Lastenlääkäri MTV Uutisille: Rajoitustoimet ovat liian rajuja – ahdistuneet nuoret hakeutuvat jopa päivystykseen saadakseen apua

2:29imgTiukat rajoitukset vaikuttavat nuorten hyvinvointiin – Husin ylilääkäri Mikael Kuitunen kertoo, miten nuorten hyvinvointiin voisi vaikuttaa pandemian aikana
Julkaistu 04.02.2021 20:15
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Joukko lastenlääkäreitä vetosi tänään Helsingin Sanomissa sen puolesta, että kaikki lapset ja nuoret saisivat olla lähiopetuksessa.

Lastenlääkäreiden mukaan etäkoulun jatkamisen hyödyt eivät ole riittävät suhteessa sen aiheuttamiin haittoihin. 

Seitsemän Uutisissa vierallut HUSin ylilääkäri Mikael Kuitunen oli yksi mielipidekirjoituksen takana olleista lääkäreistä. Hänen mukaansa lastenlääkärit ovat tämänhetkisestä tilanteesta hyvin huolissaan.

Lue tausta: Lastenlääkärit vetoavat vahvasti lähiopetuksen ja lasten harrastusten puolesta HS:ssa – "Suurimpia kärsijöitä ovat lapset ja nuoret"

Rajoitukset ovat aiheuttaneet lääkäreiden mukaan sosiaalista ja psyykkistä oireilua.

– Rajoitustoimet ovat liian rajuja. Näemme sen päivittäisessä työssämme.

– Lapset oireilevat, kun he käyvät etäkoulua ja harrastusmahdollisuuksia on rajoitettu. Lasten pitää saada käydä koulua läsnäolevana ja harrastaa. Se on tärkeää psyykkisen kasvun sekä sosiaalisuuden kannalta, Kuitunen kertoi.

Mikael Kuitusen mukaan esimerkiksi lukioikäisiä on vaivannut korona-aikana suuri näköalattomuus eivätkä nuoret jaksa opiskella.

Nuoria piinaa myös suuri epävarmuus, kun kukaan ei pysty sanomaan, kauanko poikkeusolosuhteet kestävät.

– Näemme ihan päivystyksessä psyykkisesti ja sosiaalisesti oireilevia lapsia, jotka tulevat hakemaan apua päivystysaikana.

Lääkäri muistuttaa, että nuorten täytyisi saada olla muiden nuorten kanssa ja rakentaa omaa identiteettiä.

Ylilääkäri Kuitusen mukaan epidemian aikana on myös nähty, ettei kouluista ole tullut niin kutsuttuja virushautomoja.

Lue myös: MTV:n kysely paljastaa koronarajoitusten rajut vaikutukset nuoriin: "Ahdistaa paljon enemmän kaikki" – syntyykö Suomeen korona-ajan sukupolvi?

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus