Lapin mineraalit houkuttavat kaivosjättejä – "Esiintymät ovat siellä, mihin luonto on ne asettanut"

2:10img
Euroopassa tuotetaan vain murto-osa maaosassamme käytetyistä metalleista
Julkaistu 13.10.2024 22:40
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Euroopassa kulutetaan 20 prosenttia maailmassa tuotettavasta metallista, mutta tuotetaan vain murto-osa. Lapin perusmetallien hyödyntäminen vaatisi valtavia pääomia ja myönnytyksiä herkän luonnon suhteen.

Euroopassa etsitään parhaillaan kiivaasti tapoja vähentää riippuvaisuutta Kiinasta. 

Erityisen kiperä tilanne on kaivosteollisuudessa. 

MTV Avolouhos ja kaivos Lapissa.

Sodankylässä sijaitseva Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos aloitti toimintansa kesäkuussa 2012.

Malmiunelma Viiankiaapa on Natura 2000 -alueella

Tilanne monimutkaistuu entisestään, kun otetaan huomioon luonnonsuojelulliset näkökulmat.

Lapin maaperässä on modernin elämänmenon vaatimia perusmetalleja, mutta niiden hyödyntäminen vaatii valtavia pääomia ja myönnytyksiä herkän luonnon suhteen. 

– Me tuotamme ketjun alkupäässä niitä metalleja, joita me tarvitsemme sähköautoihin, sähkönsiirtoon, tuulivoimaan, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa MTV Uutisille.

Esimerkiksi Sodankylässä Viiankiaapa on Natura 2000 -aluetta ja mukana soiden suojeluohjelmassa. Silti sen alla olevan malmiesiintymän hyödyntämistä edistetään.

– Sakatin kaivos on erittäin korkealaatuinen malmiesiintymä, joka sisältää näitä Euroopan ja maailman tarvitsemia kriittisiä strategisia metalleja kuten nikkeliä, kobolttia, kuparia ja platinaryhmän metalleja, AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg toteaa.

Euroopan unioni on nimennyt aapasuot erityisen tärkeäksi luontotyypiksi. Valtaosa Euroopan aapasoista sijaitsee Suomessa.

– Esiintymät ovat siellä, mihin luonto on ne asettanut. Me emme voi niitä kaavoittaa taikka muuttaa niiden sijaintia, ja silloin tarvitaan yhteen sovitettuja ratkaisuja, Pekka Suomela sanoo.

– Viiankiaavan osalta on monipolveinen prosessi käynnissä yhtiön, sidosryhmien, kunnan, valtion viranomaisten ja valtioneuvoston ja EU:nkin kanssa. 

Riippuvuuksia ei pureta hetkessä

Kaikista vaikeuksista huolimatta Euroopan on mietittävä, mistä se metallinsa saa tulevaisuudessa. Riippuvuuksien purkaminen kestää pitkään.

– Noin 80 prosenttia kaikesta metallista, joita jalostetaan ja käytetään Euroopassa, tulee ulkoa. Se ei ole yhden päivän keikka, Boliden Kevitsan toimitusjohtaja Tom Söderman kommentoi.

Tuoreimmat aiheesta

Kaivokset