Lastensuojeluilmoitusten määrän raju kasvu tasaantui – poliisi suurin ilmoitusten tekijä

Julkaistu 25.01.2016 06:00
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Vuonna 2014 tehtiin yhteensä 107 301 lastensuojeluilmoitusta. Määrä on noin 500 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna. Aiempina vuosina määrä on kasvanut usean tuhannen vuosivauhtia.

Lastensuojeluilmoitus tehtiin kuitenkin yhteensä 63 707 lapsesta, mikä on yli tuhat enemmän verrattuna viime vuoteen. Yhtä lasta kohden tehtiin 1,7 lastensuojeluilmoitusta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Hietamäki epäilee, että ilmoitusten aiemman kasvun taustalla on vuonna 2008 voimaan tullut uusi lastensuojelulaki. Se toi uusia velvoitteita lastensuojeluun, mutta myös lisäsi tietoisuutta ja koulutusta aiheesta.

– Voi myös olla, että tilastointikin parani.

Hietamäen mukaan kasvuun ovat myös vaikuttaneet poliisiasemille palkatut sosiaalityöntekijät. Aiemmin lastensuojeluilmoituksista vain pieni osa tuli poliisilta, mutta tänä päivänä poliisi on suurin ilmoitusten tekijä.

Lastensuojeluilmoituksista noin 30–32 prosenttia on poliisien tekemiä. Perheenjäsenet tekevät noin 13 prosenttia lastensuojeluilmoituksista, koulu 10–14 ja päivähoito ja neuvola kumpikin vain 2–3 prosenttia. Tulokset ovat hieman erilaisia eri selvityksissä. 

Ilmoittaako poliisi liian herkästi lastensuojeluun?

Poliisien tekemän lastensuojeluilmoitukset voivat olla myös syy nyt vähentyneeseen ilmoitusten määrään. Kun aiemmin poliisi teki alaikäisten tekemistä rikoksista automaattisesti ilmoituksen lastensuojeluun, nyt tapaukset käsitellään ensin eri viranomaisten yhteisessä Ankkuri-ryhmässä, mikä voi vähentää ilmoitusten määrää.

Sisäministeriön mukaan Ankkuri-toiminnan tavoitteena on "puuttua varhaisesti alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen, selvittää nuoren asiakkaan kokonaisvaltainen elämäntilanne ja ohjata tarkoituksenmukaisen avun ja tuen piiriin ohjaaminen".

Hietamäen mukaan on keskustelua siitä, tekeekö poliisi lastensuojeluilmoituksen jopa liian herkästi esimerkiksi ala-ikäisen hallusta löytyneestä alkoholista. Siksi on pohdittu, tarvittaisiinko näihin tilanteisiin jokin toinen toimintamalli.

Samalla kun poliisi on tehtaillut ilmoituksia, lapsia ja perheitä kohtaavat ammattilaiset kohtaavat vakavia tapauksia, joissa lastensuojeluilmoitus jää tekemättä.

– Viranomaisilla pitäisi olla selkeät ohjeet siitä, milloin lastensuojeluilmoitus ainakin on tehtävä, Hietamäki toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa