Rakastettu humoristi Paula Noronen kirjoittaa parhaillaan uutta kirjasarjaa, joka on suunnattu nimenomaan niille lapsille ja nuorille, jotka eivät ole innostuneita lukemaan. Noronen arvelee tietävänsä, mistä lasten lukutaidon heikkeneminen johtuu ja mitä sille on tehtävissä.
Suosittuja lasten ja nuorten kirjasarjoja kirjoittava Paula Noronen saa jälleen kirjahahmojaan näyttämölle. Norosen ja Minna Kivelän Hulluja satuja -kirjasta tutut hahmot nähdään huhtikuussa Helsingin Kansallisteatterin lavalla.
Henna Tanskasen ja Helena Vierikon käsikirjoittama samanniminen lastenteatteriesitys kertoo ystävyyden merkityksestä, erilaisuuden suvaitsemisesta ja liian pitkän ruutuajan haittapuolista.
Noronen haluaa puhua siitä, miten haitallista liiallinen ruutuaika on nykypäivän lapsille – se selittää paljolti syitä sille, miksi lapset eivät lue enää entiseen tapaan kirjoja.
Noronen korostaa, että liiallinen ruutuaika ei ole vain lasten, vaan myös vanhempien ongelma.
– Tosi tärkeä juttu on se, millaista esimerkkiä aikuinen näyttää. Että jos aikuinen valittaa lapselle siitä, että älä tuijota koko ajan ruutua – ja samalla pitää omaa puhelinta kädessä.. tärkeää olisi ottaa se kirja myös omaan käteen, Noronen sanoo MTV:n haastattelussa.
Lue lisää: Näin suomalaiskodeissa voitaisiin edistää lasten lukutaitoa: "10–15 minuuttia päivässä"
Hän on huolissaan lasten lukutaidon heikkenemisestä ja laskussa olevista Pisa-tuloksista.
– Lukemisen hienous on se juuri se, että se tekee omasta mielikuvituksesta vähän paremman kuin muilla. Siinä sukeltaa omaan maailmaansa, enkä ole vielä keksinyt, mistä muualta sitä tunnetta saisi, Noronen sanoo.
Huolta aiheuttaa myös kirjojen tuleva hinnoittelu ja mahdolliset arvonlisäveron korotukset, sillä Norosen mukaan kaikilla pitää olla mahdollisuus ostaa kirjoja. Hän poistaisi veron kokonaan.
Lue lisää: Suomalaisnuorten menestys Pisa-kokeissa jatkaa heikkenemistään
Muun muassa Supermarsu- ja Yökoulu-sarjoistaan tunnetulta Noroselta on pian tulossa myös täysin uusi kirjasarja, jossa hän pyrkii ottamaan entistä enemmän huomioon sellaiset lapset, joiden keskittyminen pidempään tekstiin on hankalampaa.
– Ajattelen nyt vielä räiskyvämmin sitä tekstiä. Että jos jollakin on vaikea tarttua pidempään tekstiin, niin nyt kokeilen tällaista muotoa seuraavaksi.
Kirjojen hahmoista syntyy ilmiöitä
Noronen on ilahtunut siitä, että kirjasarjojen hahmot saavat uuden elämän myös näyttämällä, tv-sarjoissa ja elokuvissa. Ne lisäävät lasten innostusta myös itse kirjoihin.
– Kun käyt katsomassa kirjan hahmoja näyttämöllä tai elokuvissa, se tuo siihen hienoja uusia tasoja, Noronen sanoo.
Nyt teatterissa nähtävästä Norosen ja Kivelän kirjoittamasta kirjasarjasta ovat ilmestyneet teokset Hulluja satuja (2021), Täysin hulluja satuja (2022) ja Hurjan hulluja satuja (2023) sekä huhtikuussa julkaistava Älyttömän hulluja satuja
Kirjasarjan ensimmäisessä osassa ja siihen pohjautuvassa näytelmässä tavataan Satu-Maire, joka kuvittelee olevansa armoitettu sadunkertoja, kunnes hänen radio-ohjelmansa kuuntelijaluvut lähtevät pahasti laskuun. Lisäksi hän on koukussa puhelimen pähkinäpeliin.
Pelastaakseen ohjelmansa hän kutsuu radioshow'nsa vieraaksei lapsinero Timpan. Satustudion suorassa lähetyksessä mikään ei suju Satu-Mairen tahtomalla tavalla, sillä paikalle ilmaantuvat pyytämättä ja yllättäen myös Kakkakikkare, vallattomat vauvat Vuokko ja Keke sekä pähkinöitä heittelevä Pahismummo. Luvassa onkin hulvaton radioshow.
Hulluja satuja saa ensi-iltansa Kansallisteatterin Taivasssalissa 24. huhtikuuta.