Ekaluokkalainen Niilo kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan – vakavat oireet koronasta: "Eihän 7-vuotiaalle voi näin tapahtua?!"

1:23img
7-vuotias Niilo sai pelottavia oireita koronan takia – äiti kertoo tapahtumien kulusta
Julkaistu 05.11.2021 07:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

"Vaikka korona on sinulle kaukainen asia, se koskettaa joka päivä jonkun toisen perhettä", muistuttaa porvoolaisäiti, jonka 7-vuotias Niilo-poika päätyi ambulanssilla sairaalaan koronan aiheuttamien oireiden vuoksi.

Sitä ei välttämättä usko, ennen kuin se osuu omalle kohdalle. Porvoolaisen Tanjan* perheeseen korona iski lokakuun lopussa.

– Uskoimme sen aiheuttavan kauhunhetkiä jossain kaukana, joillekin tuntemattomille. Toivoimme, ettei se meille tulisi ja yritimme suojautua ja suojella. Toisin kävi.

Lue myös: 7-vuotias sai aivotulehduksen koronasta – lastenlääkäri kertoo, mitkä korona-oireet tuovat lapset sairaalahoitoon

Ensin sairastuneilla lievät oireet

Tartunta tuli Niilolle todennäköisesti* lähipiiristä rokottamattomilta ja ensimmäisenä sairastui perheen 9-vuotias tytär Maija. Tauti tuli onneksi lievänä ja aiheutti lähinnä flunssaoireita. Nelihenkisessä perheessä ryhdyttiin kuitenkin varmuuden vuoksi toimiin lisätartuntojen välttämiseksi ja tytär eristettiin omaan huoneeseensa.

Perheenäidillä Tanjalla ja isällä Mikolla oli jo molemmilla yhdet rokotteet ja aika toiseen rokotukseen jo varattuna marraskuun alkuun.

Lue myös: Kolme yleisintä koronaoiretta lapsilla – brittitutkija varoittaa yhtenäisen oirekuvan harhasta

Hyvästä eristäytymisestä huolimatta myös Tanja alkoi saada koronaan viittaavia oireita kolme päivää tyttären sairastumisesta. Maku- ja hajuaistin kadotessa Tanja tiesi varmasti, että oli saanut tartunnan ja myös positiivinen koronatesti tämän vahvisti. Myös isä Mikko ja 7-vuotias Niilo kävivät testeissä ja jäivät odottamaan tulosta. Tässä vaiheessa koko perhe oli jo eristäytyneenä omiin huoneisiinsa. 

Perheenisän testitulos oli negatiivinen, mutta Niilon kohdalla tulosta ei tullut, sillä näyte oli jostain syystä mennyt pilalle kuljetuksen aikana. Mitään oireita ei kuitenkaan Niilolla tässä vaiheessa vielä ollut, joten perhe jatkoi elämäänsä karanteenissa. Vanhemmat olivat huojentuneita, sillä Niilolla on synnynnäinen, verensokeritasoihin vaikuttava perussairaus*.

Äiti heräsi pojan itkuiseen pyyntöön: "Auta"

Seuraavana yönä se sitten iski. Niilo oli jo illalla valitellut pientä pääkipua, mutta aamulla oli selvää, että kaikki ei todellakaan ole kunnossa. Äiti heräsi pojan itkuiseen pyyntöön: "Auta".

– Niilo tuli aamulla itkien luokseni ja kertoi nähneensä painajaista. Minulle tuli heti sellainen tunne, että kaikki ei ole nyt hyvin, Tanja kuvailee tilannetta.

Samassa hetkessä Niilo tarttui äitinsä käteen ja kuljetti tämän vessaan. Tanja yritti kysyä Niilolta tämän vointia, mutta yhtäkkiä poika ei pystynytkään muodostamaan kunnollisia lauseita.

– Hän sai sanottua, että paha olo, mutta sanoja ei vain tullut. Soitin Mikolle, joka oli ulkona pesemässä autoamme, että tule äkkiä sisään, Niilolla ei ole kaikki hyvin. 

Isä saapui salamana paikan päälle ja arvioi tilanteen. 

– Kysyin, että soitanko, ja Mikko vastasi, että soita. Ambulanssi tuli onneksi nopeasti. Ensihoitajat joutuivat tietysti pukeutumaan niihin suoja-asuihin, koska osalla meistä oli jo vahvistetut koronatartunnat.

Lue myös: Lisää outoja koronaoireita paljastumassa – brittiprofessori varoittaa: "Näkyy lisääntyvissä määrin"

"Eihän 7-vuotiaalle voi näin tapahtua?!"

niilo2

Äiti Tanja joutui seuraamaan tapahtumia ikkunasta.

Tilanteesta hätääntynyt Tanja passitettiin ambulanssin tultua yläkertaan. Tilanne oli äidille karmea, sillä hän olisi halunnut olla lapsensa vierellä hädän hetkellä. Koronan takia näin oli kuitenkin pakko toimia.

Negatiivisen testituloksen saanut isä Mikko sai onneksi olla pojan mukana ja Tanja seurasi tilannetta ikkunasta. Ensihoitajat ottivat jo perheen kotipihalla Niilolta erilaisia testejä ja kysyivät peruskysymyksiä selvittääkseen pojan todellisen tilan. Tässä vaiheessa Niilo ei osannut enää edes kertoa, missä on. Toinen puoli naamasta näytti myös roikkuvan.

– Hän ei osannut sanoa edes mustaa kissaa, vaan soperteli jotain ”mustan ilman” tapaista. Niilo tajusi itsekin, että puhuu ihan sekavia. Sitten lähdettiinkin pillit päällä, Tanja kertaa kauhunhetkiä ja jatkaa:

– Äitinä se, että jouduin jäämään kotiin, oli musertavaa. Se tiedottomuus, kun omalle lapselle on jotain käynyt, mutta kukaan ei tiedä mistä on kyse. Eihän 7-vuotiaalle voi näin tapahtua!

Ambulanssissa Niilo alkoi oksentaa. Hänen tukenaan oli isä Mikko, joka oli tilanteen johdosta peloissaan. 

Syy pelottaviin oireisiin selvisi lastensairaalassa

Matka Porvoon kupeesta uuteen lastensairaalan Helsinkiin ei onneksi vienyt kauaa. Meno oli perheenisän kertoman mukaan paikan päällä kuin elokuvissa. Vastassa oli paljon hoitohenkilökuntaa suojapuvuissaan, jotka ottivat heti Niilolta erilaisia testejä: verikokeita, tietokonetomografiat, magneettikuvat, EEG-aivosähkökäyrän ja selkäydinnäytteet. 

Myös koronatesti tehtiin ja se vahvistuikin pian positiiviseksi. Veriarvoista näkyi selkeä infektio ja kuvista paljastui aivojen turvotusta vasemmalla puolella. Niilolla oli aivoissa tulehdus, joka aiheutti kasvojen toisen puolen roikkumista sekä puhekyvyn- ja muistinmenetystä.

Niilo

Niilolle tehtiin erilaisia tutkimuksia lastensairaalassa.

Ajankohtaisen tutkimustiedon perusteella koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti vaikuttaa monin tavoin aivoihin ja hermostoon. Aivoliiton mukaan aivojen, aivokalvojen ja selkäytimen tulehdukset ovat harvinaisia, mutta usein vaikeaoireisia komplikaatioita.

Turun yliopiston neurologian emeritusprofessori, ylilääkäri Risto O. Roine  kertoi keväällä 2021 koronavirustaudin yhteydestä aivoihin.

– Tutkijat havahtuivat covid-19-taudin aivovaikutuksiin heti keväällä 2020 empiiristen havaintojen myötä. Samalla, kun taudin ja veritukosten yhteys alkoi ilmetä, huomattiin vaikutuksen ulottuvan myös aivojen verenkiertoon. Samalla tautia opittiin hoitamaan paremmin ja verenohennuslääkkeet otettiin laajasti käyttöön, Roine kertoi

Oireet helpottivat

Myös Niilolle annettiin sairaalassa verenohennuslääkettä. Lopulta poika vietti sairaalassa yhteensä kolme yötä.

– Kuin ihmeen kaupalla maanantaisessa uudessa magneettikuvassa näkyi turvotuksen laskeneen ja poika pääsi illalla kotiin. Nyt jatkamme tarkkailua ja heräilemme yölläkin kuulostelemaan tilannetta. Uudet tutkimukset käymme ottamassa, kunhan tämä karanteeni loppuu, Tanja sanoo. 

Niilon vointi on nyt hyvä ja äiti kehuu pojan olleen koko ajan reippaalla mielellä kaikesta huolimatta. Yksin Niilo ei kuitenkaan uskalla vielä mihinkään jäädä, sillä pelkää asian tapahtuvan uudelleen. Tilanteen vakavuudesta huolimatta ekaluokkalainen kertoo nyt ylpeänä, kuinka hän on päässyt ihan oikealla ambulanssilla sairaalaan, ja vielä pillit päällä. 

Lääkäreiden mukaan korona puhkesi Niilolle nopeasti ja iski suoraan aivoihin. Pahimmat oireet talttuivat kuitenkin nopeasti. Siitä saa kiittää sekä vanhempien että terveydenhuollon nopeaa toimintaa.  

Äiti nostaa esiin rokotteiden tärkeyden ja vastuun kantamisen: "Uskallatko oikeasti ottaa riskin?"

Nyt, kun perhe on päässyt yli pahimmasta shokista, äiti Tanja haluaa nostaa esiin rokotteiden tärkeyden. Riittävän suuri rokotekattavuus olisi ehkä voinut estää Niilonkin koronatartunnan ja sen aiheuttaman aivotulehduksen

– Koskaan kun ei voi tietää kenelle sattuu, ja miten pahasti. Sydämestäni toivon, ottakaa rokotteet. Ne suojaavat koronavirustaudilta ja erityisesti sen vakavilta muodoilta. Ne myös estävät viruksen erittymistä ja tarttumista ihmisestä toiseen. Suojelet siis myös ihmisiä ympärilläsi.

Tanja itse on törmännyt ihmisiin, jotka ajattelevat "sairastavansa koronan pois päiväjärjestyksestä", jotta ei tarvitsisi ottaa rokotetta. Voi tietysti käydä hyvä tuuri ja taudin saa lieväoireisena. Aina on kuitenkin se riski, että virusta levittää eteenpäin ja pahimmassa tapauksessa joku toinen saa taudin vakavan muodon.

–  Pystytytkö elämään sen asian kanssa, että olet aiheuttanut sen jollekin toiselle ihmiselle? Uskallatko oikeasti ottaa riskin?

Tanjan mielestä ihmiset takertuvat liikaa rokotteen haittavaikutuksiin, kun lähes mikä tahansa apteekista löytyvä lääkekin voi aiheuttaa niitä. Vakavat haittavaikutukset ovat sekä rokotteissa että lääkkeissä harvinaisia. 

– Ihmiset puhuvat kansalaisoikeuksista, että on jokaisen oma päätös, ottaako rokotteen. Eikö meillä rokotetuilla sitten olisi oikeus elää normaalia elämää? 

Juttuun tehty muutoksia 8.11. klo 23: Tartunnan alkuperän eli lähipiirin rokottamattoman kohdalle on lisätty sana "todennäköisesti". Lisäksi lauseesta, jossa kerrotaan pojan synnynnäisestä sairaudesta, on poistettu selvyyden vuoksi maininta riskiryhmästä.

Lue myös: Professori varoittaa: Korona on myös merkittävä aivosairaus – tällaisia ovat viruksen vaikutukset aivoihimme

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

*jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi

Tuoreimmat aiheesta

Koronaoireet