Oikeudessa mies kertoi toimintansa syyksi työstressistä johtuneen unettomuuden. Eläinsuojelurikos tuli kalliiksi, sillä hovioikeus tuomitsi miehen yli tuhannen euron sakkoihin. Lisäksi hänet tuomittiin puolentoista vuoden eläintenpitokieltoon.
Kyseessä on vuoden 2013 kesäkuun tapahtumat, joista Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa eilen.
Lokeilla oli tuolloin tuolloin pesä helsinkiläisen kerrostalon pihan läheisyydessä. Eräänä iltana kolme lokinpoikasta piipersi kerrostalon pihalle, lapsiperheen parvekkeen alle. Todistaja kertoi oikeudessa, miten oli katsellut parvekkeelta käsin lintuja lastensa kanssa.
Luontohetki keskeytyi kuitenkin tylysti, kun mies saapui lokkien luokse rikkakihvelin lapio-osa kädessään.
"Mitä ihmettä sä teet?"
Todistajan mukaan mies mätkäisi kerran jokaista poikasta voimakkaasti ylhäältä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä. Poikaset jäivät todistajan mukaan "levälleen" kerrostalon pihamaalle.
”Mitä ihmettä sä teet?” useat naapurit kysyivät mieheltä. Mies ei vastannut mitään, vaan poistui paikalta.
Tilanne oli todistajan mukaan ohi noin 30 sekunnissa. Lokinpoikaset jäivät eloon, mutta todistajan mukaan yhden silmä repeytyi ja toisen siipi vinksahti sijoiltaan.
Takana unettomia öitä
Syytetty kertoi oikeudessa, miten oli valvonut pari-kolme yötä ennen tapahtumia. Valvominen johtui työstressistä ja siitä, että mies pelkäsi menettävänsä työnsä. Miehen mukaan isot linnut olivat metelöineet öisin.
Metsästysasetuksen mukaan harmaalokki ja merilokki ovat rauhoitettuja 10.3.-31.7. välisen ajan.
Käräjäoikeus tuomitsi miehelle 20 päiväsakkoa.
Hovioikeus kuitenkin korotti sakkoja tuntuvasti 40 päiväsakkoon. Yhden päiväsakon määrää myös korotettiin vastaamaan miehen vuoden 2014 verotustietoja, jolloin maksettavaa kertyi käräjäoikeuden määräämän 300 euron sijaan 1040 euroa.
Lisäksi 56-vuotias mies määrättiin vuoden 2017 loppuun kestävään eläintenpitokieltoon.
Hovioikeuden mukaan miehen syyksi luettu eläinsuojelurikos edellyttää eläintenpitokiellon määräämistä, vaikka menettelyn taustalla on ollut inhimillisiä seikkoja, jotka ovat heikentäneet syytetyn kykyä harkita tekoaan.
– Asiaa ei ole aihetta arvioida toisin sen vuoksi, että teko on kohdistunut yksittäisiin luonnonvaraisiin eläimiin, vaan tämän vuoksi eläintenpitokielto on perusteltua määrätä koskemaan kaikkia eläimiä.