Ylläksellä toimiva yrittäjä kertoo suuren toimijan Ranskasta peruneen juuri joulun varauksen.
Lapin Matkailuelinkeinon liiton tutkimuksen mukaan Lapin matkailuyrityksistä 60 prosenttia uhkaa konkurssi, jos ulkomaalaiset eivät pääse talvella Lappiin. Ulkomaalaiset matkanjärjestäjät tekevät parhaillaan varauksia, mutta kysyntään ei voida vastata. Nyt tullut päätös on toimijoiden mukaan askel eteenpäin, mutta isoja kysymysmerkkejä on edelleen.
– Hallituksen päätös on helpotus, mutta erityisesti tuplatestaus, jos sellaista tullaan vaatimaan, tulee kaatamaan koko hyvän päätöksen, kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma tiedotteessa.
Ylläs on pitkään panostanut matkailijoiden viipymän pidentämiseen.
– Tämä on sekä aluetaloudellisesti että kestävyyden kannalta tärkeää. Nyt jos alueella muutaman päivän pidempään vierailevat matkailijat velvoitettaisiin tekemään toinen koronatesti Kolarissa, 45 minuutin bussimatkan päässä Ylläkseltä, siitä voi muodostua ylivoimainen este, Haarma sanoo.
Perheyritys ulkomaalaisten varassa
Ylläksellä Äkäslompolossa toimivan Hotelli ja Ravintola Ylläshuminan asiakkaista 96 prosenttia on ulkomaalaisia, pääasiassa keskieurooppalaisia.
– Meidän suurin Ranskan toimittajamme perui juuri joulun varauksensa. Liikevaihdostamme lähti 350 000 euroa yhdellä sähköpostilla, yrittäjä Toivo Qvist kertoo.
Kun koronarajoitukset keväällä sulkivat Ylläksen matkailuyritysten ovia, myös Ylläshumina suljettiin.
– Kausi, jonka aikana meillä tehdään tulosta, jäi lähes kokonaan väliin. Se oli kuin olisi sokeana juossut päin seinää. Tähän saakka olemme selvinneet takaiskusta kuivin jaloin, mutta eihän tämä helppoa ole, kun viimeiset kuusi kuukautta ollaan vain maksettu kiinteitä kuluja, yrittäjäpuoliso Meeri Qvist kuvailee.
Ylläshuminan toiminta on rakennettu ulkomaalaiselle asiakaskunnalle, joka haluaa lomaltaan koko paketin: kuljetukset, majoituksen, ravintolapalvelut ja ohjelman.
– Kesän pidimme yrityksen kiinni, ei kannattanut avata. Elokuulle ja ruskalle olisimme saaneet itävaltalaisia ja sveitsiläisiä pyöräilijöitä, mutta sitten hallitus päätti taas sulkea rajat, Toivo Qvist harmittelee.
Qvisteillä on tavallisesti talvikaudella 35 työntekijää. Heistä osa on omaa perhettä: yrityksessä työskentelevät Qvistien pojat puolisoineen. Molemmilla perheillä on lapsia.
– Ja vakituinen henkilökunta! Olemme sen verran pieni yritys, että meille työntekijät eivät ole kasvoton iso massa. Me tunnemme heistä jokaisen ja heidän perheensä, Meeri Qvist huokaa.
– Jos tilanne jää tällaiseksi rajoitetuksi rajojen aukaisemiseksi, se riipaisee syvältä. Olemme laskeneet, että jos liikevaihtomme tippuisi ’vain’ 50 prosenttia, pysyisimme hengissä. Silloinkin jatko olisi selviytymistaistelua, Qvistit laskevat.
Työntekijöillä huoli tulevasta
Helppoa ei ole työntekijöilläkään. Kolarin työvoimasta työttömiä työnhakijoita oli 11,4 prosenttia vuonna 2019, kun tämän vuoden huhtikuussa luku nousi 27,5 prosenttiin. Todellinen työttömäksi jääneiden määrä on kuitenkin isompi, kun osa on työttömäksi jäätyään jatkanut Kolarista matkaa muualle.
– Kun matkailijoiden virta loppui, loppuivat myös työt, kertoo Amma Hokka.
Hokka on työskennellyt viimeiset vuodet niin sanottuna vakituisena määräaikaisena äkäslompololaiselle majoitusyritykselle.
– Olen ollut koko kesän työttömänä työnhakijana ja lasten kanssa kotona. Alku oli shokki, sitten tuntui jonkin aikaa, että lomailu onkin ihan mukavaa. Sanoisin, että tunnelmat ovat olleet aaltoliikettä.
Hokka palasi töihin nyt ruskan kynnyksellä, mutta epävarmuus jatkuu.
– En voi olla yhtään varma, kuinka kauan työt jatkuvat. Nyt taas hiipii epävarmuus omasta työtilanteesta ja samalla huoli koko alueen tulevaisuudesta.
Amman puoliso Juha Hokka on työskennellyt kymmenen vuotta husky-yrityksessä ja viime talven paikallisella urheiluliikkeellä pyöräreittityöntekijänä.
– Kesäksi pääsin kiinteistöpalveluhommiin, mutta nyt taas odotellaan ja katsotaan, hän toteaa.
Hokilla on kolme pientä lasta, vanhin on esikoulussa.
– Olimme suunnitelleet talon rakentamista, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa suunnitelmat piti laittaa jäihin. Meillä molemmilla on ollut aina töitä. Mitä jos niitä ei nyt enää tulekaan, Amma Hokka pohtii.