Latviaan saapuu raju kesämyrsky: Riikalaisia kehotetaan pysymään kotona

Latvian ympäristö-, geologian- ja meteorologiankeskus on antanut maahan punaisen varoituksen kovien sateiden ja tuulten vuoksi.

Varoitus alkaa sunnuntaina iltakuudelta ja jatkuu maanantaina puoleenpäivään saakka, kertoo Latvian yleisradio

Riikan kaupunginhallitus on kehottanut asukkaita pysymään mahdollisuuksien mukaan kotona ja tekemään etätöitä katujen tulvimisen ja liikenteen hidastumisen vuoksi. 

Sateet alkavat sunnuntaina iltapäivällä ja jatkuvat voimakuudeltaan vaihtelevina tiistai-iltaan asti. Rankimpia sateita ennustetaan maan keskiosaan. 

Läntisessä Vidzemessä ja Zemgalessa vettä voi tulla jopa 100–150 millimetriä sunnuntai-iltapäivän ja maanantai-illan aikana. 

Määrä vastaa MTV:n meteorologi Markus Mäntykankaan mukaan kahden kuukauden keskimääräisiä sateita. 

Kuurinmaan länsiosassa, Latgalliassa ja itäisessä Vidzemessä sademäärän odotetaan olevan 15–35 millimetriä. 

Sateiden myötä teille ja kaduille odotetaan monin paikoin tulvia. Myös jokien odotetaan tulvivan ja vedenpinnan nousevan useita päiviä sateiden jälkeen 

Kovia tuulenpuuskia luvassa

Tuulten voimistuminen Latviassa alkaa sunnuntai-iltana. Erittäin voimakkaita tuulenpuuskia koskeva punainen varoitus alkaa maanantaiyönä kello yhdeltä ja päättyy maanantaiaamuna yhdeksältä. 

Vidzemen ja Zemgalen länsiosissa luoteis- ja pohjoissuuntaiset tuulenpuuskat ovat 20–25 metriä sekunnissa. 

Riianlahden rannikolla puuskat yltävät 27–30 metriin sekunnissa. Avorannikolla puuskat voivat olla vielä tätäkin voimakkaampia. 

Muualla maassa puuskat ovat pääasiassa 15–20 metriä sekunnissa. 

Tuulen odotetaan katkovan puita ja oksia. Laajemmat metsätuhot ovat mahdollisia Riianlahden lähistöllä, jossa tuuli on voimakkainta. Myös sähkölinjoja voi katketa. 

Riianlahden etelä- ja itärannalla tuulet aiheuttavat merkittävää vedenpinnan nousua. 

Sään odotetaan paranevan tiistai-iltana. 

Lue myös:

    Uusimmat