Lappiin tulevilla ulkomaalaisilla työntekijöillä on kinkkinen paperiongelma, jota verottaja yrittää ratkaista.
Ensi kertaa Suomeen työhön tulevat ulkomaalaiset saavat henkilötunnuksen ja verokortin vain asioimalla verotoimistossa. Syynä on se, että verovirkailijan on varmistettava henkilötunnuksen hakijan henkilöllisyys matkustusasiakirjoista.
Käytännössä ulkomaalaisten pitäisi siis pistäytyä verotoimistossa ennen kuin suuntaavat työpaikoillensa Lapin matkailuyrityksiin. Lapissa palvelupisteitä on tällä hetkellä jäljellä enää kaksi: Rovaniemellä ja Kemissä.
Toinen vaihtoehto on, että työnantaja järjestää jonkinlaisen seuramatkan verotoimistoon. Aiemmin tämän palvelun saattoi hakea Ivalosta tai Kittilästä, mutta nykyään niitä palvelupisteitä ei enää ole.
Verottaja jalkautui pop up -pisteille
Lapin matkailuyrittäjien suureksi huojennukseksi verottaja päätti kuitenkin järjestää sekä Saariselälle että Ylläkselle pop up -verotoimiston ulkomaalaisia kausityöntekijöitä varten.
Näin yrityksiltä säästyy aikaa ja vaivaa, kun paperit saadaan kuntoon vähän lähempänä työpaikkaa. Mutta, Lappi on iso maakunta ja kuljetusjärjestelyjä tarvitaan edelleen.
– Aloitimme Saariselän ja Ylläksen pop up -palvelupisteiden järjestelyt jo kesällä. Otimme yhteyttä alan suurimpiin työnantajiin, että tietäisimme milloin ja missä palvelua tarvitaan, kertoo asiakaskokemusjohtaja Marja Koskimäki Verohallinnosta.
On toki helpompaa lähettää muutama virkailija matkailukeskukseen kuin kuljettaa satoja ja taas satoja kausityöläisiä kaupunkiin rekisteröitymään.
Lopulta verottaja päätti pitää kaksi kolmipäiväistä jalkautumista Lapin kausityöläisiä varten. Ensimmäinen niistä on Saariselällä 19.–21.11. ja toinen järjestetään Ylläksellä 26.–28.11.
Näin ensimmäinen päivä sujui
Ensimmäinen pop up -päivä Saariselällä sujui hyvin ja virkailijat saivat pidettyä prosessin suunnitellussa aikataulussa.
Kaikkiaan 285 Suomeen ensi kerran töihin tulevaa ulkomaalaista oli varannut asiointiajan Saariselän pop up -verotoimistosta. He ovat 19 eri yrityksen työntekijöitä. Ylläksellä asiointiaikoja on varannut 237 ihmistä.
Vuosittain verohallinto antaa vajaat 20 000 henkilötunnusta ulkomaalaisille, jotka tulevat Suomeen töihin. Pohjois-Suomeen heistä tulee noin 3 600. Pohjoiseen tulijoista enemmistö on matkailualan kausityöntekijöitä.
"Vähän sellainen Black Friday -maku"
Suuri määrä ulkomaalaisista työskentelee Lapissa StaffPointin kautta.
– On upea ja loistava asia, että saadaan tämä palvelu tänne, mutta on tässä vähän sellainen Black Friday -maku, moittii ja kiittää StaffPointin Timo Kärki.
Kärki viittaa säästöihin ja palveluverkon karsimiseen ennen kuin digitaaliset palvelut ovat kunnossa.
– Data pitää saada liikkumaan. Nämä ihmiset tunnistautuvat rajalla maahan tullessaan digitaalisesti, mutta tieto ei liiku ja sitten tuodaan laastarina tämmöinen pop up, sanoo Kärki.
– Kyllä tämä on jotenkin muuten ratkaistava tulevaisuudessa, hän jatkaa.
Vieraanvaraisuuden ammattilaiset
Monet ulkomaalaiset kausityöläiset palaavat Suomeen vuodesta toiseen.
Esimerkiksi StaffPointin välittämillä työntekijöillä paluuprosentti on 60.
Aikoinaan kausityöläiset olivat muualta Suomesta, sitten muualta Euroopasta, mutta nykyään jo kaikkialta maailmasta.
– Meidän pitää houkutella näitä vieraanvaraisuuden ammattilaisia. Lapin kausityöpaikat markkinoidaan samoilla asioilla kuin Lapin turistielämyksetkin: lunta, revontulia, puhdasta ilmaa, rauhaa ja hiljaisuutta, sanoo Timo Kärki.
– Lappi voisi olla vieraanvaraisuuden Piilaakso, mutta siihen tarvitaan myös erittäin sujuvaa viranomaisyhteistyötä, arvioi Kärki.
EU-kansalaiset voivat olla Suomessa töissä kolme kuukautta, kunhan selvittävät asiansa verottajan kanssa. Pidempiä työjaksoja varten vaaditaan myös rekisteröityminen Maahanmuuttovirastossa.
MTV:n tapaamat kausityöläiset olivat tulleet maahan seikkailujen ja uusien kokemusten toivossa. He kaikki näkivät Lapin mahdollisuutena, johon on hauska tarttua ainakin muutamaksi kuukaudeksi lumen, kylmän ja metsän keskellä.