Oulun järkyttävän insestitapauksen osalta moni on kritisoinut sitä, kuinka tytön kaltoinkohteluun ei kukaan puuttunut.
Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja arvioi tähän olevan kaksi mahdollista selitystä.
– Toinen on se, että lapsella on saattanut olla sellainen tilanne, että hänellä ei ole lähipiirissään aikuista, johon suhde olisi niin luottamuksellinen, että pystyisi kertomaan elämäänsä liittyvästä vaikeasta asiasta.
– Toinen selitys liittyy viranomaistietoon, se on jäänyt tällaiseksi pistemäiseksi. On tunnistetu yksittäisiä asioita, mutta kokonaiskuvaa lapsen tilanteesta ei ole valitettavasti muodostunut, Kymmenen Uutisissa vieraillut Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen arvioi.
Vaikka Oulun hyväksikäyttötapahtumista on jo vuosia, viranomaistoiminnassa olisi yhä kehittämisen varaa.
– Tiedonkulun osalta on edelleen kehittämisen tarvetta. Meillä on kuitenkin ollut hyviä lainsäädännöllisiä muutoksia ja uudistuksia. Esimerkiksi jos lapseen on kohdistunut seksuaalirikos tai epäillään, että hän on ollut pahoinpitelyn kohteena, nykyään tehdään ilmoitus suoraan myös poliisille, Pitkänen toteaa.
Pitkänen peräänkuuluttaakin virnaomaisyhteistyön lisäämistä.
– Me tarvitaan palvelurakenteeseen sellainen muutos, että päästään sektorisoituneesta auttamisesta toimivaan integraatioon ja hyvään yhteistyöhön. Tarvitaan myös kulttuurista muutosta siihen, että ymmärretään, ettei lapsen suojelu ole kenenkään yksittäisen toimijan tai tahon tehtävä, vaan se on jaettu vastuu. Kaikkia toimijoita tarvitaan.