Poliisi on huolissaan nuorten massakokoontumisista – nuorimmat osallistuneet ovat vasta 11-vuotiaita: "Huonovointisuus näkyy myös nuorissa"

1.03741438
Esko Jämsä
Julkaistu 12.02.2021 19:13

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Roni Kuronen

roni.kuronen@mtv.fi

Lapset ja nuoret kokoontuvat koronarajoitusten vuoksi julkisilla paikoilla. Poliisin mukaan lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut kasvussa viime aikoina. 

Vantaan kaupunki esitti keskiviikkona huolensa lasten ja nuorten pahoinvoinnista ja haavoittuvuudesta korona-aikana. 

Samaisen huolen jakaa myös poliisi, joka on aiemmin kertonut, että nuoret kokoontuvat tyypillisesti kauppakeskus Dixissä ja Tikkurilan rautatieaseman ympäristössä iltaisin. 

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikosylikomisario Jussi Huhtelan mukaan isoissa joukoissa ”syntyy kaikenlaista”. 

Etenkin poliiseja huolestuttaa se, että julkiset paikat eivät ole turvallisia paikkoja kaikkein nuorimmille lapsille. 

Pääasiassa julkisille paikoille kokoontuu teini-ikäisiä nuoria, mutta myös nuorempia eksyy porukoihin. 

Nuorimmat kokoontumisiin osallistuneet ovat olleet vain 11-vuotiaita. 

– Päihteiden käyttö on yksi asia, josta tietysti ollaan huolissaan. 

– Tietenkin riitaa syntyy ja saattaa tulla pientä nujakointia, tappelua keskenään ja sitä kautta pahoinpitelyä, Huhtela kertaa kokoontumisten riskejä. 

Huhtelan mukaan nuorisoporukoiden koko on parhaimmillaan tai pahimmillaan ollut 50–60 nuorta.

– Sanotaan, että ehkä pari- kolmekymmentä on normaali määrä.

Lue myös: Lastensuojelussa toivotaan, että neuvoloista tulisi enemmän ilmoituksia lasten ja perheiden hädästä

Tämä selittää nuorten kokoontumisvimmaa

Huhtelan mukaan ilmiö johtuu siitä, että nuorilla on nyt normaalia vähemmän kokoontumispaikkoja, kun esimerkiksi nuorisotilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronaepidemian vuoksi. 

– Kokoontumispaikat muotoutuvat sinne, minne helposti pääsee ja mitkä ovat auki.

Koronarajoitukset eivät yksin selitä ilmiötä. Huhtela näkee, että myös sosiaalisella medialla on iso rooli nuorten kokoontumisissa. 

– Tähän voi lisätä somen, eli sosiaalisen median käytön. Eli on erittäin helppo kokoontua, kun pistät sinne snäppiin, että minne mennään minäkin aikana – se tavoittaa hetkessä koko kaveripiirin. 

Huhtelan mukaan joukkoliikenneasemat ovat tyypillisiä paikkoja, joissa nuoriso viettää yhdessä aikaa. Ne ovat myös auki myöhään illalla. 

– Tämä kehärata, joka tätä meidän aluettamme halkoo. Kokoontumispaikkana ei ole vain Dixi, mutta se on tietenkin iso keskusliikenneasema. Nämä joukkoliikennepaikat ovat sellaisia, joissa nuoret kokoontuvat.

Lue myös: Korona, psyykkiset ongelmat ja rikollisuus – lastensuojeluilmoitusten määrät jälleen kasvussa

Syrjäytyneitä nuoria tulisi tavoittaa paremmin

Huhtela korostaa antamassaan haastattelussa, että nykynuoret käyttäytyvät isossa kuvassa paremmin kuin vanhemman sukupolven nuoret. 

– Sitten on myös niin, että pieni porukka – yhteiskunnassa muutenkin – voi huonommin ja huonommin, vaikka iso osa Suomen yhteiskunnassa voisi koko ajan paremmin. 

Huhtelan mukaan huonovointisuus näkyy myös nuorissa suomalaisissa. 

– Syrjäytyneitä nuoria ja koulukotikarkureita ja vastaavia pitäisi tavoittaa paremmin.

Itä-Uudenmaan poliisi onkin valvonut nuorille tyypillisiä kokoontumispaikkoja entistäkin tehokkaammin saadakseen kuvan siitä, miten paha ongelma nuorten kokoontuminen ja mahdollinen pahoinvointi on. 

Poliisi on myös lisännyt yhteistyötä jalkautuvan nuorisotyön kanssa. Huhtelan mukaan poliisi ei suin päin säntää hajottamaan porukoita, vaan lähestyy nuoria keskustelun kautta. 

–  Lähdemme keskustelemaan ja kohtaamaan niitä nuoria ja katsotaan, että heillä menee hyvin.

Lue myös: Lastenlääkäri MTV Uutisille: Rajoitustoimet ovat liian rajuja – ahdistuneet nuoret hakeutuvat jopa päivystykseen saadakseen apua

Lastensuojeluilmoitusten määrät ovat lisääntyneet valtavasti

Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden viranomaisten, kuten lastensuojelun, kanssa. Huhtelan mukaan syyskaudella lastensuojeluilmoitusten määrä Itä-Uudenmaan poliisissa on peräti tuplaantunut. 

– Tietenkin, jos nuori joutuu poliisin asiakkaaksi näiden kohtaamisten kautta, teemme lastensuojeluilmoituksen ja lähetämme hänet kotiin vanhemmilleen.

– Jos tämä ei ole mahdollista, olemme sosiaali- ja kriisipäivystykseen yhteydessä. 

Lue myös: Lastensuojeluilmoitusten määrä jatkaa kasvuaan – asiantuntijan mukaan lisää saisi silti tulla: "Matalammalla kynnyksellä ja aiemmin"

Huhtelan mukaan tuplaantunutta ilmoitusmäärä selittää myös se, että lasten ja nuorten pahoinvointiin on kiinnitetty aiempaa tarkemmin huomiota – myös tapausten tilastoinnin osalta. 

Huhtelan mukaan korona-aika on lisännyt kotihälytystehtäviä, jotka taas ovat myös osaltaan näkyneet lastensuojeluilmoitusten määrässä. 

– Kotihälytystehtävät poliisilla ovat nousseet merkittävästi. Taisi nousta meidän laitoksemme alueella jopa yli 30 prosenttia. 

– Olemme halunneet kertoa henkilöstölle, että lastensuojelu on tärkeä asia, Huhtela kiteyttää.

Lue myös: Yle: Lastenkoti ei lähtenyt etsimään Koskelan teinimurhan uhria, vaikka vanhemmat pyysivät – myös koulun toiminnasta paljastui puutteita

7:39imgKorona-aika näkyy lasten ja nuorten pahoinvoinnissa – huolestuneet kansanedustajat vaativat pikaisia toimia: "Ei ole aikaa jäädä kuhnaroimaan"

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi