Lännessä vedenpinnat edelleen korkealla saavisateiden jäljiltä

Mitä tehdä, jos tulva katkaisee autosi tien? 0:50
Mitä tehdä, jos tulva katkaisee autosi tien?

Vedenpintojen odotetaan laskevan lähipäivinä, Sykestä arvioitiin maanantaina.

Suomen Ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Pohjanmaalla ja Satakunnassa jokien ja järvien vedenpinnat olivat vielä maanantaina tavanomaista korkeammalla.

Keskuksen mukaan vedenpinnat olivat kuitenkin merkittävästi laskeneet viimeviikkoisista lukemista. Tuolloin runsaat sateet aiheuttivat paikoin tulvimista esimerkiksi etelärannikolla.

Tulvat laskeneet sateiden päätyttyä

Runsaat sateet aiheuttivat tulvia muun muassa pääkaupunkiseudun kehäteillä. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Vantaalla Kehä III:lla kaksi ramppia oli useita tunteja suljettuna tulvivan veden vuoksi.

Vesi.fi-sivustolla kerrottiin perjantaina, että Vaasan seudun jokien vedenkorkeudet olivat huipussaan. Lisäksi kerrottiin, että Lapuanjoen, Kyrönjoen ja Karvianjoen vedenpinnat olivat vielä nousussa.

– Pidempään sitä sadetta kesti länsirannikolla eli Satakunnassa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Mutta nyt ovat vedenpinnat jo laskeneet, kun on ollut vähäsateista, Syken tutkija Harri Myllyniemi sanoi maanantaina.

Lähipäiville ei ole tiedossa viime viikon kaltaisia sateita, ja vedenpintojen odotetaan laskevan, Sykestä kerrottiin.

Ilomantsi vuoden 2002 kuivuustilanteessa

Itä-Suomessa sen sijaan on tällä hetkellä kuivaa, ja Pohjois-Karjalassa vedenpinnat ovat monin paikoin harvinaisen matalalla.

– Esimerkiksi Ilomantsissa osa järvistä on viimeksi ollut näin alhaalla vuoden 2002 kuivuuden aikaan. Sieltä on ilmoitettu kaivojen kuivumisesta ja sen sellaisista, Syken tutkija Harri Myllyniemi sanoi.

Myllyniemen arvion mukaan syksyn sateet nostavat pintoja.

Länsi-Lapin joissa virtaa nyt selvästi tavanomaista enemmän vettä. Tämä ei Myllyniemen mukaan kuitenkaan nosta jokien pintoja merkittävästi. Pohjois-Lapissa taas on ollut kuivaa.

– Esimerkiksi Inarijärvi on vielä selvästi tavanomaista alempana, Myllyniemi totesi.

Lue myös:

    Uusimmat