Lapissa petyttiin hallituksen kädenojennukseen – yrittäjä kertoo, miksi uudesta mallista ei ole pelastukseksi ahdinkoon: "Hetkellisesti oli valoa tunnelin päässä"

hiihto laskettel talvimatkailu lk 1109
Lehtikuva
Julkaistu 14.09.2020 08:35
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Hallituksen perjantainen päätös matkailurajoitusten höllentämisestä ei ole poistanut huolta Lapin yrittäjiltä.

Ensi viikon lauantaista lähtien Suomeen voi tulla ilman karanteenia sellaisista maista, joissa on todettu enintään 25 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti edellisten 14 päivän aikana.

Sisärajavalvontaa on tarkoitus jatkaa 23. marraskuuta asti, minkä jälkeen siirrytään testaa ja tule -malliin.

Mallissa korkeamman ilmaantuvuuden maista tai alueilta maahan saapuvilta edellytetään todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Lue myös: Matkustusrajoituksiin jätetty testaussääntö masensi elinkeinoelämän: "Käytännössä tuhoaa koko talvikauden ryhmämatkailun"

Maahan yli kolmeksi vuorokaudeksi saapuvat voidaan tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin. Aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta tehtävän toisen testin tuloksen on oltava negatiivinen, jotta karanteeni päättyy.

Moni viipyy yli kolme päivää

Uusi testausmalli on kuitenkin takaisku Lapin matkailuyrityksille. Aktiviteetteja, majoitusta ja ravintolapalveluita ympäri vuoden järjestävän Ruka Safarisin toimitusjohtaja Hanna Karjalaisen mukaan tuleva talvi pelottaa yrittäjää.

– Hetkellisesti oli valoa tunnelin päässä nähtävissä, mutta voimaan tulossa olevat rajoitukset eivät tuo pelastusta. Näin pahoin pelkään, Karjalainen sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa sunnuntaina.

Karjalaisen mukaan monet matkailijat viipyvät Lapissa pidempään kuin hallituksen toista testiä vaativat kolmen vuorokauden ajan. Testauksesta aiheutuvat lisäkulut ja joidenkin maiden vaikea tilanne testeihin pääsyn kanssa tekevät tilanteesta hankalan.

Ruka Safarisin asiakkaista 90 prosenttia on talvikaudella ulkomaalaisia. Tärkeimpiä kohdemaita ovat Saksa, Blegia, Hollanti ja Sveitsi, joista vain ensimmäisessä viruksen ilmaantuvuusluku on alle hallituksen asettaman 25:n.

Kuuntele koko haastattelu artikkelin videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu