Lämmityskauden alkaessa kannattaa muistaa pari oleellista asiaa, mikäli omistaa ilmalämpöpumpun.
Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti Suomessa. Sähkön hinnan nousu aiheutti vuonna 2022 ennennäkemättömän ilmalämpöpumppubuumin.
Ilmojen viiletessä ilmalämpöpumppuja tarvitaan jälleen kotien lämmityksessä. Asiantuntija muistuttaa tiedotteessa muutamasta oleellisesta asiasta, jotka pitää muistaa nyt laitetta käyttäessä.
Lue myös: Saako ilmalämpöpumppua käyttää paukkupakkasilla?
Älä käytä automaattiasetusta: "Saattaa nostaa sähkölaskua"
Ilmalämpöpumpun jäähdytysominaisuus kannattaa nyt sulkea, sanoo Onnisen ja K-raudan tuotepäällikkö Karri Valkonen.
Laitetta ei kuitenkaan missään nimessä kannata laittaa automaattiasetukselle. Valkosen mukaan laitteesta tulee nyt valita heating mode eli lämmityskäyttö.
– Automaattiasetuksessa on se ongelma, että ilmalämpöpumppu saattaa syksyllä ja talvella ryhtyä jäähdyttämään asuntoa, jos se tulkitsee esimerkiksi takasta tulevan lämmön liialliseksi. Tämä taas saattaa nostaa sähkölaskua, asiantuntija muistuttaa tiedotteessa.
Myös muun muassa eri sähköyhtiöiden ja lämpöpumppuvalmistajien sivuilla muistutetaan, ettei automaattiasetusta kannata laittaa päälle ilmojen viiletessä.
– Suomen oloissa laite kannattaa asettaa tarpeen mukaan manuaalisesti joko viilennys- tai lämmitystoiminnolle. Automaattiasetus voi epähuomiossa viilentää ilmaa tarpeettomasti lämmityskaudella esimerkiksi tulisijaa lämmitettäessä, Motivalta muistutetaan.
Muista puhdistaa säännöllisesti
Myös puhallustehoon kannattaa kiinnittää huomiota. Perussääntö on, että saat ilmalämpöpumpustasi irti sitä enemmän, mitä suuremmaksi säädät puhallustehon.
– Rehellisyyden nimissä on tosin sanottava, että täydestä puhalluksesta lähtee melkoinen kohina. Puhallusteho kannattaa pitää niin suurena kuin voi, ilman että ääni on itselle häiritsevä.
Jotta ilmalämpöpumppu toimii oikein, laite tulee puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Muista siis imuroida sisäyksikön suodattimet noin kahden viikon välein. Myös ulkoyksikön tilanne kannattaa säännöllisesti tarkistaa ja puhdistaa siitä mahdolliset roskat.
Lue myös: Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa mojovan laskun – näin vältät kymppitonnien vahingot
Katso myös video: Näin paljon rahaa keskivertotalossa asuva ilmalämpöpumpun käyttäjä voi säästää.
9:03