"Märkä bumerangi": Tuhoisa kesämyrsky hipoo Suomea ja tuo kahden kuukauden sateet vuorokaudessa – katso ennuste

Suomea lähestyy vuodenaikaan nähden harvinainen myrsky. Mutta Itämeri näyttää pelastavan etelärannikkomme – toisin on Virossa ja etenkin Latviassa.

Etenkin Jurmalan seudulla vesi voi vallata kadut, ennustaa meteorologi Markus Mäntykannas. Vettä voi tulla sunnuntai-illasta maanantaihin aamupäivään jopa 150 millimetriä, ja sääoloja pahentaa puuskainen myrskytuuli. Myös Latvian pääkaupungissa Riiassa voi tulvia.

– Kahden kuukauden (keskimääräiset) sateet vuorokaudessa, Mäntykannas kuvailee.

– Puuskahuiput voivat Riianlahdella ja Pohjois-Latvian rantakaistaleella Riikan ympäristössä olla yli 30 m/s, Mäntykannas kirjoittaa Forecan verkkosivuilla.

Sadealue muodostaa Baltian sääkartalle "märän bumerangin", jonka Itämeri palauttaa takaisin. Suomenkin etelärannikolla saattaa maanantaina aamulla sataa kunnolla vettä, mutta lukemat jäävät ainakin kymmenesosaan Baltian saamasta vesimäärästä. Tuuli yltyy merialueilla kovaksi

Virossa ja etenkin Latviassa on syytä varautua myrskyn aiheuttamiin tuulituhoihin.

– Puita voi kaatua laajalla alueella ja sähkökatkotkin kuuluvat asiaan, Mäntykannas kirjoittaa.

Mäntykannas kertoo, että myrskyt heinäkuussa ovat ylipäänsä erittäin harvinaisia. Suomessa heinämyrskyjä on vuosina 2006–2022 ollut keskimäärin 0,1 vuodessa, eli merialueet mukaan lukien vain kerran kymmenessä vuodessa.

Sateita ja ukkoskuuroja nähdään ympäri Suomen myös sunnuntaina, lämpötila pysyy silti yli 20 asteessa ja paikoin jopa hellelukemissa. Poutaisinta on maan eteläosissa, sateisinta Lapissa.

Oletko Virossa tai Latviassa? Miten siellä varaudutaan kesämyrskyyn? Lähetä meille videota ja kuvaa tuhoista:

WhatsApp_MTV3_Stripe_

 

Lue myös:

    Uusimmat