Lapsiin kohdistuneista väkivaltarikoksista ilmoitetaan nyt poliisille vähemmän kuin vuosi sitten. Poliisin mukaan se ei ole suoranaisesti merkki rikosten vähenemisestä.
Poliisille ilmoitetut lapsiin kohdistuneet väkivaltarikokset ovat vähentyneet vuoden takaiseen verrattuna. Poliisihallitus kertoo asiasta tiedotteessaan.
Poliisihallitus kuvailee laskua "melko voimakkaaksi". Tilanne ei poliisin mukaan kuitenkaan ole niin valoisa, kuin luvut antavat ymmärtää. Poliisi pelkää, että "pinnan alla kytee".
– Esimerkiksi koulujen ja harrastepaikkojen ollessa suljettuna asiat eivät tule viranomaisten tietoon kuin välillisesti. Piilorikollisuuden määrän nousu onkin ilmeistä, poliisin tiedotteessa sanotaan.
Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo poliisin tiedotteessa, että poikkeusolot voivat vaikeuttaa rikosilmoituksen tekemistä.
– Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltatapauksissa uhrin voi olla vaikea poistua kotoaan ilmoituksen tekemistä varten, mikä korostuu vallitsevien poikkeusolojen aikana.
Poliisin käsityksen mukaan rikosilmoituksia saatetaan jättää tekemättä myös siksi, että rikosprosessin oletetaan venyvän. Poliisi pitää mahdollisena, että rikokset tulevat poliisin tietoon tilanteen normalisoiduttua.
Poliisijohtaja Heikinheimo muistuttaa, että kenenkään ei pidä jäädä ahdistavassa tilanteessa yksin, sillä apua on saatavissa.
Lue myös: Isäpuoli yritti kuristaa alakouluikäisen pojan hengiltä Espoossa ja vetosi hätävarjeluun – lapsi oli puolustanut äitiään, kun mies retuutti tätä hiuksista
Rikosilmoitusten määrä laskenut kokonaisuudessaan
Poliisin saamien rikosilmoitusten määrä on kokonaisuudessaan laskenut, mutta kotihälytysten, rattijuopumusten ja ylinopeuksien määrät ovat nousussa. Poliisin mukaan huumerattijuopumuksia on nyt historiallisesti ensimmäistä kertaa enemmän kuin alkoholirattijuopumuksia.
Poliisin mukaan kotihälytysten määrä on noussut etenkin häiritsevän metelin ja häiriökäyttäytymisen osalta, mutta myös perheväkivaltatehtävien takia.
Poliisijohtaja Heikinheimo arvelee, että taustalla saattavat vaikuttaa ravintoloiden sulkeminen sekä ihmisten huoli ja ahdistus sekä turhautuminen koronarajoitustoimiin.