinteistöissä sekä maatiloilla kiinteistöjen käyttöveden lämmittämiseen sekä kiinteistöjen lämmitysjärjestelmissä veden lämmitykseen.

Tukesin tietoon on viime vuosina tullut lämminvesivaraajien virheellisestä käytöstä johtuneita vaaratilanteita sekä muutamia isoissa kiinteistöissä tapahtuneita räjähdysonnettomuuksia. Lämminvesivaraajat ovat myös olleet osallisena useissa rakennuspaloissa. 

Tukesin mukaan vaaratilanteet ja onnettomuudet ovat tavanomaisesti liittyneet lämminvesivaraajien rajoitin- ja varolaitteissa sekä sähkölaitteissa esiintyneisiin vikoihin tai puutteisiin. Lisäksi varaajien syöpyminen ja korroosio ovat voineet Tukesin arvion mukaan olla vikojen taustalla.

0:33img

Katso videolta Tuken vuonna 2022 julkaisemia kuvia lämminvesivaraajien aiheuttamista tuhoista.

Osasyynä vaaratilanteisiin ja onnettomuuksin ovat olleet muun muassa lämminvesivaraajien ikääntyminen, käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttuminen tai huollon ja kunnossapidon laiminlyönti.

Näin voit vaikuttaa lämminvesivaraajan turvallisuuteen

  • Varmista laitetta hankkiessa, että mukana tulee vähintään käyttö- ja huolto-ohjeet sekä vakuutus EU-vaatimusten täyttämisestä. Käytetyn laitteen kohdalla pyydä tiedot huoltohistoriasta.
  • Noudata asennuksessa aina valmistajan ohjeita.
  • Kiinnitä huomiota varaajaan syötettävän veden laatuun korroosion ehkäisemiseksi.

Tukes muistuttaa, että lämminvesivaraajien termostaatit ja sähköiset rajoitinlaitteet, kuten ylilämpösuojat, suojaavat lämminvesivaraajia käyttöarvojen ylityksiltä ja rikkoutumisilta.

– Lämminvesivaraajassa tulee olla varolaitteet, jotka suojaavat varaajaa suurimman sallitun käyttöpaineen ylitykseltä. Varoventtiilit tulee sijoittaa sulkulaitteettomasti varaajan yhteyteen. Niiden tarkastuksissa ja testauksissa tulee noudattaa valmistajan ohjeita, Tukesin tiedotteessa kerrotaan.

Yksityistalouksissa lämminvesivaraajan toiminta on tarkistettava käyttö- ja huolto-ohjeiden mukaisin aikavälein.

Mökkikäytössä olevilla pienillä varaajilla on puolestaan jäätymisriski talvisin. Tukes kehottaakin tarkistamaan valmistajan käyttöohjeista, miten varaajan saa kokonaan tyhjäksi.

Juttu on julkaistu alunperin 20.10.2022. MTV Uutiset julkaisee jutun uudelleen ajankohtaisuuden vuoksi.

Lähde: Tukes

Tuoreimmat aiheesta

Lämmitys