Moni haikailee nyt säästöjä lämmityskuluihin tulisijaa käyttämällä. Nuohousalan Keskusliitosta muistutetaan, että vanhaa takkaa tai muuta tulisijaa ei tule käyttää ennen sen tarkistamista.
Kuten olemme kertoneet, sähkön hinta ja siitä aiheutuvat jättimäiset laskut ovat viime aikoina puhuttaneet suomalaisten keskuudessa. Energiamaksut ovat nyt uusissa sähkösopimuksissa moninkertaiset verrattuna vaikkapa viime vuoteen. Sähköyhtiöt kertoivat myös MTV Uutisille, mitä siitä seuraa, jos sähkölaskua ei syystä tai toisesta pysty maksamaan.
Lue myös: Viilennätkö kotiasi ilmalämpöpumpulla? Näin laitteelle ei missään nimessä kannata nyt tehdä: "Aika moni tuntuu käyttävän sitä niin…"
Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY muistutti elokuussa tiedotteessaan, että jos kotitaloudesta löytyy tulisija, voi lämmityskustannuksia saada alas tuntuvasti. TSY:n laskelmien mukaan kulut voivat pienentyä aktiivisella käytöllä jopa 1 500–5 500 euroa vuodessa
Kuinka usein nuohous tulee suorittaa?
Nuohousalan Keskusliitto muistuttaa, Vakituisessa asumisessa käytetyn talon tulisijat tulee nuohota vuosittain ja vapaa-ajan asumisessa käytetyn rakennuksen tulisijat tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Jos oleskelet mökillä pidempiä aikoja ja käytät tulisijaa aktiivisesti, myös nuohous tulee suorittaa tiheämmin.
– Mitä isompi omakotitalo on ja mitä useammin tulisijalla lämmitetään, sitä suuremmat voivat säästöt olla, yhdistyksen tiedotteessa muistutettiin.
Älä käytä vanhaa, nuohoamatonta tulisijaa
Tulisijaa käyttäessä on kuitenkin syytä pitää mielessä muutama oleellinen seikka. Nuohousalan Keskusliitosta muistutetaan tulisijan säännöllisestä huollosta ja puhdistuksesta, jotka takaavat turvallisuuden, energiatehokkuuden sekä puhtaan palamisen. Yli kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija onkin liiton mukaan aina tarkastettava ammattilaisen toimesta ennen uutta käyttöönottoa.
– Moni miettii tällä hetkellä vanhan tulisijansa uudelleen käyttöönottoa, kun kotitalouksien muut lämmityskustannukset ovat nousseet moninkertaisiin lukemiin aiemmasta. Asuinkiinteistön rakenteet elävät ajan myötä ja ammattilaisen on tarkistettava ja varmistettava tulisijan ja hormin käyttökunto, jotta laitteen käyttö on paloturvallista, liitto muistuttaa tiedotteessaan.
Vanhaa tulisijaa ei siis voi käyttää, mikäli nuohooja ei ole käynyt tarkistamassa sitä. Säännöllinen nuohous on tärkeää myös energiatehokkuuden kannalta: nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja tuottaa enemmän päästöjä.
Lue myös: Näin paljon eri sähkölaitteiden käyttö kotona oikeasti maksaa – katso taulukko
Näin poltat takkaa tehokkaasti
Jos haluat tulisijastasi kaiken hyödyn irti, kannattaa ensinnäkin kiinnittää huomiota poltettavaan materiaaliin. Tulisijassa tulisi polttaa vain kuivaa puuta, ei esimerkiksi roskia tai pahvia.
– Pahvin ja paperin poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea. Saatu energiahyötykin jää vähäiseksi, HSY:n sivuilla muistutetaan.
Vääränlaisen materiaalin poltto aiheuttaa myös haitallisia päästöjä. Ennen tulisijan sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Jos tulitikusta syntyvä savu tupruaa iloisesti hormiin, on tulisija valmis sytytettäväksi. Muussa tapauksessa kannattaa HSY:n mukaan tarkistaa, tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle.
Pääsääntöisesti paras tapa varaavan tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Oman tulisijan ominaisuuksiin ja käyttöön kannattaa kuitenkin perehtyä, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti. Polton aikana kannattaa kiinnittää huomiota vedon säätelyyn.
Lue myös: Jopa tuhansien eurojen säästöt! Sähkönkulutus voi puolittua yksinkertaisella keinolla: "Mitä isompi omakotitalo on..."
Katso myös video: Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti, mitä kuluttaja voi tehdä?
9:37
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Nuohousalan Keskusliitto, HSY