Ennätykselliset kahdeksan kuulantyöntäjää on tykittänyt tällä kaudella rautapallon yli 22 metrin. Ehkä yllättävimpänä miehenä heistä voi pitää Luxemburgin Bob Bertemesiä, 26, joka oli vuosi sitten nakannut parhaimmillaan tasan 21 metriä.
LUE MYÖS: Kuulantyönnön nykytähdillä häkellyttäviä ennätysparannuksia – hurjat yhtäkkiset tulosharppaukset trendinä: "Voidaan miettiä, onko käytetty vippaskonsteja"
Bertemes on noussut tänä vuonna täysin uudelle tasolle ja kiskonut ennätyksekseen 22,22.
Luxemburgilainen pyörähteli maansa ennätyksen kotimaassaan elokuun alussa. Viime kisassa niin ikään kotimaassaan Bertemes räväytti aivan ennätyksensä tuntumaan 22,17.
Mitä on tapahtunut? Sen ymmärtääkseen on lähdettävä liikkeelle kauempaa.
Bertemes kokee saaneensa hyvän kombinaation fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia molemmilta vanhemmiltaan.
– Isäni kertoi kerran minulle, että hän oli todella hyvä tekemään kyykkyjä, kun hän oli nuorempi. Sain todella fyysiset lahjani häneltä. Mutta sain mentaliteettini äidiltäni; kun hän haluaa saada jotakin tehdyksi, hän tekee sen, Bertemes sanaili kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n verkkosivuilla.
Bertemes on yleisurheillut kuusivuotiaasta lähtien. 12-vuotiaana hän alkoi satsata heittolajeihin ja kiskoi myös kiekkoa ja keihästä, mutta 15-vuotiaasta lähtien hän on erikoistunut itselleen parhaiten sopineeseen kuulantyöntöön – vaikka onkin kisannut kiekonheitossa tälläkin kaudella ja kiskonut tuoreeltaan maansa ennätyksen 61,06.
Armeijaharjoittelu auttoi
Bertemesiltä nähtiin kovia kehitysloikkia jo 2010–13, kun hän oli 17–20-vuotias. 2010 hän oli työntänyt parhaimmillaan 14,36, mutta seuraavaksi vuodeksi harppausta tuli 2,60 metriä lukemiin 16,96. Tätä seuraavana vuonna 2012 ennätys koheni 17,70 metriin, ja vuonna 2013 irtosi 18,78 metriä.
Parikymppisenä kehitys jatkui pienemmin harppauksin: 2014 meni 19,36, seuraavana vuonna 19,87, tätä seuraavana vuonna 19,87, sitten 20,14 ja vuodelle 2017 tulosparannusta tuli enää neljä senttiä 20,18 metriin.
Viime vuonna Bertemes kuitenkin kiskaisi 21 metriä, ja tänä vuonna ennätys on kohonnut tuosta peräti 1,22 metriä.
Yhtenä tekijänä kehityksensä taustalta Bertemes nostaa esiin aiemmin suorittamansa neljä kuukautta kestäneen harjoittelun armeijassa.
– Se auttoi minua paljon. Siinä oppi paljon itsestään ja rajoistaan ja siitä, miten puskea niitä yhä kauemmas. Opin myös käsittelemään stressiä, koska kouluttajamme asettivat meidät moniin stressaaviin tilanteisin nähdäkseen, kuinka suoriutuisimme.
Valmentajanvaihdos ja Saksaan muuttaminen
Aiemmasta poiketen Bertemes lukeutuu tällä kertaa kauden tilastokahdeksikkona arvokisoissa menestyjäsuosikkeihin, vaikkei olekaan kauden aivan kuumimpia mitalikandidaatteja.
Tätäkin edeltävät kasvun ajat. Vuonna 2015 Bertemes sijoittui EM-hallikisoissa viidenneksi ja jäi Pekingin MM-kisoissa vain seitsemän senttiä finaalipaikasta. Hän kuvaili kokemustaan "epätodelliseksi".
2016 Bertemes ei selviytynyt Rion olympialaisiin ja 2017 hän jäi Lontoon MM-kisoissa 31:nneksi 32 työntäjän joukossa 19,10 metrin karsintatuloksellaan.
– 31:s sija summasi koko 2017-kauteni. Minulla oli elämäni huonoin ulkokausi, enkä koskaan saanut asioita oikeaan suuntaan.
– Se oli kuitenkin tärkeä opetus minulle, ja kun katson taaksepäin, Lontoo oli elämäni käännekohta.
LUE MYÖS: MM-yleisurheilun suomalaiset tänään: Kisat käyntiin valtavalla suomalaisvyöryllä – Ella Junnila suurena toivona
Bertemes jätti vuoden 2017 lopussa taakseen Luxemburgin tukikohtansa ja muutti Saksaan valmentajakseen hypänneen Khalid Alqawatin alaisuuteen. Alqawatin alaisuudessa on IIAF:n mukaan pyritty hyödyntämään erityisesti Bertemesin nopeutta ja voimakkaita jalkoja.
Alqawati piti varmana, että Bertemes pystyisi työntämään 21 metriä. Viime kauden 21-metrinen antoi luxemburgilaiselle itseluottamusta, mutta 22 metrin pamautus tällä kaudella tuli silti työntäjälle itselleen yllätyksenä.
– Harjoituksissa minulla oli ollut hyvä tunne, että pystyisin tuottamaan pitkän työnnön, mutta en ollut ajatellut 22,22 metrin työntöä.
– Ajattelin, että jos saan hommat rullaamaan, pystyisin työntämään plus 21,60 metriä. Mutta kun olet hyvässä kunnossa ja rentona, kaikki on mahdollista.
Nyt, Dohan MM-kisoissa, Bertemesin tähtäimessä on finaalipaikka. Jos hän yltää tavoitteeseensa, hänestä tulee ensimmäinen MM-finaalissa kilpaillut luxemburgilaisurheilija.
– Keskityn ensin karsintaan. Sitten kaikki on mahdollista, Bertemes linjasi.
Kauden tilastokärkenä on Yhdysvaltain Ryan Crouser tuloksella 22,74.
9:20