Lapsilta pysäyttäviä kertomuksia koulukiusaamisesta: Kouluun meno ahdisti todella paljon – "On jäänyt jäljet, etten luota ihmisiin helposti"

2:13img
Julkaistu 21.08.2018 19:45

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Vähävaraiset lapset kokevat enemmän kiusaamista kuin hyvätuloisiksi itsensä määritelleet lapset, ilmenee Pelastakaa Lapset ry:n verkkokyselystä

Video: Näin yleistä kiusaaminen on koulussa Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tekemän selvityksen mukaan.

Kyselyn tuloksista tehdystä julkaisusta käy ilmi pysäyttäviä lasten ja nuorten kokemuksia kiusaamiseen liittyen. Kokosimme tähän osan nimettöminä julkaistuista vastauksista. 

Lue myös: Vaatteita ja vanhaa kännykkää haukutaan – vähävaraisten perheiden lapset kokevat kiusaamista

– Ala-asteella luokkakaveriani kiusattiin, kun hän tykkäsi koulun leivästä, kun kotona ei ikinä saanut sellaista hyvää leipää. Häntä piikiteltiin asiasta usein, kuvailee koululainen julkaisussa. 

Kiusaamiseen ei aina puututa

Lasten kertomuksista käy myös ilmi, että kiusaaminen voi jättää syvät haavat.

– Välillä ahdisti tosi paljon mennä kouluun. On jäänyt jäljet, etten luota ihmisiin helposti ja jos joku supattelee, ajattelen usein, että se on minusta, toteaa yksi vastaajista.

Kyselyn mukaan kolmasosa kiusatuista kertoi, ettei koulussa ole millään lailla puututtu kiusaamiseen ja syrjintään. Tämä ilmenee myös vastauksista.

– Opettajien pitäisi uskoa oppilaita kun he sanovat että heitä kohdellaan huonosti, eikä vähätellä: ”se vaan tykkää susta”, ”puolusta itseäs”, sanoo yksi koululaisista. 

– Opettajien olisi tärkeää tulla puhumaan oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa. Usein nuoret vaikenevat vaikeista asioista ja vain toivovat, että joku kysyisi heiltä mitä kuuluu tai viitsisi edes tervehtiä. Kukaan meistä ei halua olla ilmaa.

Vanha puhelin voi aiheuttaa kiusaamista

Kyselyn mukaan noin viidennes vastaajista tiesi koulustaan jonkun, jota on syrjitty tai kiusattu köyhyyden takia. 

– Joskus kun koulussa pitää tehdä jotain puhelimella, sanon suosiolla, ettei mulla ole mukana tai akku loppuu tai ei oo nettii kun se on Nokia ja kaikilla muilla on joku tosi hyvä puhelin, kuvailee eräs. 

– Köyhiä haukutaan ja syrjitään erittäin paljon. Meille myös nauretaan ja katsotaan halveksuvasti, kertoo yksi vastaajista.

Pelastakaa Lapset ry:n tuore Lapsen ääni 2018 -verkkokyselyn vastasi yli 1 700 13–17-vuotiasta nuorta touko-kesäkuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa