Tulipalovaara! Älä tee tätä virhettä, jos lämmität nyt takan

Lämmityskauden alkaessa on hyvä pitää mielessä muutama turvallisuusseikka tulisijojen kanssa, muistuttaa Nuohousalan keskusliitto.

MTV Uutiset muistutti syyskuussa oikeaoppisesta tavasta käyttää ilmalämpöpumppua lämmityskaudella. Kun ilmat viilenevät, yhä useampia taloja lämmitetään myös ottamalla tulisijat käyttöön.

Nouhousalan keskusliitto muistuttaa tiedotteessaan aloittamaan lämmittämisen maltillisesti. 

– Pitkään kylmillään olleen tulisijan hormi voi olla kostea ja kylmä. Jos tulisijaa ryhdytään lämmittämään liian nopeasti, savu voi työntyä sisälle tai jopa hormi haljeta, varoittaa palotarkastaja Meiju Vaattovaara Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Nämä virheet aiheuttavat paloriskin

Liiton mukaan Suomessa syttyi viime vuonna 541 tulisijoista tai hormeista johtuvaa rakennuspaloa. 

Syttymissyitä ovat muun muassa virheet tulisijan lämmittämisessä, riittämättömät suojaetäisyydet syttyviin materiaaleihin sekä nuohouksen laiminlyönti.

Muista palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin. Sulje pelti vasta, kun hiillos on palanut kokonaan loppuun eikä se enää hehku. 

Vakituiseen asumiseen käytettyihin rakennuksiin tulee tilata nuohooja vähintään vuoden välein. Nuohooja kiinnittää huomiota myös tulisijan kuntoon ja hormin turvallisuuteen. 

Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokareen mukaan nuohoojat havaitsevat työssään muun muassa puhki palaneita tulisioja tai vuotavia hormeja. 

– Vastaan tulee myös riittämättömiä suojaetäisyyksiä ja viallisia nuohousluukkuja niin hormeissa kuin tulisijoissa. Lisäksi puutteelliset kattoturvallisuustuotteet aiheuttavat vaaraa nuohoojille.

Vaarana nokipalo

Jos nuohouksen laiminlyö ja hormiin ehtii kertyä nokea ja karstaa, vaarana on nokipalo. Tällaisia paloja syttyi viime vuonna Suomessa 304 kappaletta ja niistä 11 levisi rakennukseen. 

– Jos piipusta kuuluu voimakasta huminaa tai piipun yläpäästä nousee näkyviä kipinöitä, liekkejä tai mustaa savua, tulee soittaa välittömästi hätäkeskukseen, muistuttaa palotarkastaja Vaattovaara. 

Vaikka hormi on rakennettu kestämään kuumia savukaasuja, nokipalo voi vahingoittaa uuttakin hormia niin, että jatkossa tulisijan käyttö ei ole enää turvallista.

Katso myös video: Tulisijan tuhkatkin voivat olla paloriski – säilytätkö niitä oikein?

Lue myös:

    Uusimmat