Lapsen etsinnät jatkuvat äärimmäisissä olosuhteissa – "Poromiehetkin sanovat, ettei tuollaiseen keliin tulisi ketään päästää"

Pallaksella lumivyöryssä kadonneen lapsen etsinnät jatkuvat edelleen, vaikka olosuhteet ovat äärimmäiset haastavat jopa kokeneille poromiehille.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelu eli Vapepan Muonion paikallistoimikunnan puheenjohtajan Veli-Pekka Kurjen tietojen mukaan tänään olosuhteet Pallaksella ovat olleet pitkälti samanlaiset kuin eilen tiistaina.

– Tuuli on kova, koirien käyttö kovassa pakkasessa ja tuulessa on ollut aika mahdotonta, mutta etsinnät jatkuvat siitä huolimatta, Kurki kuvailee MTV Uutisille. 

Olosuhteet tunturin alapuolella ovat hyvin erilaiset verrattuna avotunturiin.

– Alempana tuuli ei tunnu oikeastaan ollenkaan, mutta kun noustaan avotunturiin, jossa etsinnät ovat käynnissä, siellä tuulenvoimakkuus on ihan toista luokkaa, Kurki sanoo.

Etsinnöissä on ollut eilen mukana noin 40 vapaaehtoista. Niin sanottuja spontaaneja etsijöitä eli poromiehiä oli etsinnöissä mukana noin 15 henkilöä. 

– Heillä on hirveän hyvä paikallistuntemus ja kyky kulkea (moottori)kelkoilla tuollaisissa olosuhteissa.

Olosuhteet koirillekin hyvin haastavat

Tänään Vapepan osalta etsinnöissä ovat olleet mukana vain koirakot ohjaajineen.

Koirista olisi normaalisti iso apu, mutta kyseiset olosuhteet ovat koirillekin liian kylmät.

– Hyvissäkin pakkasolosuhteissa koiran käyttöaika on suhteellisen lyhyt, koska niiden pitää päästä lepäämään. Tällaisissa olosuhteissa se jää niin minimaaliseksi, etteivät ne oikein ehdi aloittaa työtäkään, kun pitää jo päästä tauolle, Kurki sanoo. 

Kurjen mukaan alueella on paljon "höttöistä" lunta, joka pöllyää tuulessa voimakkaasti ja haittaa näkyvyyttä. 

– Kyllä olosuhteet ovat olleet äärimmäisen haastavat, kun kokeneetkin poromiehet sanoivat, ettei tuollaiseen keliin tulisi ketään päästää, eivätkä he sinne enää uudestaan halua lähteä. 

Lumivyöryt ovat aina yllättäviä, mutta kyseisestä tapauksesta erityisen tekee äärimmäisen kova tuuli, joka on yllättänyt kulkijat.

– Kun lähtee matkaan täältä alamaista, voi olla täysin hieno ja tyyli keli, ja miten se voikin olla raju ja raaka tuolla avotunturissa. Se keli voi yllättää kenet tahansa. Kannattaa kovalla pakkasella miettiä, onko tarpeen lähteä liikkeelle, Kurki toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat