Lapsipalautukset Italiaan kolminkertaistuneet – ”moni perhe kadulla”

2:35img
Julkaistu 16.01.2015 18:59
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Viime vuonna Suomi palautti turvapaikanhakijalapsia vanhempineen Italiaan moninkertaisesti verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen.

Maahanmuuttoviraston mukaan Italian järjestelmässä ei ole sellaista ongelmaa, joka estäisi käännytykset. Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija toivoo, ettei sinne palautettaisi lapsiperheitä.

Suomesta, kuten muistakin EU-maista palautetaan turvapaikanhakijoita sellaiseen EU-maahan, jossa nämä ovat alunperin turvapaikkaa hakeneet. MTV Uutiset tapasi irakilaisnaisen, jonka pitäisi viranomaisten päätöksen mukaan palata lapsineen Italiaan.

Irakilaisen äidin karu tarina - "näimme nälkää Italiassa"

Jos Miriam palaisi lapsineen kotimaahansa, hänen vanhempansa tappaisivat hänet. Tämä on irakilaisen äidin tarina.

Vajaa kymmenisen vuotta sitten Miriam puolisoineen lähti pakoon Irakista. Hänen aviomiehensä ei koettu tulevan riittävän hyvästä perheestä. He päätyivät Iranin kautta Kreikkaan, kadulle. Hänen esikoisensa oli tuolloin muutaman kuukauden ikäinen. Kuukauden jälkeen he pääsivät "hajotettuun asumiskelvottomaan taloon". 

– Kirkolta saimme ruokaa, mutta olot eivät olleet turvalliset, kertoo Miriam. 

Unelma paremmasta ajoi Italiaan. Merellä heidät saatiin kiinni. Siellä he pääsivät vastaanottokeskukseen. Miriamin perheelle myönnettiin oleskelulupa Italiaan.

Perhe oleskeli maassa vuosia. Elinoloja Miriam pitää Kreikkaakin kehnompina.

– Italiassa meitä kohdeltiin erittäin huonosti. Me melkein kuolimme nälkään. Lapsilla ei ollut oikeuksia. Moni perhe asui kadulla eikä ollut ruokaa. Monesti lapset otettiin huostaan. 

Kohtelu sai Miriamin aviomiehen hermoraunioksi. 

– Miehestä tuli aggressiivinen. Hän monesti pahoinpiteli itseään ja lapsiaan.

Miriamin mukaan Italian viranomaiset sanoivat hänelle, että jos perhe ei jatka matkaa valtion ulkopuolelle, lapset otetaan huostaan. Perhe päätyi takaisin kadulle kuukaudeksi tai kahdeksi. Lopulta matka kohti pohjoista alkoi – ilman puolisoa. 

– Paikalliset antoivat meille rahaa matkaa varten. He pitivät jopa mielenosoituksen meidän puolestamme.

Maahanmuuttovirasto: Italian vastaanottojärjestelmässä ei ongelmia

Miriam lapsineen kulki busseilla aina Ruotsiin asti, josta he tulivat laivalla Suomeen noin vuosi sitten ja hakivat täältä turvapaikkaa. Nyt päätös on tullut, ja se on kielteinen: Suomen maahanmuuttovirasto on päättänyt palauttaa perheen. Viraston mukaan Italian vastaanotossa ei ole ongelmia. 

– Suomi palauttaa alaikäisiä vain yhdessä perheensä kanssa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että Italiassa ei ole mitään sellaisia vastaanottojärjestelmää koskevia puutteita, joiden perusteella Italiaan käännyttämisestä pitäisi luopua, vastaa tulosaluejohtaja Kukka Krüger maahanmuuttovirastosta.

Ensi- ja turvakotien liitossa väitettä ei purematta niellä.

– Olemme kuulleet, miten huono Italian turvapaikkavastaanottojärjestelmä oikein on. Siellä kapasiteetti ei riitä tulijamäärän vastaanottamiseen ja heistä huolehtimiseen. Siellä viranomaiset eivät ehkä enää ihan edes yritä sitä. He saattavat jopa sanoa turvapaikanhakijoille, että jatkakaa Eurooppaan eteenpäin, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton projektipäällikkö Anna Mikkonen

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan oleskelulupa Italiassa ei välttämättä takaa vielä mitään.

– Perheet ovat saattaneet saada oleskelulupapaperin, mutta se ei ole antanut heille käytännössä kuitenkaan mitään palveluja, eivätkä he ole saaneet apua esimerkiksi asunnon etsimiseen ja ovat päätyneet sitten kadulle, jatkaa Mikkonen.

Viime vuonna Suomi palautti Italiasta tänne saapuneita turvapaikanhakijalapsia vanhempineen takaisin 21 henkilöä. Määrä on yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2011. 

Virasto vaatii Italialta vakuudet

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi viimesyksyisessä päätöksessään, johon Krüger viittaa, että jatkossa maiden pitää vaatia Italialta vakuudet siitä, että jokainen palautettava perhe pysyy yhdessä ja saa turvalliset asuinolosuhteet. Maahanmuuttovirasto lupaa, että ei jatkossa luovuta yhtäkään lapsiperhettä Italiaan ilman näitä vakuuksia. Sellaisia ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu. 

Vakuuksien vaatiminen ei koske Miriamia ja hänen perhettään, sillä he ovat saaneet jo aiemmin oleskeluluvan Italiassa. Mikkosen mukaan vaarana on, että he päätyvät takaisin kadulle.

– Ihmiskauppaajat voivat viedä näitä haavoittuvia turvapaikanhakijoita esimerkiksi prostituutioon, sanoo projektipäällikkö. 

Mikkonen muistuttaa, että ongelmia on myös muissa maissa.

- Malta on surullinen esimerkki. Ja Ranskasta olemme saaneet yllättäviä uutisia. Sielläkin perheiden majoitusolosuhteet ovat olleet todella vaikeita, että on pitänyt lasten kanssa etsiä joka yö eri majapaikka. 

Suomen osalta lasten palautukset EU-maihin ovat kasvussa. 2011 palautettiin 47 lasta, viime vuonna kymmenen enemmän. Onko tämä huolestuttavaa?

– En näkisi tässä mitään huolestuttavaa, koska kun alaikäinen palautetaan, niin hänet palautetaan yhdessä perheensä kanssa. Myös hakijamäärä on kasvanut, vastaa Krüger.

Myös aikuisten palautusmäärä on pidemmällä aikavälillä kasvussa. Viime vuonna toteutuneita niin kutsuttuja Dublin-käännytyksiä eli palautuksia muihin EU-maihin Suomi teki 463 aikuisen osalta. 

Suomi on jo useamman vuoden kieltäytynyt palauttamasta henkilöitä Kreikkaan elinolojen heikkouden vuoksi. Mikkonen toivoo, että Italiaankaan ei palautettaisi lapsiperheitä, sillä pelkona on, että asunnottomuus on vain yksi ongelmista. Ulkomaalaislain mukaan käännytyspäätöksessä on erityisesti huomioitava lasten etu ja ihmisarvo.

– Italia ei ole sellainen paikka, missä pystyy elämään, Miriam toteaa. 

Hän on valittanut Maahanmuuttoviraston päätöksestä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa