Matkustusrajoituksiin jätetty testaussääntö masensi elinkeinoelämän: "Käytännössä tuhoaa koko talvikauden ryhmämatkailun"

hiihto laskettel talvimatkailu lk 1109
Lehtikuva
Julkaistu 11.09.2020 17:35

MTV UUTISET–STT

Elinkeinoelämä kiittää hallitusta matkustusrajoitusten lieventämisestä, mutta on pettynyt maahan yli kolmeksi vuorokaudeksi saapuvilta vaadittavaan karanteeniin ja kaksoistestiin.

– Meille tuli yllätyksenä, että jos matka kestää yli 72 tuntia, niin täytyy ottaa Suomessa uusi testi. Se kyllä romuttaa järjestelmää, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo STT:lle.

Lapin mukaan toiseen testiin liittyvät aika- ja rahakysymykset nostavat matkailun kynnystä huomattavasti.

Hallitus kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessaan matkustusrajoitusten lieventämisestä. Suomeen saisi vastedes matkustaa yli 20 maasta, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on enintään 25 tapausta 100 000:ta asukasta kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. Aiemmin raja on ollut 8–10 tapausta. Tautitilannetta eri maissa tarkastellaan viikoittain, ja maalistaus voi siksi muuttua.

Lue myös: Lapin yrittäjillä yhä tiukat paikat – "350 000 euroa lähti yhdellä sähköpostilla"

Ensi viikon lauantaista lähtien Suomeen saa matkustaa yli 20 maasta

Näillä näkymin marrakuussa Suomeen voisi matkustaa myös raja-arvon ylittävistä maista, kun esittää todistuksen alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä. Tulijat voidaan kuitenkin määrätä tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin. Mahdollista karanteenia voisi lyhentää käymällä toisella negatiivisella testillä Suomessa.

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton (LME) mukaan uusintatestivaatimus käytännössä tuhoaa koko talvikauden ryhmämatkailun. Liiton mukaan joulun ajan matkat kestävät keskimäärin kolme yötä, kun taas viikon matkat ovat hyvin yleisiä vuodenvaihteen jälkeen.

LME:n tavoin Suomen Yrittäjät on sitä mieltä, että ehtoja tulisi tarkastella vielä uudelleen.

– Ryhmämatkoja pitäisi voida järjestää myös korkean riskin maista, kun matkanjärjestäjä huolehtii, että matkustajat on testattu ennakkoon ja Suomen paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa on sovittu erityistoimenpiteistä, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa. 

Elinkeinoelämä kaipaa EU-tason päätöksiä

Timo Lapin mukaan uusissa matkustusrajoituksissa positiivista on, että kansainvälinen liikematkustus voi käynnistyä myös korkean ilmaantuvuuden maista. Alle 72 tunnin matkoilla mistään maista saapuvat eivät tarvitse karanteenia tai toista testiä. Lappi sanoo, että liikematkat kestävät usein alle 72 tuntia.

– Liikematkustamisella on suuri merkitys. Koko Suomessa liikematkustajien osuus hotelliyöpymisistä on 38 prosenttia. Kyse on merkittävästä asiasta, vaikka luvussa mukana ovat myös kotimaiset yöpymiset, Lappi sanoo.

Finnair ei heti lisää lentoja

Myös lentoyhtiö Finnairin viestintäpäällikkö Manti Väätäinen-Pereira näkee, että rajoitusten lieventäminen on askel oikeaan suuntaan. Päätös ei kuitenkaan välittömästi vaikuta yhtiön lentojen määrään. Finnair kertoi aiemmin tällä viikolla vähentävänsä lokakuun lentojen määrää.

– Toki seuraamme tilannetta, ja voimme tarpeen tullessa lisätä lentoja joustavasti, Väätäinen-Pereira sanoo.

– Paljon toki riippuu siitä, miten matkustushalukkuudet alkavat elpyä.Uudessa matkustusmallissa liikenteenharjoittajat, kuten lento-, laiva- ja bussiyhtiöt, ovat velvollisia tarkastamaan matkustajan negatiivisen testituloksen. Väätäinen-Pereiran mukaan yhtiö odottaa vielä tarkempia tietoja testausvaatimusten toteuttamisesta.

Palvelualojen työnantajat Palta näkee, että Suomen vastuullinen avautuminen on erittäin tärkeää myös jatkossa.

– Toimiva logistiikka sekä mahdollisuudet kasvokkain kohtaamisiin kansainvälisesti taas ovat vientimme kilpailukyvyn edellytys. Alan saaminen jaloilleen tulee kestämään kauan, mutta tämä on oikea suunta, järjestön elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki kommentoi tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus