Kuulantyönnön sisäratojen EM-kultaa vuonna 2000 voittanut Timo Aaltonen kertoo, ettei hänelle tultu koskaan tarjoamaan dopingia. Hän ei kuitenkaan ollut tiettyjen maiden suhteen sinisilmäinen – epäilyt kohdistuivat muun muassa Yhdysvaltoihin.
LUE MYÖS: Muistatko? Arsi Harjun voittamassa olympiafinaalissa nähtiin karvaita suomalaiskyyneliä – unohdettu kuulamestari työnnettiin rullatuolissa pois: "Missä ne rajat olisivat olleet?"
Aaltosen arvokisavoitto tuli kilpailijan käryn jälkeen. Aaltonen sijoittui tuloksella 20,62 Belgian Gentissä sisäratojen EM-kisoissa vuonna 2000 ensin toiseksi, mutta voittaja, Ukrainan Aleksandr Bahatshin, oli kärynnyt dopingista ja Aaltosesta tuli mestari jälkikäteen.
Epäilyttikö uran aikana muutoin, käyttävätkö jotkut lajin huipulla kiellettyjä aineita?
– En tiedä, voiko sanoa, että oli tiedossa, mutta tietyt itäblokin maat olivat silloin esillä. Lisäksi olin muun muassa kuullut huhuja, ettei USA:n yliopistojärjestelmäkään mikään kaikkein puhtain pulmunen ole, Aaltonen, 50, kertoo MTV Urheilulle suoraan tyyliin.
Aaltonen työnsi urallaan parhaimmillaan 20,70 Eurajoella heinäkuussa 2000. Dopingia hänelle ei sanojensa mukaan koskaan tultu tarjoamaan.
– Muiden puolesta en osaa sanoa, mutta sen tiedän, että lähes 21 metriä pystyy työntämään ilman, Aaltonen sanoo.
Armoton taso
Siinä missä kuulantyöntö on Suomessa nykyisin alamaissa, maailmalla taso on hurja. 22 metristä on tullut monille kärkityöntäjille yleistä kauraa. Seitsemän miestä on kiskonut tällä kaudella rautapallon yli 22 metrin, ja kansainvälisenä kärkituloksena on USA:n Ryan Crouserin 22,74.
Esimerkiksi vuonna 2001 maailmalla ei ollut yhtään 22 metrin ylittäjää. Seuraavina vuosina Aaltosen lopettamisvuoteen 2005 saakka 22 metriä onnistui enimmillään ylittämään kaksi miestä vuodessa.
– Kyllä se (kuulan nykyinen taso) on oikeastaan hirvittänyt. Hyvä, että itse parhaassa kunnossani finaaliin pääsisin. Maailmalla on tällä hetkellä todella kova taso, mutta en tiedä, onko siinäkin sykliä. On niin paljon hyvänoloista tyyppiä nyt. Voi olla, että viiden vuoden päästä ollaankin taas palattu arkeen, Aaltonen summaa.