Lapsella voi kohta olla neljä etunimeä ja kaksiosainen sukunimi – nimilain uudistus ottaa huomioon avoparit ja uusperheet

2:34img
Julkaistu 12.12.2018 15:02
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Suomalaisten nimiä koskeva lainsäädäntö uudistuu ensi vuoden alussa. Valinnanvapaus lisääntyy muun muassa sukunimiyhdistelmien myötä, tiedottaa oikeusministeriö.

Video: Työryhmä ehdotti nimilakiin muutoksia jo toukokuussa 2017.

Etunimia voi jatkossa olla nykyisen kolmen sijaan neljä.

Etunimen ei myöskään enää edellytetä olevan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Jatkossa nimeä arvioidaan suhteessa kaikkiin Suomessa käytössä oleviin etunimin riippumatta maasta, jonka nimikulttuurista nimi on lähtöisin.

Lapsen nimenantovelvoitteen määräaika nousee kahdesta kuukaudesta kolmeen.

Uuden lain myötä esimerkiksi sellaisetkin vanhemmat, joilla on eri sukunimet, voivat antaa lapsellensa kaksiosaisen yhdistelmäsukunimen.

– Sukunimiyhdistelmän salliminen ottaa huomioon entistä paremmin perheiden erilaiset tilanteet ja lisää tasa-arvoisuutta ja yhtenäisyyttä esimerkiksi avoliitto- ja uusperheissä, tiedotteessa todetaan.

Avoparit voivat hakea yhteistä sukunimeä

Avoliitossa elävät parit voivat jatkossa hakea erillisellä hakemuksella yhteistä sukunimeä tai sukunimiyhdistelmää. Puolisoilla on oikeus yhteiseen sukunimeen, jos heillä on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi tai jos he ovat asuneet samassa taloudessa vähintään viisi vuotta.

Nimiasioiden käsittelyssä siirrytään jatkossa sähköiseen käsittelyyn, ja sukunimiasioiden käsittely maistraatissa yksinkertaistuu ja nopeutuu.

Uudet säädökset koskevat hakemuksia ja ilmoituksia, jotka tulevat vireille 1.1.2019 tai sen jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö