STM:n mukaan vuonna 2012 tapahtuneen 8-vuotiaan Vilja-Eerikan surman vuoksi viranomaisten tietojen vaihtoa haluttiin parantaa, mutta vieläkään kaikkia vireillä olevia muutoksia ei ole kirjattu lakiin.
Ministeriön mukaan tietosuoja ei estä nykyisinkään viranomaisia jakamasta välttämätöntä tietoa, mutta lakia tulkitaan usein liian tiukasti ja virheellisesti.
– Viimeaikaisia uutisia seuratessa voi sanoa, että ei ole tapahtunut tarpeeksi. Toki paljon on tehty ja ollaan opittu siitä surullisesta tapauksesta, mutta valitettavasti – jos ajattelee lainsäädännöllisiä uudistuksia ne on tavattoman hitaita, toteaa lapset ja nuoret -yksikön johtajan Anna Cantell-Forsbom sosiaali- ja terveysministeriöstä
– Lapsen etu on se, joka meitä kaikkia velvoittaa. Pysähdyttävin tieto oli se, miten paljon tietoa oli Vilja-Eerikankin tapauksessa, mutta tieto ei ollut kerääntynyt samaan paikkaan. Eri toimijat tiesivät pienen osan kokonaisuudesta, joten sitten ei hahmottunut, miten vakavista asioista on kyse, kertoo Cantell-Forsbom.
Lue myös: Koko Suomi järkyttyi 8-vuotiaan Vilja Eerikan julmasta kohtalosta – video muutti rikosepäilyn murhaksi
Cantell-Forsbom muistuttaa, että kun kaikki tieto ei voi olla kaikkien nähtävillä.
– Sinä tulee niitä kohtia, jolloin viranomaisten tulee harkita ja huomata, että tämä on sellaista tietoa, joka on olennainen jonkun toisenkin viranomaisen kannalta ja sitten miettiä, mitä siitä tiedosta on syytä välittää eteenpäin.
Cantell-Forsbom lisää, että viranomaisten ei ole syytä vaihtaa tieto turhista asioita, jotka ei vaikuta asian hoitamiseen.
– Itse muistutan, että asiakkaan luvalla saa tietoa kertoa ja kun asiakas on itse läsnä voidaan sopia, mistä voidaan puhua. Nämä on hyviä tapoja ja sen sijaan, että kirjallisesti lähetetään tietoa, niin kokoonnutaan saman pöydän ääreen miettimään, mitä tukea tai apua ihminen voisi tarvita.
Cantell-Forsbomin mukaan tätä tehdään liian harvoin, kun työmäärä on niin suuri.
"Kukaan aikuinen ei puuttunut Koskelassa"
Cantell-Forsbomin julkisuudesta saadun käsityksen on hämmentävää, jos pitkäänjatkuneesen kiusaamiseen kukaan aikuinen tai toiset samanikäiset kaverit eivät ole puuttuneet pojan kiusaamiseen.
– Usein lastensuojeluilmoitus tehdään liian myöhään.Toivoisin, että matalalla kynnyksellä haettaisiin apua. Se ei aina tarvitse olla lastensuojeluilmoitus vaan kyseeseen voivat tulla myös muut tuen muodot.
– Ehkä enemmän kannustaisin pyytämään apua toisilta viranomaisilta esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmia ei ratkaista pelkästään lastensuojelukeinoin vaan siihen tarvitaan vahvaa päihde- ja terveydenhuollon osaamista, kannustaa Cantell-Forsbom.
Lakimuutos valmisteilla
Lastensuojeluntyötekijöillä on yhä moninpaikoin liian paljon asiakkaita.
Valmisteilla oleva lastensuojelulaki tuo maksimiasiakasmäärän, jotta lapsille ja nuorille jää enemmän aikaan.
– Se parantaa myös sijoitettujen lasten asemaa. Uusi laki on tulossa eduskuntaan syksyllä ja se on tulossa voimaan ensi vuoden alussa.
Cantell-Forsbom toteaa, että lastensuojelu ei voi olla 24/7 olla perheen ja yksittäisen lapsen tukena.
– Me tarvitaan sellaista asennetta, että me kaikki aikuiset kannetaan vastuu lapsista.