Lankeatko yleiseen harhaluuloon? Ihotautilääkäri kertoo, mikä tummia silmänalusia oikeasti aiheuttaa

2:58imgOutoa vai nerokasta? Luonnostaan tummista silmänalusista epävarma toimittaja reagoi rinkuloita korostavaan kauneustrendiin.
Julkaistu 28.03.2021 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Moni yhdistää tummat silmänaluset unenpuutteeseen, mutta huonot yöunet ovat vain yksi syy silmärinkuloille.

Meikatut tummat silmänaluset saattavat olla trendikkäät, mutta luonnostaan ilmenevät varjot silmien alapuolella tuottavat monelle päänvaivaa. Ihonväristä riippuen silmänaluset ovat sävyltään tummanruskeat, mustat tai violettiin vivahtavat.

Mutta mikä tummia silmänalusia aiheuttaa ja miten niistä pääsee eroon?

Tummien silmänalusten aiheuttajat

Ihotautilääkäri Justine Kluk kertoo Huffington Postille, että tummat silmänaluset ovat seurausta ihon ohenemisesta. Taipumus ohueen ihoon ja tummiin silmänalusiin voi olla perittyä, mutta useimmiten se liittyy vanhenemiseen. Läpikuultava iho paljastaa altaan lihakset ja verisuoniston, mikä tekee silmänalusista tummemman näköiset.

Myös ihon lisääntynyt pigmentinmuodostus voi aiheuttaa tummia silmänalusia, Kluk sanoo. Silmien liiallinen altistuminen auringon UV-säteilylle saa elimistön tuottamaan iholle värin antavaa melaniinia, mikä voi aiheuttaa silmiä ympäröivän ihon tummenemista. Tummahipiäisillä ihmisillä mustat silmänaluset ovat yleisempiä kuin vaaleaihoisilla.

Tummat silmänaluset voivat johtua myös silmien hieromisesta esimerkiksi allergian tai ihottuman vuoksi. Silmien alueen herkkää ihoa tulisi kosketella varoen, ennemmin hellästi taputellen kuin kovakouraisesti pyyhkien.

Medical News Today kertoo, että tummia silmänalusia voivat aiheuttaa myös vähäinen rasvakudoksen määrä silmien ympärillä, raudan puutteesta johtuva anemia, tupakointi, nestehukka, kilpirauhaseen liittyvät ongelmat sekä kohonneen silmänpaineen alentamiseen tarkoitettu bimatoprosti-lääke.

Lue myös: Ihotautilääkärit tyrmäävät silmänympärysvoiteiden tarpeellisuuden: "Kuin kasvovoiteita, vain pienemmissä purkeissa"

Univaje korostaa tummia silmänalusia

shutterstock_1137033359Väsyneiden silmien hierominen aiheuttaa tummia silmänalusia, joita univaje vain korostaa. Kuvituskuva.Shutterstock

Usein tummat silmänaluset yhdistetään unenpuutteeseen, mutta Medik8-kosmetiikkamerkin tutkimusjohtaja Daniel Isaacs kumoaa väitteen. Isaacs sanoo Huffington Postille, etteivät huonot yöunet itsessään aiheuta tummia silmänalusia, joskin valvominen voi pahentaa niitä. 

– Univaje tekee ihosta himmeän ja kalpean, jolloin ihonalaiset tummat kudokset ja verisuonet näkyvät paremmin, Isaacs sanoo.

Eroon tummista silmänalusista

Riittävästä nukkumisesta huolehtiminen on yksi askel tummista silmänalusista eroon pääsemisessä, mutta se ei yksinään riitä ongelman taklaamisessa.

Silmänympärysihon suojaaminen auringolta aurinkolasein ja aurinkorasvalla auttaa osaltaan tummien silmänalusten välttämisessä. Terveellinen, runsaasti kasviksia, täysjyvää ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio vaikuttaa sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Kosmetiikkahyllyltä ihotautilääkäri Kluk suosittelee valitsemaan retinolia sisältäviä silmänympärysvoiteita, jotka auttavat vaalentamaan tummia silmänalusia. Retinoli on yksi A-vitamiinin muoto, joka vähentää tumman melaniinin tuotantoa stimuloivan tyrosinaasi-entsyymin toimintaa.

Myös ihonhoitotuotteiden sisältämät E- ja C-vitamiinit voivat auttaa tummiin silmänalusiin.

Kauneudenhoitotuotteista kannattaa esiä myös peptidejä. Peptidit voivat auttaa tummiin silmänalusiin, sillä ne toimivat ihon erilaisten proteiinien, kuten kollageenin, rakennuspalikoina. Peptideillä on tärkeä rooli ihon kimmoisuuden ja kirkkauden säilyttämisessä.

Muita vippaskonsteja tummista silmänalusista eroon pääsemiseen ovat silmien päälle asetetut kurkkuviipaleet tai jäähtyneet teepussit, kylmähoito ja hieronta.

Lue myös: Neljä tärkeintä ihonhoitovinkkiä: Huolehdi näistä asioista ennen kuin tuhlaat rahojasi luksusvoiteisiin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Ovatko kangasmaskit hehkutuksen arvoisia? Katso testimme videolta:

3:45img

Lähteet: Huffington Post, Medical News Today

Tuoreimmat aiheesta

Tummat silmänaluset