Lasten kiireelliset sijoitukset kovassa kasvussa, työntekijöiden kestokyky lujilla: "Sijoitus tarkoittaa, että ollaan jo ehdottomasti myöhässä"

6:51img
Julkaistu 04.10.2017 18:47
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Lasten kiireelliset sijoitukset ovat kovassa kasvussa eri puolilla Suomea. Huolestuttava kehitys koskee erityisesti nuoria. Esimerkiksi Vantaalla kasvu kesän loppuun mennessä oli yli 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna.

Vantaalla kiireellisiä sijoituksia tehtiin kesän loppuun mennessä yli 160,  kun viime vuonna vastaava luku jäi alle 90:een. Turussa jo elokuussa sijoitusten määrä oli samalla tasolla kuin koko viime vuoden luku yhteensä.

"Yhteiskunnan ongelmien kasautuminen kostautuu"

Espoossa kasvua viime vuodesta on kolmanneksen – Oulussa ja Tampereella viidenneksen. Vantaalla muistutetaan Suomessa tapahtuvasta eriarvoistumisesta.

–  Perheet voivat huonosti, koska kiireellinen sijoitus tehdään tilanteessa, jossa on akuutti hätä. On yhä enemmän heitä, jotka voivat entistä paremmin ja sitten on heitä, jotka voivat entistä huonommin. On myös ylisukupolvista problematiikkaa. Yhteiskunnan ongelmien kasautuminen kostautuu tietyille perheille, arvioi Vantaan kaupungin perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom

Taustalla kummittelee tutut tekijät – mielenterveys- ja päihdeongelmat, mutta myös perheväkivaltaa esiintyy. 

– Pienillä lapsilla on vanhemmista johtuvia syitä. Nuorilla on paljon itsestään johtuvia syitä. Ne on niitä samoja mielenterveys- ja päihdeongelmia, mutta myös kasvava aggressiivisuus, joka on erittäin huolestuttava trendi.

"Melkein kolmannes sosiaalityön vakansseista rekrytoitavana"

Cantell-Forsbomin mukaan "lastensuojelun vaikeutuminen" on näkynyt jo pitkään. Esimerkiksi työyhteisö on jatkuvassa muutoksessa, sillä kaupungeissa sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

– Tämä on raskasta heille, jotka tekevät sitä työtä, kun koko ajan kollegat vaihtuvat. Kyllä meillä on melkein kolmannes suunnitelmallisen lastensuojelun sosiaalityön vakansseista on rekrytoitavana. 

Miksi vaihtuvuus on niin suurta?

– Työn raskaus, alipalkattu ala, liian suuret asiakasmäärät, kiire, Cantell-Forsbom luettelee. 

"Lievemmät tapaukset" kasvavat suuriksi

Johtaja huomauttaa, että kiire vie luottamusta.

– Suora seuraus on se, että aikaa asiakkaalle ei ole riittävästi ja silloin työn laatu kärsii ja se luottamuksellinen suhde, mikä on onnistumisen edellytys, ei pääse optimaalisesti rakentumaan.

Lisäksi kuormittuneet työntekijät joutuvat priorisoimaan.

– Ne kaikkien vaikeimmat tapaukset hoidetaan aina. Lievemmät tapaukset helposti jää aivan liian vähäiselle huomiolle ja pahimmassa tapauksessa tilanteet kriisiytyy ja ollaan sitten kiireellisen sijoituksen tilanteessa – jotka olisivat vältettävissä, kun olisi ollut aikaa auttaa silloin, kun ongelmat olivat pieniä. 

Enemmän kiirettä, vähemmän kohtaamisia

Lastensuojelutyö on "juridisoitunut" ja sekin näkyy.

– Se vie paljon aikaa suoralta asiakastyöltä. Yhä pienempi osa työntekijän ajasta on asiakaskontaktia ja yhä enemmän he tekevät kirjallista työtä. Se näkyy vähempinä kohtaamisina. 

– Meille on tullut paljon asiakkaita, jotka eivät ole aiemmin ole olleet asiakkaita, vaan tulevat suoraan kiireelliseen sijoitukseen.

Voidaanko sanoa, että tilanteessa, jossa lapsi sijoitetaan kiireellisesti, ollaan jo myöhässä?

– Ehdottomasti. Muistutan, että lain mukaan kiirellisen sijoituksen kriteerit ovat erittäin korkeat ja niitä on vielä lainsäädännöllisesti tiukennettu. Ketään ei kevein perustein voida kiireellisesti sijoiteta – silloin ongelmat ovat todellakin isoja. 

2:10img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa