Legenda esitti Mika Halvarin kuulauralla kovan syytöksen – "Aika surkeaa"

2:35img
Tulosruutu maaliskuussa 2000: Mika Halvarin huipputulokset olivat syntyneet Rainer Steniuksen mukaan sääntöjenvastaisesti.
Julkaistu 05.03.2020 06:03
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Jo edesmennyt pituushyppylegenda ja liikuntatieteiden tohtori Rainer Stenius ampui vuonna 2000 Tulosruudussa kovilla. Stenius väitti, että kuulamörssäri Mika Halvarin huipputulokset olisivat syntyneet sääntöjenvastaisesti.

Steniuksen mukaan Halvari rikkoi kilpailutyönnöissään järjestään kuulantyönnön tuolloisia sääntöjä, joiden mukaan työntäjän jalka ei saanut missään vaiheessa koskettaa ringin reunusta yläpuolelta.

Halvarin oikea jalka teki Steniuksen mukaan liian suppean kaaren, minkä myötä Halvari joutui ponnistamaan päästäkseen eteenpäin. Halvarin ponnistus tapahtui Steniuksen mielestä järjestään ringin takareunuksen päältä.

– Kun Halvarin vasen jalka lähtee kiertämään työntösuuntaan, hän ponnistaa kuularingin renkaan päältä. Silloin se on mitätön työntö, Stenius paalutti.

"Tukea aivan selvästi"

Kyseinen Tulosruudun juttu näytettiin maaliskuun alussa 2000, kun Halvari oli ollut ennätysvireessä. Hän oli työntänyt helmikuussa 2000 Tampereella yhä voimassa olevan Suomen halliennätyksen ja kaikkien aikojen pisimmän kotimaisen kilpailukaaren 22,09.

Stenius ei kuitenkaan antanut armoa: hänen mukaansa Halvari ei ollut työntänyt kyseisellä hallikaudella yhtään sääntöjenmukaista työntöä.

– Se on aika surkeaa, mutta näin on, Stenius naulasi.

Sääntöasiantuntijana juttuun haastateltu kuulatuomareiden pääkouluttaja Harri Holmberg asettui ainakin osittain tukemaan Steniuksen arviota katsoessaan Halvarin työntämistä videolta.  

– Sitä on hyvin vaikea sanoa loppujen lopuksi, onko oikein vai ei, mutta kun hän menee alaspäin, näyttää, että hän ottaa tukea aivan selvästi kehäreunuksesta. Kieltämättä tulee mieleen, että punainen lippu tuossa olisi ehkä ollut syytä laittaa, Holmberg sanoi.

Stenius peräänkuulutti tuolloin, että Halvarin olisi saatava tekniikkaansa muutos ennen Sydneyn kesäolympialaisia 2000.

– Takuuvarmaa on se, että jos hän työntää näin Sydneyssä, hän on pois (pelistä).

LUE MYÖS: Muistatko? Arsi Harjun voittamassa olympiafinaalissa nähtiin karvaita suomalaiskyyneliä – unohdettu kuulamestari työnnettiin rullatuolissa pois: "Missä ne rajat olisivat olleet?"

Asia jäi lopulta spekuloinniksi, sillä Halvarin vihoitellut akillesjänne katkesi elokuussa 2000 noin kuukausi ennen olympiakisoja. Arsi Harju piti Sydneyssä Suomen kuulamainetta yllä ja työnsi olympiakultaa.

Into Turvanen puolusti

16.1.341029

Mika Halvari saavutti komealla kuulaurallaan MM-hopeaa, sisäratojen MM-kultaa ja sisäratojen EM-hopeaa.

Halvari ei itse halunnut Steniuksen väitettä Tulosruudulle kommentoida, vaan ilmoitti managerinsa välityksellä keskittyvänsä vain kuulantyöntöön. Kuulantyönnön tuolloinen valmennusjohtaja Into Turvanen ei ollut kuitenkaan Halvarin tekniikasta huolissaan.

– Takareunasta ei ole mitään hyötyä. Saman ponnistuksen pystyy tekemään tasaiselta ringiltä yhtä hyvin, Turvanen sanoi.

Turvanen puolusteli Halvaria myös tämän kilpailuhistorialla.

– Halvari on työntänyt elämänsä aikana 15 vuotta pyörähtämällä kuulaa, ja minun muistissa isoista kisoista, mitä on käyty, hänet on kaksi kertaa vain liputettu takaa punaiseksi ehkä noin 150 työnnöstä.

Sääntö nousi myöhemmin tapetille

Halvarin uralla asiasta ei muodostunut lopulta ongelmaa. Akillesjänteen katkeamisen jälkeen hän ei enää noussut huipputasolleen, vaan työnsi enimmäkseen 19-metrisiä tuloksia 2001, 2002 ja 2004, kunnes päätti uransa.

Vuosia myöhemmin sääntö nousi kuitenkin maailman huipulla tapetille. Vuodeksi 2018 rinkilajien (kuula, moukari, kiekko) sääntöjä muutettiin niin, ettei suoritusta enää hylätty, jos urheilija koski ringin takaosassa ringin reunusta. Asia oli tiedossa vuoden 2017 MM-kisoissa, jolloin Yhdysvaltain kuulajätti Ryan Crouser sijoittui kuudenneksi, mutta olisi voittanut kisan seuraavan vuoden säännöillä.

Crouserin jalka oli mennyt hylätyssä kolmannen kierroksen työnnössä pyörähdyksen alkuvaiheessa ringin takaosan yli. Crouser mittautti työnnön, jonka pituus 22,31 metriä olisi riittänyt MM-kultaan.

USA:n tekemä protesti ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan työntö pysyi hylättynä ja Crouser jäi kuudenneksi tuloksella 21,20.

Rainer Stenius saavutti pituushypyssä EM-hopeaa vuonna 1962 ja hyppäsi 1966 Suomen ennätyksen 816. Se säilyi SE:nä 39 vuotta, kunnes Tommi Evilä leiskautti 818 vuonna 2005. Stenius kuoli 71-vuotiaana vuonna 2014.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu