Lara säästi vuodessa noin 27 000 euroa – paljastaa nyt vinkkinsä, joista tärkein on "30 päivän sääntö"

Muotibloggari Jenni Rotonen: Second hand -shoppailu on aarteenetsintää 8:39
Miten tehdään parhaat kirppislöydöt, ja mitkä vaatteet menevät nyt kaupaksi kovalla rahalla? Nappaa vinkit onnistuneeseen kirppistelyyn!

Lara lopetti turhiin tuhlailun ja paljastaa nyt niksinsä, joista tärkeimpänä pitää "30 päivän sääntöä".

Lara Jarvis, 36, osallistui kuin vahingossa pitkäaikaiseen rahansäästöhaasteeseen. Hänen tarkoituksenaan oli alun perin viettää yksi kuukausi kuluttamatta; kun Lara havaitsi, miten paljon rahaa sai säästöön, hän päätti jatkaa haastetta, kertoo Metro

Laran ja hänen miehensä Stuartin tavoitteena on ostaa oma talo. Nyt englantilainen Lara kertoo perheensä saaneen vuoden 2019 aikana säästöön käsittämättömät 25 000 puntaa, siis noin 27 000 euroa.

– Olen niin ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet, ja on ollut silmiä avaavaa nähdä, miten paljon tuhlasin aiemmin, Lara kuvaili haastattelussa.

Ajatuksena oli säästää kuukausi ja olla ostelematta "turhia"

Alun perin Lara perheineen otti osaa kuukauden haasteeseen, jossa kaikki ei-elintärkeä kulutus karsitaan pois. Kuukauden aikana ei siis ostettu esimerkiksi uusia meikkejä, vaatteita tai noutoruokaa, saati käyty ravintoloissa.

IT-alalla työskennellyt, kymmenien tuhansien somessa seuraama Lara saattoi aiemmin esimerkiksi tilata kauneustuotteita huimilla summilla, eikä edes käyttänyt niitä loppuun. Kulutuksen lopettaminen muutti tilanteen. Jos jokin loppui, Lara osti tilalle halvemman vaihtoehdon.

– Haaste alkoi kuukaudesta, jona ei käytetä rahaa, mutta nautin siitä todella eikä se minusta ollut vaikeaa, Lara kertoo haastattelussa.

Näin rahaa säästyi

Tuhlailun lopettamisen lisäksi perhe noudatti tiukkaa ruokabudjettia; viikossa rahaa sai kulua ruokaan maksimissaan 150 puntaa, vaikka toisinaan Lara onnistui ruokkimaan perheensä 40 punnalla viikossa. Perhe myös muutti suoratoistopalvelutilauksiaan ja vaihtoi puhelinliittymät halvempiin.

YouTubessa Lara esitteli vuoden 2019 muistiinpanojaan ja kertoi, että tulokset rahan säästymisestä ovat "sokeeraavia". Hän oli luopunut esimerkiksi kampaamokäynneistään ja säästänyt kolmisen sataa puntaa vuodessa; kynsihoitojen lopettaminen ja meikkien sekä ihotuotteiden ostamatta jättäminen tuottivat kukin satasien säästön. Pelkkä ravintolakäyntien lopettaminen säästi yli 700 puntaa.

Lara. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vaikeinta oli olla ostamatta vaatteita

Vaatteissa Lara laski säästäneensä ainakin tuhat puntaa vuodessa, vaikka uskookin, että oikea summa olisi jopa enemmän.

– Alussakin sanoin, että olin himoshoppaaja, hän tunnustaa.

Suurin haaste oli Laran mukaan nimenomaan se, ettei uusia vaatteita saanutkaan ostaa uuden sesongin alkaessa.

– Tuntui, ettei minulla ole mitään päällepantavaa, hän myöntää.

Lara päätyi stailaamaan jo omistamiaan vaatteita uusilla tavoilla. Hän kehottaa näppäilemään asukuvia vaatteista, joissa olo tuntuu hyvältä. Kuvia voi selata, kun kaipaa inspiraatiota.

Katso videolta, miten pikkumustan voi tuunata eri tavoin. Artikkeli jatkuu videon alla.

Laske, montako työtuntia ostoksen maksaminen vaatii

Nykyisin Lara suunnittelee perheen ateriat ja maksaa ostoksensa käteisellä nähdäkseen työllä tienaamansa rahan oikeasti kuluvan. Ystäviään hän kutsuu kylään sen sijaan, että istuisi heidän kanssaan ravintoloissa. Lara myös laskee, kuinka monta työtuntia joutuu tekemään ostoksensa eteen nähdäkseen, paljonko ostos todella maksaa.

– Seuraa aina, paljonko rahaa tarkkaan ottaen on tulossa ja menossa tililtäsi, hän vinkkaa.

Lara myös poistaisi tallennetut ostostiedot kaikilta nettikauppasivuilta.

– On uskomatonta, miten se, että sinun täytyy hakea pankkikorttisi yläkerrasta, voikaan estää ostelemasta asioita, Lara kuvaa.

Tärkeä 30 päivän sääntö

Hillitäkseen ostohimojaan Lara alkoi myös käyttää "30 päivän sääntöä": hän odottaa 30 päivää ennen ostoksen tekemistä nähdäkseen, haluaako himoitsemaansa tuotetta vielä kuukauden kuluttua. Tätä niksiä hän pitää rahan säästämisen suhteen avainasemassa.

– En oikeasti koskaan halunnut tuotetta sen jälkeen, kun 30 päivää oli mennyt, Lara myöntää.

Lara. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se, että opit, mikä saa sinut ostelemaan, antaa sinulle taidot itsesi pysäyttämiseen"

Lara perheineen säästi lopulta vuodessa 25 000 puntaa, mutta koronaviruspandemian alettua vuoden 2020 keväällä talonostopäätös lykkääntyi. Lara oli kuitenkin jo ehtinyt tottua ostelemattomuuteen.

– Ostostaukovuoteni aikana havaitsin, mitkä asiat laukaisevat ostoshalun, ja ymmärränkin nyt hyvin, että tylsyys, tunteet ja stressi voivat saada minut shoppailemaan. Se, että opit, mikä saa sinut ostelemaan, antaa sinulle taidot itsesi pysäyttämiseen, Lara sanoo.

– Lopetettuani ostostaukovuoteni olen viettänyt vähäisen ostelun vuotta, missä olen edelleen hyvin tietoinen asioista, joita ostan, ja yritämme edelleen säästää mahdollisimman paljon tuloistamme.

"Älä ajattele, että sinulta puuttuu kaikkea"

Lara kehottaa juhlimaan pieniäkin saavutuksia ja muistuttaa, ettei kertaluontoisesta tuhlailuun sortumisesta kannata rangaista itseään. Hän myös vinkkaa, että jokaisen kannattaa luoda omat säästösääntönsä.

– Ajatusmaailma on avainasemassa. Älä ajattele, että sinulta puuttuu kaikkea. Voit voittaa niin paljon.

Lara katuu haasteessa vain sitä, ettei lopettanut tuhlailua aiemmin.

– Toki on vaikeaa aloittaa, mutta kun pääsi mukaan, todella nautin siitä ja tavasta, jolla se [haaste] muutti minua ihmisenä ja myös ajatuksiani.

Lue myös:

    Uusimmat