Kotihälytysten määrä on noussut sekä perheväkivaltatehtävien että häiriökäyttäytymisen osalta koronavirusepidemian aikana, tiedottaa poliisi.
– Asiaan on todennäköisesti vaikuttanut ravintoloiden sulkeminen sekä ihmisten huoli, ahdistus ja turhautuminen koronaan liittyviin välttämättömiin rajoitustoimenpiteisiin, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo.
Viikonloppujen kotihälytystehtävissä näkyvät humalajuomisen haitat. Heikinheimo sanoo, että riskinä on, että pahoinvointi purkautuu ylilyönteinä.
– Uhkakuvana on, että tilanteen pitkittyessä perheiden sisällä sekä naapureiden kesken tunnelma tulee jatkossakin kiristymään ja ihmisten turhautuminen tulee kasvamaan, Heikinheimo sanoo.
"Piilorikollisuuden nousu on ilmeistä"
Poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat laskussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tilanne ei kuitenkaan ole todellisuudessa näin valoisa.
– Suurin huolenaihe lasten ja nuorten osalta on se, mitä pinnan alla kytee. Esimerkiksi koulujen ja harrastepaikkojen ollessa suljettuna asiat eivät tule viranomaisten tietoon kuin välillisesti. Piilorikollisuuden määrän nousu onkin ilmeistä.
Poliisin käsityksen mukaan osa rikosilmoituksista saattaa jäädä tällä hetkellä tekemättä myös siitä syystä, että ihmiset olettavat rikosprosessin pitkittyvän liikaa.
Rikokset saattavat tulla poliisin tietoon viiveellä tilanteen palattua normaaliksi.
– Osalla väestöstä on vaikeuksia tehdä ilmoituksia verkossa. Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltatapauksissa uhrin voi olla vaikea poistua kotoaan ilmoituksen tekemistä varten, mikä korostuu vallitsevien poikkeusolojen aikana.
– Tämä saattaa myötävaikuttaa siihen, että esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyrikosten määrä on laskenut voimakkaasti, Heikinheimo arvioi.
Heikinheimo myös muistuttaa, että apua on saatavissa. Kenenkään ei pidä jäädä ahdistavassa tilanteessa yksin.