Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä lasten kohdalla avioliittojen ei tulisi olla mahdollisia Suomessa.
YK:n lapsiasianneuvosto ja useat ihmisoikeusjärjestöt ovat jo useita vuosia sitten todenneet ettei alaikäisenä solmittu avioliitto ole lapsen edun mukaista.
Oikeusministeri Antti Häkkänen on tuoreessa linjauksessaan todennut, että alaikäisten avioliittojen poikkeuslupamenettelystä luopuminen lähettäisi kansanvälisen signaalin tyttöjen oikeuksien puolesta.
Kurttilan tervehtiikin ilolla oikeusministerin kielteistä linjausta alaikäisten avioliittoihin.
– Häkkäsen linjaus on erittäin vastuullinen ja se on myös toivottu. Lapsien avioliittoihin täytyy suhtautua kriittisesti, miten ne voivat heikentää ja vaurioittaa juuri lapsen etua lapsen oikeuksien toteutumista, toteaa Kurttila.
Kurttilan mielestä alaikäisenä solmittu avioliitto ei ole lapsen etu.Lehtikuva
Onko kyseessä todella lapsen oma valinta?
Laissa ei ole ollut alaikärajaa avioliitolle, mutta nyt sen asettamista pohditaan, sillä voidaan kyseenalaistaa se, että onko alle 16-vuotiaana kyse lapsen omasta valinnasta. Kirjallisen menettelyn sijaan esitetään myös lapsen kuulemista suullisesti, jotta voidaan estää pakkoavioliitot ja vanhempien painostaminen.
–Jos alaikäinen, jonka avioliittoa ollaan täällä tunnustamassa on avioitunut selvästi lapsi-ikäisenä, niin siinä tapauksessa sitä voitaisiin katsoa sen olevan Suomen oikeusjärjestelmän vastaisena eikä sitä siinä tapauksessa tunnustettaisi, kuvailee lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen Oikeusministeriöstä.
Suomessa on tunnustettu ulkomailla alaikäisten solmimat avioliitot, joita on ollut tähän saakka vain vähän, mutta niiden odotetaan lisääntyvän maahanmuuttajien määränä kasvamisen myötä ja suhtautumista aiotaan syksyllä mahdollisesti tiukentaa.
– Toivon, että meillä Suomessa luodaan ympäristö ja olosuhde, joka antaa sen viestin, että myöskään muissa maissa solmitut ja lasta koskevat avioliitot Suomeen tullessa eivät ole sellaisenaan mikään automaatti ja niihin tulee suhtautua kriittisesti. Jos sen sanon suoraan lapsimorsiamet eivät kuulu Suomeen, pamauttaa Kurttila.
Avioliittojen määrät vähentyneet
Viime vuosina alaikäisten avioliittojen poikkeusluvat ovat vähentyneet vauhdilla
ja kielteisiäkin päätöksiä on annettu viime vuonna lähes 30.
Oikeusministeriöön tulevista hakemuksista kaikki hakijat eivät vastaa ministeriöltä tuleviin tarkentaviin kyselyihin, joten osa hakemuksista raukeaa.
– Lasten kohdalla avioliittojen ei tulisi olla mahdollisia. Tämän kaltaiset poikkeuslupamenettelyt eivät ole ongelmattomia. On kysyttävä, että missä tilanteessa ja millä tavoin yhteiskunnan tulisi sen sijaan tukea lasta, silloin kun tyttö tulee raskaaksi, pohtii Kurttila.
Määttäsen mukaan poikkeuslupia on myönnetty yleensä uskonnollisten tai kulttuuristen syiden perusteella tai sitten perusteena on ollut raskaus.
– Alle 17-vuotiaille ei ole yleensä lupaa myönnetty elleivät he ole olleet raskaana, perustelee Määttänen.
Oikeusministeri on pyytänyt lausuntoja arviomuistioon syyskuussa ja mahdollinen esitys lain muuttamisesta tulisi hallitukselle sitten jo syyskaudella.