Vain hallituksen uusi päätös voi vapauttaa matkailijoita karanteeneista, jos päätös edes tehdään – voidaanko 72 tunnin aikarajaa karanteenille höllentää?

5:56img
Lapin matkailun ahdinko on ollut suuri huoli koko syksyn ajan.
Julkaistu 18.09.2020 17:16
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Hallituksen reilu viikko sitten päättämistä matkustusrajoituksista on sukeutunut jupakka siitä, kuinka pitkään ulkomaalaisten matkailijoiden on pysyttävä karanteenissa.

Matkailualalla ja erityisesti Lapissa on kauhistuttu linjauksesta, jonka mukaan yli 72 tunnin matkalla pitäisi olla ensimmäiset kolme vuorokautta karanteenissa.

Karanteeni loppuisi aikaisintaan 72 tunnin jälkeen, jos Suomessa otettu koronatesti on osoittautunut negatiiviseksi. Matkalle pääsee lisäksi vain, jos lähtömaassa koronatesti on osoittautunut negatiiviseksi.

Matkailualan yritykset eivät usko matkailijoiden saapuvan Suomeen ollakseen karanteenissa kolmea vuorokautta. Ja monet haluavat tulla Suomeen juuri yli kolmen vuorokauden matkalle.

– Hallituksen 11. syyskuuta linjaamat toimenpiteet eivät helpota matkailun tilannetta, vaan käytännössä luovat kokonaan uusia ongelmia ja näin pysäyttävät suuren osan ulkomailta Suomeen tulevasta vapaa-ajan matkailusta. Nyt uhkana on ennakkovarausten peruuntuminen, Lapin matkailualan yhteisessä kannanotossa todetaan.

Tulkintaeroja ihmetellään

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi ovat puhuneet tiukan karanteenilinjan johtuvan hallituksen päätöksen tulkintaeroista, joista vielä pitäisi keskustella.

Epäilyksen varjo tiukan karanteenilinjan luomisesta on heitetty sosiaali- ja terveysministeriön päälle. Sinällään epäilyt voivat olla aiheellisia, koska lähinnä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastusti hallituksen neuvotteluissa matkailun avaamista.

Hallituksen päätöksen jälkeen puheet tulkintaeroista ovat kuitenkin herättäneet MTV Uutisten tietojen mukaan ihmetystä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Ihmettelyn syynä on se, että hallituksen periaatepäätöksessä linjataan selkeästi 72 tunnin karanteenista ja uusintatestistä yli kolmen vuorokauden matkojen osalta. Tämän linjauksen yli ei mikään ministeriö voi kävellä tai vetää omia tulkintojaan.

Karanteeneista päättää lisäksi käytännössä paikallinen tartuntatautilääkäri, jonka työhön ei voida ulkopuolelta sotkeutua.

Muutoksen olisi lähdettävä näin hallituksesta eli virallisemmin valtioneuvostosta.

Matkustusrajoituksia käsitellään syksyn aikana useaan otteeseen hallituksen neuvotteluissa, joten hallitus voi tehdä muutoksia.

Elinkeinoministeri Lintilä totesi tosin perjantaina aamulla Ylen haastattelussa, etteivät karanteenit ole nyt tulossa hallituksen pöydälle, mutta tulkintaeroista olisi keskusteltava.

MTV Uutiset tiedusteli karanteenikeskustelujen tilaa sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkilta sekä johtaja Pasi Pohjolalta. Kumpikaan ei ollut tietoinen, että karanteenit olisivat ainakaan sosiaali- ja terveysministeriössä nyt jollakin tavalla selvityksen alla.

Voidaanko aikarajaa pidentää?

Lapin matkailusta on ehdotettu väljempää tulkintaa 72 tunnin aikarajaan, jotta karanteenilta vältyttäisiin.

Alle kolmen vuorokauden matkustajien osalta edellytetään negatiivista testitulosta lähtömaasta, mutta ei edellytetä karanteenia. Tämän käytännön toivotaan laajenevan.

– Kolmen vuorokauden matkoillakin maassaoloaika on tyypillisesti 68-80 tuntia riippuen tulo- ja lähtölennon aikatauluista. Epävarmuus lentoaikataulujen muutoksista ja sen synnyttämästä karanteeniuhasta matkustajille estää tällä hetkellä myös 3 vuorokauden matkojen markkinoinnin, matkailutoimijoiden kannanotossa todetaan.

Uudet höllennykset olisivat matkailualalle tarpeen, mutta tautitilanteen kehitys on ollut Euroopassa viime viikkoina synkkää. Se lisää matkailun tartuntariskiä.

Suomi vapauttaa nyt matkailua niistä maista, joissa on ollut alle 25 koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ECDC:n tietojen mukaan torstaina tämän 25 ilmaantumisluvun alittavat vain Saksa, Puola, Islanti, Liettua, Latvia, Kypros, Liechtenstein sekä Suomi.

Viimeisen viikon aikana ainakin Slovakia, Ruotsi ja Norja olivat ylittäneet 25 tartunnan rajan.

Esimerkiksi Iso-Britannian luku oli 59.

Hallituksen on punnittava päätöksissään niin riskejä suomalaisten ja matkailijoiden terveydelle kuin matkailuelinkeinon tulevaisuudelle.

Tasapainon hakeminen on yhä vaikeata. Tilannetta ei helpota yhtään se, että matkailuyritysten joulusesongin myymisellä on jo kiire.

Matkailurajoitusten tilaa käsitellään seuraavan kerran ensi viikolla.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu