Lauttasaaren koulusta karanteeniin joutunut lapsi sairastui koronavirukseen: "Hän voi jo paremmin ja toipuu kotona"

1:55img
Julkaistu 14.03.2020 08:10

MTV UUTISET - TONI JOUKANEN

Helsinkiläisen Pauliina Erikssonin kolmasluokkalaisella pojalla on todettu koronavirustartunta. 

Tartunta tuli Lauttasaaren koulusta, jossa pojan luokka ja toinen rinnakkaisluokka määrättiin jo sunnuntaina karanteeniin viime viikolla tapahtuneen korona-altistuksen takia. Poika sairastui keskiviikkona karanteenista huolimatta. Koko perhe on nyt määrätty kahden viikon mittaiseen kotikaranteeniin

Erikssonin mukaan hänen poikansa koronavirustartunta varmistui torstaina illalla. Pojalle oli tehty koronavirustesti keskiviikkona. Positiivisen näytteen seurauksena koko perhe on kaksi viikkoa karanteenissa 25.3. saakka. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi myös viidesluokkalainen poika, joka käy samaa koulua sairastuneen lapsen kanssa. Toistaiseksi kenelläkään muulla ei ole ollut oireita. 

Lue myös: Koronakaranteeniin määrätyn, kuumeisen lapsen isoveljeä kehotettiin menemään kouluun Helsingissä – Äiti päätti onneksi toimia lääkärin neuvoa vastaan: "Tunnin päästä soitettiin uudestaan"

– Nuoremmalle pojalle nousi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kova kuume. Hän oli keskiviikkona todella huonossa kunnossa ja olin huolissani hänestä. Mutta nyt tänään hän voi jo paremmin, Eriksson kertoo puhelimessa.

Erikssonin mukaan pojan kuume nousee yhä, mutta se laskee normaaleilla kuumelääkkeillä. Mitään muuta erityistä lääkitystä ei ole määrätty. 

– Kyllä mä uskon, että se pahin oli silloin keskiviikkona. Enää ei ole sellaista huolta, että pitäisi lähteä muualle hoitoon, vaan poika toipuu nyt kotona, hän lisää.

Eriksson on varautunut myös siihen, että myös he vanhempina voivat saada tartunnan ja joutua sänkypotilaiksi. Mutta Eriksson ei siitä huolehdi.

– Ehkä me saadaankin, mutta jos se on tullakseen, niin sitten se tulee. Meillä on onneksi lapset jo niin isoja, että ne osaavat jo laittaa itselleen ruokaakin. Tilanne olisi eri, jos lapset olisivat todella pieniä tai vauvaiässä. 

Poika oli jo sairastuessaan karanteenissa

Lauttasaaren koulussa oli todettu viime viikolla tartunta koulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä.

Sen johdosta sunnuntaina asetettiin kaksi luokkaa karanteeniin koulussa tapahtuneen korona-altistuksen vuoksi. Karanteeniin joutuivat Erikssonin pojan luokka ja toinen rinnakkaisluokka. Nämä luokat opiskelevat käytännössä tiiviisti yhdessä koko ajan. 

Perheessä karanteeni koski ainoastaan Erikssonin nuorempaa poikaa. Samaa koulua käyvä viidesluokkalainen isoveli kävi koulua normaalisti alkuviikon, eikä ollut karanteenissa. Tilanne muuttui, kun nuorempi poika sairastui keskiviikkona. 

– Siihen asti me muut perheessä saatiin olla normaalisti. Ja nyt kun pojan testi on positiivinen, ollaan koko perhe karanteenissa.

Pojan oireiden alkaessa perhe sai kuitenkin ristiriitaisia ohjeita. Eriksson oli kysynyt ohjeistusta, mitä tehdään perheen isoveljen kanssa, kun karanteenissa ollut pikkuveli on sairastunut ja kuumeinen. Neuvontanumerosta kerrottiin, että kouluun vain ja luvattiin selvittää tilannetta. 

— Koin, että päätös jätettiin lopulta meidän vastuulle. Ymmärrän, että tilanne on uusi ja vaikea kaikille, mutta sellaisessa tilanteessa kaipaisi selkeitä toimintaohjeita. Vaikka esimerkiksi: Te olette jo karanteenissa, viekää poika testiin ja jättäkää isoveli kotiin. Mutta ei sellaista, että me selvitellään ja soitellaan, eikä kerrota, että milloin soitellaan. Se on vähän kurjaa, Eriksson kertaa tapahtunutta.

Eriksson päätti neuvosta huolimatta, että isoveljeä ei lähetetä kouluun. Päätös osoittautui oikeaksi, kun torstaina nuoremman pojan testin tulos näytti positiivista. Toistaiseksi perheen tiedossa ei ole, onko kukaan muu koulusta tai sunnuntaina karanteeniin asetetuista sairastunut. 

Karanteenissa voi käydä ulkona

Kahden viikon karanteeni koko perheelle alkoi, kun tartunta varmistui. Erikssonin mukaan karanteenissa eläminen ei ole niin vaikeata, kuin aluksi kuulostaisi. Ulkoillakin saa, kunhan välttää kaikkia ihmiskontakteja. 

– Me saadaan viedä roskat ulos. Koiraakin saisi ulkoiluttaa, jos sellainen olisi. Ja illalla saadaan lähteä vaikka kävelylle, kunhan ei tavata ketään, eikä saa jäädä juttelemaan, vaikka nähtäisiin kadulla tuttu. Ja hissiä ei saa käyttää, Eriksson luettelee. 

Eriksson aikookin käydä yökävelyillä, koska kaksi viikkoa käy pitkäksi neljän seinän sisällä. Karanteenin on määrä päättyä 25.3. Siitä, raukeaako karanteeni itsestään kahden viikon päästä, Erikssonilla ei ole vielä tietoa.

– Me ei olla saatu siihen vielä mitään ohjeita. Täytyy soitella lähempänä, jos kukaan ei sitä ennen ohjeista meitä.

Ruokahuolto ja naapuriapu toimivat

Kun poika sai kuumeen, Eriksson ajatteli ensin, että kyseessä oli influenssa tai paha flunssa. Hän ei ollut varautunut eristyksissä oloon etukäteen mitenkään. Mutta kun eilen tuli tieto koko perheen karanteenista, hän teki heti jättimäisen ruokatilauksen ruokakaupan kotiinkuljetuspalvelusta. Myös ystävät ja naapurusto auttavat.

– Lauttasaaressa asuminen on osoittanut nyt sen, että täällä on ihan mieletön naapuriapu. On tullut vaikka kuinka paljon tarjouksia, että käydään teidän puolesta kaupassa ja apteekissa ja autetaan. Se on ollut ilo huomata. Ja ostokset on helppo maksaa vaikka MobilePaylla, kun joku tuo ruokakassin oven taakse.

Myös töiden suhteen karanteenista ei ole aiheutunut ongelmia. Kumpikin vanhempi pystyy tekemään etätöitä eikä työt kasaannu. Erikssonin mukaan tilanne olisi kuitenkin hyvin erilainen, jos etätyömahdollisuutta ei olisi. Myös molempien työpaikoilla on suhtauduttu tilanteeseen hyvin kannustavasti. 

– Olemme myös tästä tilanteesta kertoneet hyvin avoimesti ja olemme jatkuvasti antaneet tilannetietoa, ettei kenellekään tulisi turhaa pelkoa tai tartuntavaaraa. 

Molempien työpaikoilla on annettu myös yleisiä koronaohjeistuksia. 

Kaikki on toiminut hyvin

Erikssonin mielestä kaikki ohjeistus ja tiedottaminen on pääsääntöisesti toiminut hyvin. Ensimmäisenä tiedottajana toimi koulu, kun poika laitettiin luokkansa kanssa karanteeniin. 

Kun pojan testi osoittautui positiiviseksi, tiedon siitä ja karanteenista ilmoitti infektiolääkäri soittamalla. Samalla annettiin perusohjeita. 

– Testi tehtiin HUS:n uuden Lastensairaalan pihalla. Ajoin sinne autolla ambulanssiovelle ohjeiden mukaan, ja poikani oli autossa ja testi tehtiin siinä. Testinäyte otettiin pumpulipuikolla nenästä. Ainoa sekava tilanne oli keskiviikkoamuna, kun piti päättää, meneekö isoveli kouluun, Eriksson kertoo.

Perhe kokee saaneensa hyvin tukea ja ohjeistusta eri puolilta. 

– Joo, kyllä me ollaan. Ei meillä ole mitään hätää tässä. Kunhan vain toisiamme kestetään tää karanteeniaika, Eriksson naurahtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus