Lämmitätkö takkaa pakkasella? Tähän ylikuumeneminen pahimmillaan johtaa

3:50img
KATSO MYÖS: Näin sytytät takan, jossa puut palavat mahdollisimman puhtaasti
Julkaistu 16.01.2024 06:33

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Nuohousalan Keskusliitto muistuttaa, ettei takkaa saa pakkasellakaan lämmittää liikaa.

Suomessa on tänä talvena saatu nauttia hyvinkin kirpeistä pakkasista. Vaikka lämmin ilta rätisevän takkatulen ääressä voi houkuttaa, Nuohousalan Keskusliitto muistuttaa, että tulisijan liian nopea tai pitkä lämmittäminen voi aiheuttaa vaaratilanteen.

– Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa varovasti ja maltilla. Yleisenä ohjeena voidaan pitää, että lämmityskerran aikana poltetaan puuta noin 2–3 pesällistä, Nuohousalan Keskusliitto toteaa tiedotteessaan.

Lue myös: Jäätyneiden vesijohtoputkien sulattaminen tulee useimmiten jättää ammattilaiselle, sanoo asiantuntija – tee se itse -keinoja ei kannata kokeilla

Älä ylilämmitä takkaa

Tulisijavalmistajan käyttöohje kertoo, miten paljon puita laitetaan kerralla. Yleisohjeena voidaan pitää puolta pesään mahtuvasta määrästä.

Lisää saa lappaa vasta, kun edelliset ovat palaneet. Näin vältetään ylimääräistä nokeentumista.

– Jos tulisijaa lämmitetään liikaa ja liian pitkään, niin vaarana on se, että savukaasut ylikuumenevat ja nousevat piippuun liian kuumina. Tämä ylikuumeneminen voi johtaa pahimmillaan siihen, että piipun ulkokuoren lämpötila on niin kuuma, että se voi sytyttää esimerkiksi lähellä olevia kattotuolirakenteita palamaan, liitto huomauttaa.

Lue myös: Aiotko lämmittää takkaa säästääksesi sähkölaskussa? Muista tämä!

Häkää muodostuu niin kauan, kun hiillos kytee. Peltiä ei saa sulkea liian aikaisin; muuten häkäkaasua voi joutua sisäilmaan. Pahimmillaan se aiheuttaa häkämyrkytyksen.

Kotoa tulisi löytyä yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Myös häkävaroitin kannattaa hankkia, jos käytössä on tulisija; sammutuspeite ja käsisammutin ovat hyviä hankintoja takkakotiin.

Lue myös: Sähkön säästämiseen voi liittyä riskejäkin: Muista nämä paloturvallisuusseikat – "Pahimmillaan se on tosi raju"

Katso myös: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa: Takkakiusaus ja marjapaistos

4:17img

Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjan.

Lähde: Nuohousalan Keskusliitto

Tuoreimmat aiheesta

Talvi